Mihai Arghire (Partener, Brightway) despre rolul consultantului intr-o organizatie, despre programele BrightWay si despre evolutia pietei.
Principalele motive pentru care apeleaza firmele romanesti la un consultant
Companiile care apeleaza la solutiile de consultanta Brightway se impart in 2 categorii. Pe de o parte sunt IMM-urile, care fie au ajuns la un anumit punct de dezvoltare in care isi doresc un sistem de management mai eficient sau o mai buna organizare a proceselor interne, fie intampina o provocare si isi doresc sa imbunatateasca rezultatele de business prin cresterea vanzarilor, sa atraga clienti noi sau sa creasca nivelul de calitate al serviciilor oferite.
Pe de alta parte sunt companiile multinationale, care au deja un sistem de lucru clar definit si isi doresc sa optimizeze anumite procese de lucru, sa se repozitioneze in functie de schimbarile pietei, sa creasca nivelul de motivare al membrilor echipei, sa reinventeze modalitatea prin care ajung la clienti sau sa identifice noi moduri prin care sa se diferentieze fata de concurenta.
Un consultant bun
Consultantul ajuta managementul companiei sa clarifice directia de actiune, aduce un know-how si, poate cel mai important lucru, este ca sprijina firma la implementarea practica a solutiilor identificate. Munca unui consultant este strans legata de rezultate.
In opinia noastra, un consultant bun este cel care reuseste sa ofere o finalitate foarte clara procesului de consultanta si sa isi asume obiective de business masurabile. De asemnea, este important ca un consultant sa-si cunoasca foarte bine aria de expertiza si sa-si asume proiecte in care poate intr-adevar sa aduca un plus de valoare.
Noi la Brightway am construit o echipa de experti cu abilitati si specializari complementare, tocmai pentru a reusi sa abordam si proiecte mai complexe si pentru a ne asigura ca firmele care activeaza pe piata romaneasca se pot dezvolta apeland la solutiile noastre.
Un program de consultanta
In primul rand, inainte de a propune un traseu de lucru, facem o analiza a modului de functionare a companiei si a punctului in care conducerea isi doreste sa ajunga in urma programului de consultanta. In urma acestui audit, reies o serie de actiuni si proiecte care pot fi implementate pentru a atinge rezultatele dorite. Analizam posibilele optiuni impreuna cu managementul si selectam echipa de consultanti si responsabili de proiecte din partea companiei.
Un program de consultanta dureaza minim 4 luni, intinderea de timp creste in cazul proiectelor mai complexe. Saptamanal exista intalniri de lucru in urma carora sunt implementate practic strategiile identificate.
De asemenea, este foarte important ca toti membrii echipei sa constientizeze importanta programului de consultanta, sa inteleaga implicatiile acestuia si sa fie deschisi catre schimbare. Pentru a obtine acest impact, inainte de inceperea unui nou proiect, realizam un training de leadership si change management, care ofera un limbaj comun echipei, un plus de entuziasm si un set de instrumente necesare noilor moduri de lucru.
Concurenta este din ce in ce mai acerba, economia din Romania se maturizeaza si in toate industriile exista o presiune asupra pretului, fapt care impinge firmele sa isi optimizeze constant procesele interne. In acelasi timp, consumatorii incep sa puna accent pe servicii de calitate si sa aiba pretentii mai mari de la furnizori. Cred ca in aceste conditii, intr-o piata cu doar 25 de ani de capitalism, aflata la limita de jos a puterii de cumparare in clasamentele europene, managerii romani nu au alta alternativa decat sa fie deschisi catre noi solutii.
Evolutia pietei
Din perspectiva noastra, anul 2014 a adus o usoara crestere pe piata de training si consultanta in management. Unul dintre segmentele care a crescut a fost cel al IMM-urilor, in care au fost multe proiecte noi incepute in aceasta directie. Cred ca anul viitor va aduce tot o crestere usoara, depinde foarte mult de echilibrul politic intern si modul in care va evolua economia. Avem foarte multa nevoie de proiecte de investitii publice si straine si de continuarea absorbtiei fondurilor europene. Sunt premise pentru o evolutie pozitiva in 2015.