Democratia se bazeaza pe drepturile si libertatile indivizilor dintr-o societate, carora li se permite orice, atata vreme cat nu incalca drepturile si libertatile altor indivizi. Aceasta legiferare extrem de limitativa pune in permanenta individul uman doar in raport cu alti indivizi umani, excluzand din schema notiuni precum animalele, biodiversiatea, natura. Desi, in mod paradoxal, exercitandu-ne “drepturile” liber in natura, punem in pericol sau luam viata altor indivizi. E dreptul meu sa poluez, chiar daca asta pune in pericol sanatatea copiilor si a animalelor. Cata vreme nu se dovedeste imediat aceasta crima e ca si cand n-ar exista. Cu alte cuvinte, un mic delay intre cauza si efect si e suficient ca eu sa nu mai fiu vinovat.
Democratia este o forma de guvernare care, cel putin teoretic, asaza omul ca leitmotiv in principiile, legile si manifestarea sa, fara sa tina cont ca omul este doar o bucatica, complet dispensabila, in univers si in legile acestuia. Libertatile noastre au incalcat flagrant drepturile Naturii, ale Planetei si ale altor fiinte ce nu apar in Cartea Drepturilor Omului sau in Constitutiile Democratice.
Si apoi, mai sunt multe alte bube ale Democratiei: alegerile, dreptul la vot si principiul majoritatii fiind cele mai grave dintre ele. E suficient ca prostii sa fie multi pentru a castiga si a avea prioritate. E suficient sa nu mai ai cosuri pe fata pentru a putea vota. E suficient sa nu existe alternative sau sa ai mult ulei si zahar de dat pentru a fi ales. In aceste conditii, ce sanse are cu adevarat Ecologia sa supravietuiasca Democratiei? Ce posibilitati au zecile de specii care dispar zilnic de pe Pamant sa dovedeasca un sistem care nu tine cont de ele fiindca sunt minoritare? Ce sanse au oamenii sa supravietuiasca atata vreme cat sunt tributari unui sistem care considera ca totul e ok atata vreme cat nu incalcam drepturile altor oameni, dar putem sa zdrobim fara mila drepturile Naturii?
E la fel de sigur ca Ecologia n-are nicio sansa in fata Democratiei, cum e sigur ca oamenii inteligenti vor pierde mereu in fata majoritatii. Iar daca nu din cauza principiilor absurde, macar din cauza faptului ca ramanem fara timp. Pana in 2040 ramanem fara apa potabila, oxigenul este un lux in conditiile defrisarilor masive in favoarea agriculturii abuzive facute pentru a sustine cei peste 7 miliarde de oameni ce nu se mai opresc din inmultit etc. Si daca ai crede cu optimism ca poti convinge oamenii cu vorba buna sa-si schimbe radical modul de viata, tot nu poti pretinde ca vei face asta in cativa ani – deadline-ul maxim pe care-l avem din partea unei planete excluse prea mult timp de catre Democratie.
Alesii neamului, oricarui neam, sunt cea mai vizibila forma de exercitare a democratiei. Au ajuns sus printr-un exercitiu democratic, care imputerniceste orice om sa-si dea cu parerea, sa se creada expert in problemele comunitatii si sa-si exprime optiunea cu privire la cea mai potrivita persoana sa le rezolve. Ecologia n-a fost niciodata problema majoritatii, deci nu va fi niciodata pe agenda prioritara a alesilor, pusi acolo sa reprezinte interesele celor multi. Privite din aceasta perspectiva, actiunile de lobby reprezinta aproape o ilegalitate, deoarece sunt o incercare de deturnare a conducatorilor de la rezolvarea problemelor importante pentru cei care i-au pus acolo.
Principiul de baza al democratiei este cel mai gresit dintre toate, acela ca toti oamenii sunt egali. Oamenii nu sunt si nu vor fi niciodata egali. Nici prin nastere, nici prin viata, nici in fata legii. Oamenii sunt diferiti, iar acceptarea diversitatii e mult mai logica si mai de bun simt decat orice incercare de egalizare. Hai sa acceptam diversitatea si in formele de reprezentare si guvernare. Hai sa admitem ca nu orice om isi poate da cu parerea, sa zicem prin vot, in legatura cu orice subiect. Hai sa asezam utopiile frumoase acolo unde le e locul, in carti, in biblioteca. Parerea majoritatii nu este neaparat cea mai buna, ci doar impartasita de cei mai multi oameni. Daca am fi respectat Democratia in toate cele, Pamantul n-ar fi fost rotund nici pana in ziua de azi, femeile ar fi fost in continuare privite ca niste fiinte inferioare, iar E=mc² ar fi fost respinsa in orice Parlament care se respecta, pe motiv ca n-a intrunit suficiente sufragii.
Sa fim realisti, lumea a progresat datorita celor putini, datorita minoritatii care stia despre ce vorbeste, nu a majoritatii nepricepute. Asa si in Ecologie, daca vrem cu adevarat sa avem o sansa trebuie sa impunem niste masuri, nu sa asteptam sa convingem pe cale amiabila 7 miliarde de oameni sa faca lucrurile asa cum ar trebui. Reprezentantii lor se vor ascunde in spatele confortului dat de faptul ca au fost alesi acolo sa rezolve probleme mai imporante, nu prostii de-ale noastre, ale celor care vrem sa salvam ce se mai poate salva din (bio)diversitate.
E foarte tarziu pentru consultari, voturi, democratie si petitii. E tarziu chiar si pentru eco-educatie. Mai e timp doar de masuri drastice impuse si nu aplicabile benevol. Iar cine vrea si are timp poate face in paralel si educarea lumii.
Extra info:
Semida Duriga este CSR Director si Group Creative Director la Next Advertising.
Next Advertising este singura agentie de publicitate din Romania care are un departament dedicat proiectelor sociale si de CSR. Filozofia acestuia este de a-si folosi creativ toate competentele pentru a dezvolta proiecte relevante, recunoscute, revolutionare si remarcabile.