De Leslie Hawke probabil ati mai auzit pana acum: este conducatoarea Asociatiei OvidiuRo, care se ocupa cu promovarea scolarizarii timpurii a copiilor defavorizati, pe care a infiintat-o alaturi de Maria Gheorghiu (Director executiv, Asociatia OvidiuRo) pe parcursul celor 14 ani de cand se afla in Romania.
Prin Fiecare Copil in Gradinita, initiativa nationala a asociatiei, parintii sunt stimulati sa-si trimita copiii la gradinita printr-un tichet social lunar in valoare de 50 de lei. Poate parea putin, insa programul se deruleaza cu mare succes in 20 de comunitati, ceea ce arata ca parintii isi doresc pentru copii lor o educatie cat mai timpurie si de calitate, trebuind numai incurajati.
Cu un inceput marcat de mici probleme tehnice, Leslie Hawke a pasit pe scena Inspiro 2014 pentru a ne impartasi din experienta ei. Sub titlul "Ce sa faci cand te faci mare", prezentarea ei a cuprins cateva sugestii pentru a ne inspira in cariera, sau dupa caz, in viata personala.
"Make peace with the Internet": cu totii avem de-a face cu surse de distragere constanta, ne uitam la smartphone-uri cand ar trebui sa ne uitam la oamenii din fata noastra sau ne verificam e-mailurile si Facebook-ul in mijloc de noapte, procrastinam la job pentru a ne lasa distrasi de Internet. Leslie ne-a indemnat sa incercam sa inchidem periodic toate device-urile si sa incercam sa ne uitam in jur.
Primii 40 de ani trebuie sa fie despre tine. Leslie a venit in Romania ca voluntar Peace Corps la varsta de 48 de ani. Daca ar fi venit la 25 de ani, ar fi fost fara folos, ne-a spus ea, pentru ca abia dupa 40 de ani esti sigur ca iti stii atat punctele forte, cat si slabiciunile si limitele. Stii ce poti si ce nu poti sa faci.
Crearea familiilor si comunitatilor: arta de a crea simtul comunitar s-a pierdut in mediul urban romanesc, dar inca abunda in sate, ne-a spus Leslie. Iar la oras, comunitatea e cel putin la fel de importanta, si poate fi sustinuta daca fiecare si-ar accesa oamenii din propria retea sociala - vecini de cartier, parinti care isi duc copii la aceeasi scoala, etc. Desi nu e un lucru instinctiv, interesul comunitatii trebuie pus pe primul loc. Paris, Londra, Berlin sau San Francisco, a spus Leslie, au o infrastructura civica si scoala foarte puternica, comunitati pe care le pun deasupra oricaror companii sau organizatii internationale, si chiar locale.
"Find work, if you can, that does no damage." Chiar si cand e vorba de o problema de fond a saraciei, solutia nu e sa arunci bani inspre ea si sa speri ca se rezolva, ci sa incerci sa intelegi situatia, contextul si oamenii confruntati cu ea, si sa faci in ei o investitie pe termen lung daca vrei intr-adevar sa schimbi ceva.
Gaseste-ti obsesia, gaseste o problema in care sa vrei sa te implici. Leslie sperase initial ca voluntariatul pentru Peace Corps o va duce, poate, in Ecuador sau alta destinatie exotica. A ajuns insa in Romania, mai exact in Bacau, in anul 2000, la varsta de 48 de ani.
Nu avea niciun plan definitiv. Banuia ca va ramane in jur de 2 ani si ca se va implica in diferite proiecte de binefacere. S-a inselat, pentru ca atunci cand a ajuns aici, si-a descoperit obsesia: problema copiilor cersetori care traiau pe strazi si nu aveau copilarie. Fiind afectata profund de ceea ce vedea in jur, obsesia a dus-o la implicarea directa in problema: alaturi de Maria Gheorghiu, a implementat programul Fiecare Copil in Gradinita, astfel reusind sa obtina treptat sprijinul autoritatilor pentru copiii fara posibilitati.
"Treaba nu e terminata, mai sunt inca 60.000 de copii care nu merg la scoala din cauza saraciei", a adaugat Leslie. In consecinta, ea planuieste sa ramana aici cel putin inca 6 ani, muncind pentru ca programul sa devina politica publica pana in anul 2020.
"Daca n-as fi fost eu aici, n-ar fi fost nimeni altcineva care sa faca asta". Primeste deseori remarci privind cat de fericita pare, insa ne-a spus ca se simte mai degraba coplesita. Dar stie ca ceea ce face este foarte important, venind dupa mai multi ani petrecuti in joburi corporate in care a simtit ca activitatea ei nu e atat de importanta.
Spre final, Leslie ne-a indemnat: Sunt multe de reparat in Romania. Important e sa te uiti in jur si sa gasesti ceva la care poti contribui. O metoda de a-ti da seama unde ai putea sa ajuti e sa te intrebi ce te supara, ce te afecteaza, what really gets to me? Pentru ca daca nu iti pasa de ce faci, nu vei avea prea multe satisfactii. Asa a fost si in cazul ei; desi incercase mai multe activitati in domeniul voluntariatului de-a lungul vietii, a avut succes numai cand o problema sociala a atins-o personal.
In incheiere, Leslie ne-a sugerat sa ascultam de cuvintele unui "filosof si compozitor faimos": Cole Porter - Experiment.