Carmen Mihu: Cum arata piata hoteliera in 2011 din perspectiva unui om proaspat intrat pe acest teren?
Daniela Dumitrescu: Raportandu-ma in special la Bucuresti, as putea spune ca extrem de competitiva, in special pe segmentul hotelurilor de cinci stele. Desi numarul lor nu este unul foarte mare, competitia este una stransa, iar principalii jucatori de pe aceasta piata ridica in permanenta standardele de calitate oferite clientilor.
In contextul in care perioada economica mai dificila a adus dupa sine necesitatea unei atente analize a fiecarui cost, cerintele clientilor hotelurilor de lux au devenit tot mai exigente in ceea ce priveste raportul calitate – pret, asadar numai cei cu adevarat orientati pe satisfactia clientilor au rezistat cu brio.
Privind din afara, inainte de a ma alatura echipei Radisson Blu Hotel, Bucuresti, am crezut ca aceasta mult discutata criza economica care a generat scaderi in bugetele de cazare si transport ale companiilor trebuie sa fi avut consecinte profund negative asupra unui segment de lux. In unele cazuri asa a fost, insa hotelul Radisson Blu din Bucuresti a fost deschis si a crescut in perioada in care contextul financiar al pietei era deja unul problematic si este asadar pentru mine cel mai bun exemplu al faptului ca aceasta perioada a filtrat piata, facand loc celor flexibili si care ofera cu adevarat calitate.
Desi exista inca perceptia conform careia serviciile hoteliere din Romania nu sunt inca aliniate la standardele europene, faptul ca Radisson Blu Hotel, Bucuresti a castigat titlul de Carlson’s Global Hotel of the Year din cele 1070 de hoteluri localizate in 77 de tari din intreaga lume datorita performantelor obtinute, spune multe despre nivelul inalt de calitate la care a ajuns piata hoteliera in Romania. Acest premiu reprezinta un succes nu numai pentru hotelul nostru, ci si pentru orasul Bucuresti ca destinatie turistica.
Carmen Mihu: Ce grad de ocupare a avut Radisson Blu Hotel, Bucuresti? Ce obiective aveti in acest sens si cum aveti in plan sa le obtineti?
Daniela Dumitrescu: Gradul de ocupare isi atinge punctul maxim in zilele de mijloc ale saptamanii, cand hotelul este aproape plin, si descreste usor in weekend, asta pentru ca Bucurestiul este majoritar o destinatie de business. Dat fiind faptul ca suntem o companie cotata la Bursa, ne supunem regulilor de comunicare aplicabile acestui gen de companii si nu putem furniza anumite cifre defalcat pe piete, ci numai la nivelul intregului grup .
Radisson Blu Hotel, Bucuresti este insa mai mult decat o excelenta optiune pentru business travel, facilitatile pe care le pune la dispozitie hotelul fac din el locatia perfecta si pentru relaxare si entertainment. Avem in plan pentru perioada urmatoare lansarea unor pachete de servicii care se focuseaza tocmai asupra acestor facilitati si a unei experiente memorabile, de care clientii nostri se pot bucura fara sa fie nevoie sa se deplaseze sute sau mii de kilometri.
Evident, aceste actiuni vor avea ca rezultat si cresterea gradului de ocupare.
Carmen Mihu: Pe ce se va pune focusul in urmatoarea perioada din punctul de vedere al actiunilor de marketing?
Daniela Dumitrescu: Pentru ca feedback-ul clientilor este unul dintre principalele aspecte dupa care ne ghidam si pentru ca traim intr-o perioada in care comunicarea, mai ales cea in mediul digital, joaca un rol extrem de important in atingerea succesului dorit, foarte curand va vom surprinde cu un program curajos, original, o premiera pentru piata hoteliera locala. Urmariti-ne si veti afla in curand mai multe detalii!
Pentru 2012, obiectivul nostru este acela de a comunica individual cu fiecare tip de client in parte, in functie de interesele si preferintele sale. Acest obiectiv este strict legat si de noile campanii de comunicare pe care le mentionam anterior. Flexibilitatea este unul dintre atuurile noastre, asadar dorinta noastra este aceea de a creiona pentru fiecare dintre categoriile de clienti acel serviciu care sa se plieze pe cerintele acestora.
Daca pana in acest moment brandul Radisson Blu Hotel, Bucuresti a castigat notorietate si se bucura de apreciere la nivel general pentru toate serviciile oferite, consider ca este un bun moment sa ne descoperim si mai mult in fata clientilor si sa scoatem in fata in mod individual fiecare dintre beneficiile oferite.
Dotarile hotelului, atat in ceea ce priveste camerele, cat si restaurantele si punctele de relaxare si entertainment, sunt extrem de atragatoare pentru campaniile pe care le avem deja in planul de marketing pentru anul viitor si care au in prim plan experienta Radisson Blu Hotel, Bucuresti.
Carmen Mihu: Care sunt serviciile prin care Radisson Blu reuseste sa se diferentieze pe piata hoteliera?
Daniela Dumitrescu: Atunci cand vorbim de servicii hoteliere premium, cu siguranta toate hotelurile au camere confortabile sau restaurante cu specialitati culinare rafinate. Hotelul Radisson Blu Hotel din Bucuresti pune insa accent pe experienta oferita clientilor sai. Aceasta este completata de atitudinea "Yes, I can!" fata de solicitarile si nevoile oaspetilor, precum si de conceptul garantat de "100% Guest Satisfaction”, care sta la baza intregii noastre activitati.
Facand referire la strategia de pozitionare, un aspect care ne diferentiaza este conceptul contemporan. Acesta se regaseste atat in design-ul adoptat, cat si in dotarile high tech pentru zona de Business Center, sau in formatul planului de comunicare. Proiectul de social media de care vorbeam este o dovada a acestei abordari.
