Metodologie Anamnesis: Brand Cartography Co-Creation Workshop

Metodologie aparuta in BEST RESEARCH TOOLS 2010 


Descriere metodologie

O metodologie calitativa care implica regandirea "stimulilor de cercetare" si schimbarea statutului participantilor din respondenti in co-creatori. O premisa pe care se bazeaza este aceea ca limbajul popular al marcilor este insasi publicitatea, pe care consumatorii stiu deja cum sa o decodifice, si de aceea stimulii de cercetare trebuie sa permita decodificarea dupa aceleasi reguli. Un alt principiu este acela ca stimulul (de brand positioning, de exemplu) trebuie sa determine nu o judecata de valoare (da/nu) ci un discurs narativ, care sa implice nuante, puncte de vedere ale caror radacini culturale sau sociale pot fi evaluate si directii in care o idee poate fie castiga, fie pierde. Asadar, in loc de concepte sau moodboarduri sunt construiti stimuli care sa exprime mai degraba o potentialitate pentru marca respectiva si nu o stare de fapt, intr-un limbaj simplu care sa permita o decodificare intuitiva: schite grafice, pe principiul print ad-urilor, intr-o forma deliberat incipienta si nefinalizata. In esenta, printr-o etapizare care de obicei include trei faze, teritoriile emotionale (sau functionale) de explorat pentru marca respectiva sunt definite, un numar mare de stimuli (pana la 100) care cartografiaza aceste teritorii este dezvoltat, se construiesc galerii care sunt ulterior explorate in workshop-uri de co-creare cu consumatorii.


Analiza materialelor si discursurilor rezultate din aceste workshop-uri va furniza cartografia finala a teritoriului explorat, cu zonele/ conceptele/ promisiunile/ beneficiile/ nuantele emotionale de maxima relevanta pentru consumatori, dar si cu zonele emergente, cu potential pentru viitor.

Cand / pentru ce este recomandata metodologia

Studii de pozitionare: numarul mare de stimuli dar si forma in care sunt prezentati permit identificarea de nuante care nu sunt accesibile in formele traditionale ale cercetarii de pozitionare (ex.marcile de bere ocupa teritorii care tin de sociabilitate, dar ce fel de sociabilitate este mai adaptata imaginii curente marcii X sau Y, care sunt zonele neocupate in teritoriul sociabilitatii si care sunt zonele cu potential de emergenta?). Studii de explorare a unor potentiale extensii de marca. Studii de explorare a trend-urilor.


Durata: Durata studiului este de 4-6 saptamani (exclusiv eventuale cercetari exploratorii sau analize culturale/ semiotice care sa determine teritoriile emotionale si sub-diviziunile acestora).

Detalii despre inscrierile pentru BEST RESEARCH TOOLS 2011 aici.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Sectiune

Dictionar



Branded


Related