un interviu cu Andreia Valter (Managing Director, Stem Health Unirea)
2009 a fost anul infiintarii bancii de celule stem - Stem Health Unirea. Pentru acest an, reprezentantii SHU si-au propus sa atinga 20-25 % din nisa de piata si estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 milioane de euro, conform Andreiei Valter – Managing Director Stem Health Unirea.
Anca Zaharia: Care credeti ca vor fi schimbarile, in acest an, pe piata pe care activati?
Andreia Valter: Spre deosebire de alte piete externe, unde parintii au o deschidere fata de acest tip de servicii (datorita contextului social, informational si educational), dar si o putere de cumparare semnificativ mai mare, in Romania acest produs este inca unul de avangarda.
Totusi, avand in vedere faptul ca acest tip de celule stem din cordonul ombilical este de preferat altor tipuri de celule stem datorita recoltarii fara efecte secundare pentru mamica si viitorul bebelus, riscurilor reduse in privinta respingerii transplantului si multiplele afectiuni care pot fi tratate astfel, speram ca stocarea celulor stem va deveni mai accesibila in viitor.
Clientii nostri sunt corect informati, cat mai complet si stiu ca exista un singur moment in care se prezinta aceasta oportunitate, nasterea. In plus, conditiile actuale ale mediului in care traim, pline de stress si factori toxici, ne obliga sa luam toate masurile de siguranta pentru a preveni, pentru a ne informa si a afla cum putem sa ne protejam copiii cat mai bine.
Anca Zaharia: Care sunt previziunile pentru 2010 in ceea ce priveste Stem Health Unirea?
Andreia Valter: Asteptam peste 3.000 de unitati recoltate si stocate pentru anul acesta; avem si multe mamici cu sarcini gemelare, care doresc sa stocheze unitati de celule stem pentru fiecare bebelus in parte. Avand in vedere faptul ca, in prezent, laboratorul SHU din Bucuresti are o capacitate de stocare de 10.000 de unitati, pentru 2012 ne-am propus sa ne extindem activitatea.
Anca Zaharia: Care este principalul dumneavoastra scop cand vine vorba de brandul pentru care lucrati?
Andreia Valter: Ne dorim sa fim un etalon al responsabilitatii si calitatii in acest domeniu al stocarii de celule stem si transplant si, mai ales, sa devenim optiunea numarul unu a celor care decid sa preleveze si depoziteze in Romania celule stem. Prin serviciile noastre procesam sangele din cordonul ombilical la cateva ore de la nastere, astfel, numarul si viabilitatea acestora sunt crescute, iar sansele de reusita a transplantului sunt foarte mari in consecinta. In plus, oferim unitatea de transplant procesata pana la stadiul de linie celulara, fiind gata de transplant, pentru a incepe cat mai rapid tratamentul, in cazul necesitatii unui transplant.
Anca Zaharia: Cum ati defini anul 2009 prin prisma unui responsabil de brand?
Andreia Valter: 2009 a fost anul infintarii Stem Health Unirea si anul in care s-au facut mari investitii in tehnologie, in laboratorul dotat cu echipamente performante si spatii special amenajate pentru fiecare etapa a procesarii, congelarii si stocarii celulelor stem, in training profesional atat pentru biologi cat si pentru reprezentantii nostri, consilieri parentali. Tot anul trecut, Stem Health Unirea a atins peste 800 de contracte cu parintii. Am urmat o tendinta ascendenta si vom continua sa atragem cat mai multi clienti prin programe de informare si educare.
Anca Zaharia: Care a fost cifra de afaceri a Stem Health Unirea, la sfarsitul anului trecut si la cat preconizati ca se va situa ea anul acesta? Cum va evolua?
Andreia Valter: La un an de la deschiderea bancii, vom avea peste 1.000 de unitati recoltate in primul an si speram ca pentru anul urmator sa ocupam cam 20-25 % din nisa de piata, cu o aproximare de circa 5.000 de unitati in urmatorii trei ani, in conditiile in care in prezent avem o capacitate de stocare de 10.000 de unitati. Noi oferim contractual o perioada de 20 de ani pentru stocarea celulelor stem pentru fiecare contract.
Pentru anul acesta, estimam o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 milioane de euro.