o analiza de Alina Galeriu
Cand a inceput criza, s-au speriat marketerii din segmentul auto si imobiliare si n-au fost prea incantati nici cei din sectorul financiar-bancar. Doar despre FMCG se credea ca nu va fi afectat prea mult. Rationamentul era simplu: doar nu se vor opri oamenii din mancat sau baut, si nici nu vor uita de igiena. Ei bine, in 2010, dupa ce criza s-a instalat de-a binelea, se pare ca nici FMCG-ul nu e asa ferit de efectele ei pe cat se credea la inceput.
GFK sustine ca, potrivit datelor colectate in primele 6 luni ale anului, consumul casnic de bunuri de larg consum a scazut cu 4% in moneda nationala, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai afectate categorii sunt cele ce tin de ingrijirea personala (suma cheltuita de romani este cu 7% mai mica) si cele ce tin de curatenia domestica (suma cheltuita este cu 4% mai mica). Un exemplu pentru aceasta din urma categoria este scaderea cu 19% in volum de vanzari a produsele de curatat universale.
Din punct de vedere al volumelor de vanzari, cea mai drastica scadere este inregistrata de categoria deodorante (-21%). Reprezentantii GFK au furnizat SMARK si alte cifre care arata ca romanii au cam neglijat capitolul ingrijire personala in prima jumatate a anului 2010. Astfel, romanii au cumparat mai putin sapun (-12%), mai putin sampon (-8%), mai putina pasta de dinti (-7%).
Nici produsele alimentare nu sunt scutite de efectele crizei economice. Volumul vanzarilor de tablete de ciocolata a scazut cu 18%. Tot in categoria Food&Beverages, reprezentantii GFK au precizat pentru SMARK ca berea a inregistrat o scadere in volum de 6,6%, consumul de sucuri carbogazoase a scazut cu 11%, iar cel de margarina cu 5%.
Desi la sfarsitul anului 2009, Grant Mckenzie (Marketing VP, URSUS Romania) declara intr-un interviu pentru SMARK ca “Berea premium va ramane un rasfat accesibil in 2010”, se pare ca intreaga piata a berii a avut ceva probleme anul acesta. La ceas de bilant, in martie 2010, Asociatia “Berarii Romaniei” a admis o scadere a pietii berii cu 13% in 2009, fata de anul precedent. “Vanzarile de bere au atins un nivel de 17, 6 milioane de hectolitri in 2009, cu 13% mai putin decat in anul precendent, cand s-a inregistrat un volum de 20,2 milioane de hectolitri.”, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei.
Probabil ca de aceea a lansatAsociatia „Berarii Romaniei campania „Romanii iubesc berea”. Simplul fapt ca era nevoie de o astfel de campanie, in plin sezon estival, cand vanzarile la bere se presupune ca inregistreaza cote fabuloase in mod natural, este un semn de intrebare pentru bunul mers al pietei.
Totusi, exista si categorii care inregistreaza un trend ascendent, in categoria produselor alimentare, este vorba de ulei si cafea macinata, ale caror volume de vanzari au crescut cu 4%, potrivit datelor furnizate de GFK pentru SMARK. Daca judecam dupa cresterea vanzarilor de ulei, am putea trage concluzia ca oamenii incep sa gateasca acasa in loc sa manance in oras. Iar scaderea vanzarilor de produse de ingrijire personala din supermarketuri e posibil sa fie corelata cu extinderea fenomenului de vanzari de produse cosmetice contrafacute.
Insa, o alta solutie pentru economisirea banilor pe timp de criza, mai sigura pentru sanatatea consumatorului este consumul de produse private labels. Fenomenul ia amploare, potrivit declaratiilor reprezentantului Billa, Sabin Fane (Director de marketing, BILLA Romania): “Pot spune ca oamenii se orienteaza mai des catre produsele noastre private label decat inainte de instalarea crizei economice, acestea reprezentand in acest moment cam 10% din cosul de cumparaturi.” Potrivit reprezentantilor GFK, cota marcilor private in total bunuri de larg consum a crescut de la 3,9% la 4,9%, in primele 6 luni ale anului 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din punct de vedere valoric, cresterea marcilor private a fost de 22%. Datele arata ca numarul de gospodarii care au cumparat aceste produse este constant, au cumparat insa volume mai mari.
Apropo de locul unde se face achizitia, acelasi studiu GFK arata ca, in primele sase luni ale anului, comertul modern a atras 45% din cheltuielile gospodariilor pentru bunuri de larg consum, fata de 43% in perioada similara din 2009. Cele mai dinamice formate raman in continuare magazinele de tip discount cu o rata de crestere de 11%, in timp ce supermarket-urile se afla pe un trend descendent (-9% in valoare fata de prima jumatate a anului 2009).
Asadar, consumatorii se orienteaza spre preturi cat mai mici, incep sa evite supermarketurile, iar daca poposesc acolo, cumpara strictul necesar la cel mai mic pret posibil, facand abstractie de brand si devenind cumparatori fideli ai produselor marca proprie ale supermarketurilor. Scaderea vanzarilor din FMCG “este primul declin inregistrat in ultimii zece ani, perioada in care ratele de crestere de la an la an au variat intre 7% si 25%.”, a declarat Raluca Raschip (Consumer Tracking Director, GFK Romania).
Comentarii