Tinerele din mediul urban sunt foarte interesate de imaginea pe care o afiseaza si sunt mari consumatoare de produse de ingrijire personala, insa imaginea lor este importanta mai ales atunci cand ies din casa, peste 50% dintre ele afirmand ca nu le pasa cum arata in casa. Acestea sunt cateva dintre lucrurile evidentiate de infograficul Women from Paparazzi Generation si prezentate de Rodica Mihalache (Head of Consummer and Business Insights, Starcom MediaVest Romania) in cadrul Marketing for Women, eveniment din seria SMARK KnowHow. Sumele cheltuite pe produse de ingrijire personala de tinerele din mediul urban intre 14 si 25 ani, care au facut subiectul studiului, sunt cu 40% mai mari decat cele cheltuite in medie de femeile din Romania, iar acest comportament poate fi corelat si cu modul in care se reflecta imaginea lor in online.
Pentru ca in ziua de astazi un tanar aproape ca nu exista daca nu este pe Facebook si orice lucru face ajunge pe Facebook, fetele depun eforturi mari pentru a obtine “the look” si pentru a capta atentia cercului de prieteni. Sunt foarte preocupate de produsele de ingrijire personala pentru ca ele contribuie la imaginea personala si pentru ca in acelasi timp sunt mult mai accesibile decat hainele sau accesoriile.
Mai mult de 50% dintre tinere considera ca achizitioneaza produse scumpe de ingrijire personala, iar 40% afirma ca aloca sume mari de bani pentru a cumpara produse cosmetice, toate acestea in conditiile in care aproximativ 40% nu au venituri, ceea ce inseamna ca banii primiti de la parinti sunt dramuiti in asa fel incat sa-si poata cumpara produsele pe care si le doresc. Important este si faptul ca 73% dintre tinere cumpara cel putin o data pe luna un produs de ingrijire personala, in timp ce procentul femeilor din Romania care fac acest lucru este de 65%.
In plus, tinerele sunt foarte atente si la felul in care arata parul lor, astfel ca aproape 50% dintre ele isi spala parul mai des de 3 ori pe saptamana si folosesc balsam saptamanal. Folosesc produsele de machiaj si parfumul cu o frecventa mare, insa mascara este produsul vedeta. In ce priveste produsele de depilare, 66% le folosesc cel putin lunar (vs. 41% din femeile din Romania), iar produsele pe care le folosesc sunt alese in asa fel incat sa poata fi utilizate oricand si oriunde: creme/spume de ras, urmate de depilatoarele electrice.
Impartind tinerele in 2 categorii, 14-18 ani si 19-24 ani, Rodica spune ca primele sunt intr-o perioada de explorare, neavand preferinte pentru un brand in cazul majoritatii produselor de ingrijire personala, in timp ce tinerele din a doua categorie sunt mai constiente de ceea ce au nevoie si incep parteneriate pe termen lung cu brandurile preferate.
Tinerele intre 14 si 18 ani:
- Sunt mult mai implicate in a alege singure branduri din categorii cu impact social, astfel ca pentru categoria make up 70% cumpara singure si 19% impart decizia cu altcineva, pentru categoria parfum 71% cumpara singure si 25% impart decizia cu altcineva, iar pentru categoria deo 74% isi achizitioneaza singure produsele si 24% se consulta cu persoane apropiate.
- Au o influenta importanta si asupra achizitiei produselor de uz general, folosite in comun cu familia, desi nu intotdeauna aleg singure - pentru sampon, balsam, sapun sau pasta de dinti, 54% cumpara singure si 43% impart decizia cu altcineva.
- Nu sunt inca preocupate de intretinerea si mentinerea frumusetii, astfel ca produsele de machiaj au o importanta mai mare decat cremele si lotiunile.
Tinerele intre 18 si 24 ani:
- Sunt implicate in egala masura in alegerea brandurilor din categorii cu impact social si din cele de uz general, astfel ca aproximativ 80% cumpara singure produsele de make up, parfum sau deodorante, in timp ce 70% isi cumpara singure sampon, balsam, sapun sau pasta de dinti.
- Acorda aceeasi atentie produselor de mentinere a frumusetii si celor de infrumusetare.
- Sunt mai constiente de felul in care arata si cauta fie solutii drastice si rapide, fie produse cu risc scazut pentru imbunatatirea imaginii, astfel ca manifesta un interes crescut fata de operatiile estetice si produsele bio.
Pentru reprezentantele ambelor categorii este mai importanta imaginea personala din afara casei si peste 50% afirma ca nu le pasa cum arata in casa.
Rodica a prezentat si o serie de modalitati in care brandurile pot comunica cu acest public plecand de la imaginea lor sociala, foarte importanta in activitatea lor din social media. Dintre acestea amintim:
- Brandurile pot comunica valorificand momentele de celebritate si subliniind faptul ca nu e un lucru grav sa aiba o zi in care nu arata la fel de bine prin crearea si sustinerea ocaziilor de foto-sharing sau prin transformarea fotografiilor nereusite intr-un subiect distractiv.
- Pentru ca din ce in ce mai multe tinere devin experte in frumusete in grupul lor de prieteni, brandurile pot interveni sprijinindu-le, dandu-le sfaturi si oferindu-le traininguri.
Marketing for Women este un eveniment ce face parte din seria SMARK KnowHow. Partenerul principal al conferintei este TLC, un canal din portofoliul Discovery Networks. Transportator oficial este Air France, iar creative food partner este frufru.
Evenimentul este sustinut de Agrafa, 360 Revolution, Trade Media si Babylon Consult. Partenerii media ai evenimentului sunt: IQads, Realitatea.net, 24 FUN, Cariere, The Institute, HotNews, Magazinul Progresiv, Zumzi, Piata, Ziare.com, Business24, Business Woman, Money Magazine, Money.ro, Money TV, Wall Street, Forbes si Radio Guerrilla.