Studiul IriS Global Health arata ca utilizarea serviciilor medicale din sistemul privat este la nivel global mai mica in comparatie cu accesarea serviciilor publice. In Romania 17% dintre persoanele intervievate au apelat la serviciile specialistilor din sectorul privat, informaza un comunicat ISRA Center.
In Romania studiul a fost coordonat de catre ISRA Center in baza a 1.100 de chestionare prin metoda de colectare face to face, la domiciliul respondentului, esantionul vizand persoane cu varstele cuprinse intre 20 si 60 de ani, din localitatile urbane cu peste 50.000 de locuitori.
Potrivit studiului, in Romania, 10% din populatia urbana declara ca se confrunta cu hipertensiune arteriala, rapoartele medicale aratand insa ca in jur de 40% din populatia adulta a Romaniei sufera in realitate de hipertensiune arteriala.
In ceea ce priveste hipercolesterolemia, diabetul si astmul, doar 4-5% dintre adultii romania din mediul urban se declara suferind de una dintre aceste afectiuni.
Studiul desfasurat de ISRA Center releva totodata ca romanii cheltuie, in medie, 100 de lei pe luna pentru afectiuni cronice, suma variind intre 75 lei pentru cei cu varsta intre 20 si 29 de ani si 110 lei pentru cei cu varsta intre 50 si 60 de ani. Totodata, pentru afectiuni usoare sau acute (raceala si gripa, migrene, indigestii, etc.) romanii platesc in medie 23 de lei pe luna.
In ceea ce priveste bolile mentale (depresie, afectiuni psihice, suicid sau tentativa de suicid), in 20 din cele 28 de tari participante la studiu mai mult de 1 din 5 persoane au recunoscut ca au avut intr-un fel sau altul o experinta cu astfel de situatii, fie direct (experienta persoanala), fie indirect prin intermediul unei persoane apropiate. In Romania valorile declarate sunt mai scazute, ajungand sub 10%.
Totodata, in 23 dintre tarile in care s-a desfasurat studiul 6 din 10 respondenti cred ca afectiunile mentale sunt raspandite in zilele noastre, in Romania 81% dintre cei care au raspuns considera ca afectiunile mentale exista si in tara noastra.
73% dintre respondentii romani au mers cel putin o data la medicul de familie in ultimul an, iar 87% din cei care au raspuns sunt multumiti de medicul lor de familie.
Coroborand aceasta informatie cu satisfactia scazuta (6%) fata de sistemul medical, in tata noastra doar 35% din populatia investigata a mers la un specialist in sistemul public in ultimul an, iar 47% dintre cei chestionati au folosit serviciile unui farmacist in ultimul an.
Datele ISRA Center arata ca in Romania, arata cele mai importante surse de informare pentru problemele de santate ale romanilor sunt: medicul de familie (71%), 48% dintre romani apeleaza la farmacist pentru a afla mai multe despre problemele lor de sanatate, 35% apeleaza la informatii despre sanatate obtinute de la prieteni si rude, in timp ce 26% dintre participantii la studiu se bazeaza pe informatii medicale oferite de medicul specialist.
Studiul IriS Global Health, coordonat de ISRA Centerin Romania, a fost realizat in total pe 28 de tari membre ale retelei Iris Network: Filanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Turcia, Marea Britanie, Ucraina, SUA, Canada, Chile, Columbia, China, India, Indonezia, Malaiezia, Tailanda, Pakistan, Egipt, Australia.
Rlevant pentru aceasta tema mai este si studiul ISRA Center, realizat sub umbrela SMARK Research, un studiu ce radiografiaza starea de sanatate si well-being-ului romanilor, precum si alegerile pe care acestia le fac in privinta ingrijirii si alimentatiei lor. Mai multe informatii despre acest studiu puteti gasi aici.