Sponsorizarile acordate de un brand trebuie sa fie coerente cu valorile pe care acesta vrea sa le transmita, pentru ca numai asa se poate forma o imagine omogena. Una dintre problemele cererilor de sponsorizare este, insa, ca ele ajung la companii intr-o forma ambigua care nu ajuta deloc la punerea in valoare a proiectelor, de cele mai multe ori fara sprijinul unui ONG. Din aceasta cauza, Ioana Borza (Marketing Manager, Farmec) s-ar bucura daca ar exista mai multe scoli de fundraising care sa-i instruiasca pe oameni despre cum sa faca propunerile.
Cea mai vizibila actiune de sponsporizare intreprinsa de Farmec a fost „Hai sa aducem Romania acasa”, in care brandul Gerovital a sprijinit sporttivii romani la Jocurile Olimpice 2012, dar compania s-a implicat in proiecte de sponsorizare variate, pornind de la sport si pana la cultura sau educatie.
Pentru 2016, Ioana preconizeaza ca sponzorizarile se vor duce din ce in ce mai mult catre zona de CSR, mai precis bugetele se vor orienta catre cauzele descoperite de companii.
Mai multe despre politicile de sponsorship in cazul Farmec ne povesteste Ioana mai jos:
Decizia de a sponsoriza un anumit proiect
Atata timp cat sponsorizarea sustine valorile brandului Farmec suntem deschisi la un dialog.
Luam in considerare in primul rand calitatea mesajului transmis si daca acesta contine, de la primul contact, toate elementele necesare colaborarii.
Regula jurnalistica „Cine, ce, unde, cand, cum” ne ajuta mult sa triem din multitudinea de solicitari pe care le primim. Sunt insa anumite arii de interes pe care le consideram mai atractive tocmai pentru ca se potrivesc noua cum ar fi: invotatie, cercetare, mediu, educatie, valori romanesti din diferite domenii.
Propuneri de sponsorizare – cele mai frecvente probleme
Foarte putine cauze ajung la noi sub indrumarea unui ONG, asadar cererile de sponsorizare nu au o forma coerenta si clara.
Lasand la o parte persoanele fizice care ne solicita sprijinul in diverse cauze umanitare (uneori disperate), o buna parte din solicitarile care ajung la noi ar avea nevoie de suportul unui om de marketing care sa le prezinte intr-o forma mai clara companiilor. Mi-ar placea sa existe mai multe scoli de fundraising.
O alta problema se regaseste dupa momentul sponsorizarii efective, cand follow-up-ul actiunilor comune este aproape inexistent.
Foarte putini din cei care primesc o sponsorizare trimit, apoi, companiei care i-a ajutat un raport sau o monitorizare, gandind colaborarea strict ca un one time deal.
Trenduri in sponsorship
Anul 2016 cred ca va duce sponsorshipul tot mai mult catre zona CSR-urilor de companie, iar bugetele se vor duce catre cauze proprii descoperite de catre companii.
Ce asteptari aveti in urma unei sponsorizari?
Ne intereseaza in mod evident sa monitorizam efectele avute in urma unei sponsorizari. Fie ca primim o monitorizare, un raport, avem nevoie de o dovada tangilbila din partea Beneficiarului.
Cele mai interesante activari din 2015
In anul 2015, sponsorizarile noastre s-au dus in zona de :
- Sport: Am fost primul sponsor al Echipei de Baschet „U” Cluj si suntem si in anul 2016
- Educatie: Colegiul tehnic Ana Aslan Cluj-Napoca : Asiguram locuri de munca pentru absolventi ai Colegiului si asiguram diferite sponsorizari elevilor si scolii, 10 burse in fiecare an scolar.
- Implicare in educatie continua: Programului European Educational Leonardo da Vinci – Green Chemistry around Europe.
- Combaterea abandonului scolar (demers amplu de reducere a abandonului scolar, desfasurat in comunitatile rurale din Romania, avand ca scop principal cresterea gradului de igiena in randul elevilor si al membrilor din aceste zone, atat prin educare, cat si prin asigurarea de produse de ingrijire personala.)
- Comunitate locala: Gala 10 pentru Cluj care a premiat tineri din tot judetul in diverse domenii de activitate
- Cultura: Sponsorizari catre UNITER care in prezent sunt asistati sociali, in parteneriat cu revista Parents, Asociatiei nonprofit Femeia impreuna cu Asociatia EDUC - educatie pentru comunitate si UNITER.
Cea mai complexa actiune Farmec
Campania cea mai complexa si vizibila a fost campania „Hai sa aducem Romania acasa”.
Campania „Hai sa aducem Romania acasa” a fost dezvoltata sub umbrela brandului Gerovital, avand ca scop sprijinirea sportivilor romani la Jocurile Olimpice din 2012, in calitate de sponsor oficial.
In cadrul campaniei, compania Farmec Cluj-Napoca a organizat doua promotii nationale, prima desfasurata anul trecut in perioada 14 octombrie - 14 decembrie 2011, iar cea de-a doua, „Aur, Argint si un Bronz Perfect”, desfasurata intre 1 iunie - 12 august 2012, prin intermediul carora un procent de 1% din vanzarea produselor Gerovital a fost donat Echipei Olimpice a Romanie. Detalii aici si aici.
Zonele de interes pentru sponsorizari
Sponsorizarile acordate de un brand ar trebui sa fie in concordanta cu valorile de brand si CSR-ul propriu. Pentru compania noastra, zonele de interes sunt: invotatie, cercetare, mediu, educatie, valori romanesti din diferite domenii de activitate (romani care ne fac cinste).