[Marketeri despre creativitate] Alexandra Bucur (Scandia Food): Creativitatea ar trebui, printre altele, sa vanda, ar trebui sa fie memorabila si da, ar trebui sa livreze rezultate

[Marketeri despre creativitate] Alexandra Bucur (Scandia Food): Creativitatea ar trebui, printre altele, sa vanda, ar trebui sa fie memorabila si da, ar trebui sa livreze rezultate

Reclamele din pauza de publicitate starnesc reactii dintre cele mai diverse. Unele ne conving, altele ne fac sa radem, cateva ne dau de gandit, multe sunt, mai degraba pur informative si functionale. Pentru ca, de multe ori, nu ne intrebam ce agentie a facut o anumita reclama, ci, mai degraba, ce client a aprobat-o, ne-am interesat cum vad oamenii de marketing creativitatea, daca este conditie mandatory in fiecare brief pe care il dau sau daca li se pare ca e mai bun un mesaj functional.

Alexandra Bucur (Marketing Manager, Scandia Food) crede ca, in ultimii ani, clientii au fost mai reticenti, din teama de a nu confuza target-ul si de a parea prea indrazneti, insa e de parere ca situatia s-a schimbat in ultimul an.

Cred ca parte din agentiile din Romania nu duc lipsa de creativitate. Uneori, debordeaza si trebuie sa venim sa echilibram balanta :). Sunt de parere, insa, ca noi, clientii, am fost cativa ani destul de reticenti si ne-a fost teama sa nu fim perceputi gresit de catre consumatori.

 

Creativitatea – obligatorie sau optionala intr-o campanie?

Cu siguranta creativitatea este esentiala intr-o campanie si in gradul ei de memorabilitate. Altfel, probabil ca toate spoturile ar arata mai mult sau mai putin la fel. Practic, aici se duce o batalie a brandurilor: sa fie cat mai creative si sa ocupe primele locuri in mintea consumatorilor. Totodata, pragmatic vorbind, o campanie conventionala, bine targetata si cu o componenta puternica de trade poate avea rezultate, caci sunt multe categorii in care decizia de cumparare se ia preponderent in fata raftului, din considerente pragmatice si nu neaparat creative.

 

Legatura intre creativitate si rezultatele unei campanii

Creativitatea ar trebui, printre altele, sa vanda, ar trebui sa fie memorabila si da, ar trebui sa livreze rezultate. Atat cantitative, cat si calitative. Sigur, nu spun ca doar in creativitate sta succesul, insa este o componenta care are efect si in rezultate. Mintea consumatorului este invadata zilnic de tot felul de mesaje. Cum altfel sa fii memorabil in toata aceasta abundenta daca nu prin creativitate?

 

Nivelul de creativitate al agentiilor din Romania

Cred ca parte din agentiile din Romania nu duc lipsa de creativitate. Uneori, debordeaza si trebuie sa venim sa echilibram balanta :). Sunt de parere, insa, ca noi, clientii, am fost cativa ani destul de reticenti si ne-a fost teama sa nu fim perceputi gresit de catre consumatori, sa nu ne pierdem latura pragmatica, sa nu parem prea indrazneti si sa ii confuzam, fapt pentru care am preferat, mai degraba, sa fim conservatori, decat creativi. Senzatia mea este, insa, ca de vreun an de zile s-a cam schimbat perspectiva si dam din nou sanse creativitatii.

 

Creatiile din calupul publicitar TV

Ca un brand sa fie creativ si memorabil, si toate astea sa fie de bine, nu de rau :), este dificil. Sunt convinsa ca este o provocare cu care majoritatea oamenilor de marketing se confrunta. De aici si mixul dintre 1 spot foarte misto, intr-un calup si 9 mai putin fericite. Asa cum spuneam si anterior, depinde mult si de client si de cat de dispus si indraznet este.

 

Neconventionalele. De ce unele nu se aproba?

Am primit propuneri neconventionale foarte misto, contemporane si care se potriveau de minune pe brief, insa le-am lasat pe mai tarziu din motive pur financiare.

 

Cel mai creativ mediu

Cred ca daca ai bugete, un brand permisiv si idei frumoase poti face lucruri creative si pe TV, si in digital, si pe outdoor. Dar, daca vrei un top, sunt de parere ca digitalul conduce la capitolul asta.

 

Cea mai creativa campanie la care ai lucrat

Pai sa o dam exemplu chiar pe cea mai recenta. Ne uitam, astfel, la Pate Bucegi, care in ultimii ani s-a apropiat din ce in ce mai tare de consumatorii sai si a vorbit mai mult despre valori pe care le sustine si mai putin despre ceea ce este el, de fapt, adica despre mancare. Ne-am intors anul acesta la radacini, pastrand toata sinergia creata pana acum, si am ales sa nu vorbim despre gustul pateului pur si simplu ci sa ne jucam putin cu lucruri cat se poate de adevarate. Asadar, am folosit in comunicare un carlig - acela de a intoarce felia de pate si de invita consumatorii sa simta mai intai gustul pateului si apoi al feliei de paine. Reactia oamenilor a fost minunata si am vazut asta in multe medii in care ne intalnim cu ei, atat in online, cat si in offline. Cea care ne este alaturi pe parte de creatie, in cazul brandului Bucegi, este echipa Lowe & Partners.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


MullenLowe

De 29 de ani in Romania, MullenLowe este o agentie de creatie, marketing si brand strategy, care isi propune sa isi pastreze mentalitatea de creativitate antreprenoriala si spiritul dinamic. Agentia se pozitioneaza... vezi detalii »

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related