un editorial de Chris Forrest, Co-Fondator, The Nursery, Londra
Raspunsul scurt e ca este un demers gresit.
Nu poti testa nimic in focus grupuri, pentru ca, in sine, cuvantul “test” este unul stiintific si cercetarea calitativa, ca advertising-ul, este o arta, nu o stiinta. La scoala treci sau pici teste. Unele dintre aceste teste pot fi despre stiinta. Va amintiti orele de chimie in care testati doua substante in laborator si rezultatul era o flacara care ardea genele colegului de echipa? Puteti fi siguri ca, acelasi experiment, facut in afara laboratorului, va avea acelasi efect.
Comentarii
Abuzarea focus group-urilor a ajuns atat de raspandita pentru simplul motiv ca... se poate. De cele mai multe ori se ajunge aici fie din criza de timp fie din "fuga de raspundere" fata de top management-ul clientului.
Cred ca ar trebui interzisa asocierea cuvantului "test" cu "calitativ". Proprietatea termenilor ne obliga la asocierea "cercetare calitativa" cu "explorare". Intr-o lume cu bun simt al cercetarii acesta este un truism.
Pasiunea e o sursa de energie inepuizabila ,deci
in focus group-uri cred ca are o importanta vitala ,probabil ca un cercetator de advertising cu experienta o simte "a piele" si poate sa o exploreze la maxim daca o individualizeaza.
Munca de creativitate daca e facuta cu pasiune nu poate relansa decit pasiune deci.....rezultatul e simtit de om fiinca vibreaza ....deci brandul e viu !