Desi inca nu am ajuns sa inlocuim leul nostru cu euro, intrarea in Uniunea Europeana a avut un impact semnificativ asupra a ceea ce suntem noi romanii. Printre cele mai importante schimbari este restructurarea claselor sociale din Romania, pe fondul demersurilor de integrare, dupa cum o arata studiul "Finding the Middle Class", realizat de eResearch sub umbrela SMARK Research. Studiul isi propune sa identifice cum se manifesta aceasta restructurare si, in special, cum arata clasa de mijloc din Romania. In contextul specific Romaniei insa, clasa de mijloc nu poate fi asemanata cu clasa de mijloc din tarile capitaliste dezvoltate. Dar cum anume difera clasa de mijloc din Romania de cele din SUA si Europa?
Primele diferente evidente tin de dimensiunile pe care aceasta clasa o are la noi, comparativ cu SUA si Europa (atat statele din Uniunea Europeana, cat si cele care nu fac parte din UE). Daca la noi clasa mijlocie reprezinta 5% din totalul populatiei, in Europa aceasta insumeaza 14%, iar in SUA, desi studiile au ajuns la concluzii diferite in functie de metodologia folosita, middle class reprezinta undeva intre 14% si 34% din populatie.
Unul dintre principalele aspecte in functie de care se defineste clasa de mijloc este venitul. Astfel, daca in Romania venitul mediu pe familie in cazul clasei mijlocii este de peste 5.000 de lei lunar, conform unui raport Ernst&Young, la nivel global un membru al clasei de mijloc castiga intre 10 si 100 de dolari pe zi. Calculand, asta inseamna, cu aproximatie, intre 680 si 6.800 de lei lunar, de unde putem trage concluzia ca veniturile lunare ale middle class-ului romanesc se afla in partea de jos a intervalului, mai ales avand in vedere ca media de 5.000 de lei este calculata pentru o intreaga familie. Comparativ, in Italia un cuplu cu un venit lunar de 3.900 de dolari (aproximativ 110.000 lei, dublu fata de venitul unei familii din Romania) se incadreaza in clasa de mijloc, pe cand in SUA venitul lunar al unui cuplu din clasa de mijloc ar fi in jur de 5.000 de dolari (aproximativ 165.000 de lei).
Un impact deosebit asupra dimensiunii clasei de mijloc il are contextul social. Astfel, clasele mijlocii din fiecare dintre societatile americana, europeana si romana au cunoscut perioade diferite de dezvoltare. Daca la noi integrarea in Uniunea Europeana a fost momentul declansator pentru evolutia veniturilor, a puterii de cumparare si deci al dezvoltarii clasei de mijloc, in SUA „epoca de aur” a middle-class a fost in anii `50, perioada de prosperitate in care oamenii au incercat sa dezmembreze elitele si in care accesul la educatie a devenit mai facil. Astazi, automatizarea proceselor tehnologice amentinta clasa de mijloc din SUA, societatea indreptandu-se mai degraba spre un model in care predomina doua extreme: cei cu pozitii de conducere si venituri substantiale, respectiv cei necalificati, care ocupa pozitii mai slab platite. In Europa, cu precadere in statele care au euro ca moneda, fluctuatia valorii euro este factorul care influenteaza distributia claselor. Criza economica, taxele ridicate si problema somajului ameninta statutul clasei mijlocii, fiind printre cauzele restrangerii ei.
Detalii complete despre distributia si caracteristicile clasei mijlocii din Romania, evidentiate prin comparatia cu rising class si lower class, sunt disponibile in raportul Finding the middle class Romania.