Carmen Mihu: Cum comunicati serviciile pe care le oferiti si ce planuri aveti pentru viitor in acest sens?
Daniela Dumitrescu: Comunicam prin toate mediile prin care consideram ca mesajul nostru ajunge la publicul tinta. In 2011, una dintre noutati a fost campania de outdoor, care s-a dovedit una de succes, mai ales pentru promovarea evenimentelor precum Oktoberfest sau bine cunoscutul nostru Brunch tematic, ce are loc in fiecare duminica. Cu toate acestea, strategia noastra de comunicare ramane una de nisa si vom aprofunda aceasta idee prin campaniile pe care le vom lansa anul viitor.
In 2012 vom pune mai mult accent pe comunicarea online, dar si pe campaniile de promovare pentru partea de organizare de conferinte si evenimente. Vom continua campaniile de outdoor si nu vom neglija nici partea de cazare.
Jack Trout spunea in cartea sa "The 22 Immutable Laws of Marketing" ca vei avea mai mult succes daca esti primul in orice domeniu decat daca esti doar ceva mai bun decat altii. Pornind asadar de la acest concept, suntem in permanenta deschisi si in cautare de idei noi si indraznete.
Dincolo de calitate, piata serviciilor hoteliere de lux este o batalie a perceptiilor. Asadar, comunicarea interna este foarte importanta pentru noi, in contextul in care fiecare dintre membrii echipei hotelului Radisson Blu din Bucuresti trebuie sa inteleaga si sa isi insuseasca fiecare dintre conceptele sau serviciile noi lansate, astfel incat oaspetii nostri sa beneficieze aici exact de experienta promisa in mesajul promotional.
Carmen Mihu: Care este durata medie a unui sejur?
Daniela Dumitrescu: Exista doua segmente diferite. Hotelul Radisson Blu din Bucuresti are, pe langa camerele cu regim normal, unde un sejur dureaza in medie 2-3 zile, si apartamente pentru cazare pe termen lung, unde gazduim clienti care ne sunt oaspeti timp de mai multe luni sau in unele cazuri chiar ani.
Carmen Mihu: Care este pretul mediu pe camera comparativ cu anul trecut?
Daniela Dumitrescu: Fata de anul trecut, preturile nu au suferit mari modificari, insa merita mentionat de exemplu faptul ca in fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna, avem oferte promotionale pentru tarifele de cazare, pentru a incuraja turistii sa viziteze Bucurestiul in aceasta perioada.
Carmen Mihu: Cat la suta sunt turisti si cat sunt veniti in interes de business?
Daniela Dumitrescu: De obicei pe parcursul saptamanii oaspetii nostri sunt veniti in interes de business, insa in weekend ne trec pragul cei care vin sa viziteze capitala si obiectivele ei turistice.
Hotelul nostru este pregatit pentru ambele segmente de clienti, oferind 11 sali de conferinte cu echipamente moderne, un ballroom grandios ce poate gazdui pana la 500 de persoane, un Business Center, precum si facilitati de relaxare printre care un centru spa, sala de fitness, sauna, piscina si cel mai mare Jacuzzi exterior din Europa.
La serviciile de cazare, peste 90% dintre clienti sunt straini. Pentru restaurante avem numerosi clienti locali, atat romani cat si expati, care ne sunt fideli si alaturi de care ne simtim ca o mare familie.
Carmen Mihu: Cat la suta din venituri sunt aduse de evenimentele si conferintele pe care le gazduiti si cat la suta este reprezentat de camerele ocupate?
Daniela Dumitrescu: Ambele activitati se bucura de succes, astfel ca 50% din venituri provin din cazare si alte 50% din organizarea de evenimente si conferinte si din restaurante. Aceste procente insa sunt variablie in functie de sezon.
Suntem bucurosi ca din ce in ce mai multe evenimente importante sunt organizate in incinta hotelului nostru si de asemenea ca numeroase personalitati internationale aleg sa se cazeze la noi. Acest lucru reprezinta pentru noi recunoasterea unui serviciu de calitate.
Atat gradul de ocupare ridicat de care ne bucuram, in conditiile unei capacitati mari de cazare, de 718 camere, precum si rezultatele financiare ale ultimului an ne-au plasat pe pozitiile de top ale hotelurilor de cinci stele din Bucuresti.
Carmen Mihu: Ce oportunitati de business si directii vedeti pentru urmatorul an pe piata hoteliera?
Daniela Dumitrescu: Pe toate segmentele exista loc de mai bine intodeauna. In contextul in care piata este imprevizibila, este greu de anticipat cum vor decurge lucrurile anul viitor, dar suntem optimisti.
Un segment putin exploatat este turismul de conferinte si evenimente (MICE), a carui importanta este in crestere la nivel international, insa este putin valorificat la noi in tara. Bucurestiul are o capacitate mare de sali care sa gazduiasca astfel de evenimente, majoritatea avand dotari moderne, cu echipamente de ultima ora. Asadar acest potential trebuie promovat si valorificat.
O oportunitate este ca toate lanturile hoteliere internationale sa incerce sa promoveze potentialul turistic al Romaniei, respectiv al capitalei, in cadrul grupului, actiune ce ar putea genera beneficii la nivelul intregii piete.
Exista insa doi factori care nu depind numai de noi si acestia sunt situatia economica si eforturile autoritatilor de a promova Romania ca destinatie turistica. Din pacate, oricat de mult efort ar depune marile lanturi hoteliere, realitatea de la fata locului trebuie sa sustina mesajul lor de promovare pentru a avea succes.