22% dintre adolescentii cu varste intre 14-18 ani fumeaza regulat tutun, iar 8% au consumat cel putin o data marijuana, arata rezultatele unui studiu realizat de Open-I Research, la initiativa Educatia Azi.
Mai mult, probabilitatea de a deveni fumatori creste in functie de influenta parintilor si a problemelor pe care le au in familie, dar si de modelele sau exemplele de comportament pe care le aleg din jurul lor.
Astfel, adolescentii cu probleme in familie sunt mult mai expusi riscului de a deveni fumatori. Aproape jumatate dintre tinerii care fumeaza in mod regulat au parinti absenti (43%) sau au un tata mai putin implicat in relatia cu ei (47%).
Mai mult decat atat, relatiile disfunctionale intre parinti si prezenta unor situatii traumatice in familie sunt legate in proportie de 35%, respectiv 43% de consumul de tutun la adolescenti. Mai mult, daca adolescentii au cel putin un parinte fumator, mai bine de jumatate dintre acestia (61%) ajung sa fumeze regulat. In ceea ce ii priveste pe cei care nu fumeaza, doar 36% au parinti fumatori.
Studiul Open-I arata ca nevoia adolescentilor de experimentare, curiozitatea, dorinta de explorare reprezinta pricipalul motiv pentru care acestia incep sa fumeze regulat. Un alt motiv este si influenta grupului de egali (28%). Majoritatea adolescentilor fumatori (70%) au cel mai bun prieten fumator, spre deosebire de o mica parte din tinerii nefumatori (20%) ai caror prieten cel mai bun este fumator.
"Nevoia de stimulare si experimentare este specifica perioadei adolescentei si este amplificata de cresterea vizibila a stimulilor la care sunt expusi tinerii odata cu toate progresele economice", a mentionat Adina Nica (Managing Director Open-I Research).
"Mai mult decat atat, adolescentii isi doresc sa socializeze mai usor si cauta aprobare din partea modelelor pe care le au – fie ca acestea sunt din grupul de egali, fie ca sunt adulti. Astfel, comportamentul lor de consum de tutun sau droguri poate fi intarit atat de recompense sau aprecieri primite de la modele, cat si de dezaprobari primite de la anti-modele. In plus, tinerii percep tutunul si drogurile ca avand efect de reducere a anxietatii si a starilor emotionale negative."
"Adolescentii fac totul pentru a fi acceptati de catre cercul de prieteni, chiar daca acest lucru presupune comportamente fata de care nu ar simti o atractie deosebita ȋn mod normal", sustine Dragos Cirneci(Senior Consultant Open-I Research).
"Mai mult decat atat, adolescenta este ultima perioada de remodelare masiva a creierului, iar, ca urmare, tinerii sunt permanent sub imperiul emotiilor si impulsurilor. Astfel, fumatul si consumul de alcool pot fi folosite de catre acestia ca modalitati de reducere a stresului si reglare a emotiilor, dat fiind ca ambele duc la eliberarea de dopamina in circuitul recompensei din creier."
Spre deosebire de consumul de tutun, tinerii romani consuma droguri mai degraba in mod experimental si ocazional, majoritatea celor care au raspuns studiului spunand ca nu au consumat droguri in ultima luna.
Cea mai mica varsta la care tinerii incep sa consume marijuana este de 12 ani, iar numarul acestora creste dupa 15 ani. Mai mult, 32% din fumatorii de marijuana consuma in casele prietenilor, iar 18% prefera sa faca acest lucru pe strada sau in baruri. Desi cea mai mare parte a tinerilor nu consuma droguri de niciun fel, 98% dintre acestia sustin ca au printre cunoscuti pe cineva care a consumat droguri cel putin o data.
Asemeni consumului de tutun, printre problemele in familie care cresc probabilitatea ca adolescentii sa consume marijuana ocazional sau experimental se numara: lipsa de implicare a tatalui in cresterea tanarului (50% dintre fumatori au un tata putin implicat in relatia cu ei, pe cand 28% dintre nefumatori au un tata slab implicat in relatia cu ei), diferentele de opinie (43% dintre fumatori au pareri contrare fata de parinti fata de 24% dintre nefumatori care opinii diferite fata de parinti), relatiile disfunctionale dintre parinti (58% dintre fumatori au parinti care se cearta frecvent, pe cand 20% din nefumatori au parinti care se cearta des) si prezenta unor situatii traumatice in familie (54% dintre fumatori, fata de doar 27% din nefumatori).
Studiul despre consumul de tutun si droguri in randul adolescentilor din Romania a fost desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2015, la initiativa Educatia Azi, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban de 357 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14-18 ani.