Cum e antreprenoriatul in entertainment la New York. Dani Zoldan: La cateva luni dupa ce am cumparat clubul de comedie, Jerry Seinfeld a aparut neanuntat si a urcat pe scena

Cum e antreprenoriatul in entertainment la New York. Dani Zoldan: La cateva luni dupa ce am cumparat clubul de comedie, Jerry Seinfeld a aparut neanuntat si a urcat pe scena

Am baut vreo doua beri cu Dani cand a fost in Bucuresti, acum ceva timp. Pana atunci, lucrasem cu el vreme de mai bine de 2 ani, in industria de telecom, numai pe Skype si email. Din cate imi amintesc, e un tip foarte agreabil si in persoana. Drept e ca am si baut ceva mai mult atunci. Dani Zoldan e un new-yorker get-beget, dar nu-l judecati prea aspru pentru asta. Cum spuneam, chiar e un tip ok. Mii de scuze, probabil v-am derutat un pic; incerc sa fiu cat de rocat spiritual, ca sa-i fac o introducere pe placul lui.

Dani e antreprenor in industria de entertainment. Are un comedy club in New York, unde performeri precum Chris Rock, John Oliver sau Louis C.K. poposeau ca sa faca lumea sa rada. Are si niste afaceri in telecom, una dintre ele (Titan International Wholesale) demarata chiar alaturi de doi romani, la un moment dat.

In timpul saptamanii, il gasiti pe Dani ori la biroul sau, cerandu-le angajatilor sa i se adreseze cu apelativul de “Rege al Manhattanului”, ori pe Twitter, stresandu-l pe Jerry Seinfeld.

Weekendurile si le rezerva, in general, familiei (sambata), respectiv chinuindu-si internii in traficul permisiv al New York-ului (duminica). Insa indiferent de zi, la finalul ei, Dani este totodata un antreprenor de succes si tata a 3 copii.

Over here you'll find the English version of this interview.

 

Background

Am fost un student deplorabil, asa ca am renuntat la cursurile Universitatii din New York. Mereu imi dorisem sa am propriul business si nu-mi pasa ce spuneau profesorii. Chestia asta m-a privat de o fundatie solida, de disciplina. Cand refuzi sa te iei dupa sistem, nu raspunzi in fata nimanui decat a ta. Am facut o groaza de greseli din cauza asta si ma straduiesc in permanenta sa fiu mai bun.

 

Antreprenoriatul

La 19 ani, am avut prima mea idee de business. Voiam sa aduc laolalta stiri pe un site. A rezistat cam o saptamana ideea aia. Cea de-a doua idee a fost sa produc continut video pentru afacerile mici. Contra unei sume de bani, compania respectiva ma angaja pe mine sa-i fac un video. Si ideea asta a durat tot cam o saptamana. Daca nu ma-nsel, cred ca am incerc sa vand serviciul asta unei companii.

Urmatoarea idee a prins, asa ca mi-am petrecut urmatorii 4 ani concentrandu-ma pe ea. Era vorba de un site de muzica numit Eargazmic.com. Era un serviciu pe baza de abonament pentru trupe independente carora eu le puneam la dispozitie o platforma pe care isi puteau promova muzica. Puteau adauga poze si informatii despre turneele lor viitoare.

Compania asta era copilul meu si mi-a placut nespus de mult sa o cresc. Insa eram prea tanar si fara experienta pentru a o putea transforma in ceva care sa genereze profit real.

 

Inspiratie de la cineva in mod deosebit?

Nu prea. Suspectii obisnuiti din ziua de azi. Richard Branson si Steve Jobs. Mai mult Branson.

 

Joburile dinaintea start-up-urilor

In liceu, am lucrat la o firma de arhitectura. A fost o experienta grozava sa fiu in preajma unor profesionisti cu experienta, la o varsta atat de frageda. Inca apreciez mult perioada de atunci.

 

Telecom

Am intrat in industria telecom din greseala. Frate-miu, Ari, avea o firma si m-a intrebat intr-o zi daca n-as vrea sa intru in afacere, sa incercam sa facem bani. Am lucrat impreuna vreme de 8 luni, dar aveam feluri diferite de a privi dezvoltarea businessului, asa ca am plecat si mi-am facut propria companie de Telecom. Pana la urma, am sfarsit prin a-i cumpara lui Ari asset-urile firmei. 

Insa pasiunea mea se afla in industria de entertainment si acolo ma invart in prezent. 

 

Munca alaturi de romani

Cred ca romanii sunt foarte eficienti si calculati. Fiecare decizie trebuie discutata inainte sa se treaca la actiune. Sa angajezi oameni in Romania este, evident, mai ieftin decat in Statele Unite. Am invatat multe de la partenerii mei romani.

Nu mi se pare ca romanii sunt la fel de deschisi catre a risca ca americanii. Atunci cand esti partener intr-o afacere, e nevoie sa-ti cunosti bine partenerii, sa le stii punctele slabe si pe cele puternice si sa construiesti in functie de ele.

 

Clubul de stand-up

Clubul a luat nastere in 1986, iar Seinfeld, Chris Rock, Louis CK, Robin Williams veneau in mod regulat in anii 80 si 90. Acum, cei care vin o fac de obicei pentru a testa material nou, inainte de vreun tur prin tara sau o emisiune la TV. Fiecare comediant are un stil unic, iar gusturile privitorilor difera si ele. Avem multa varietate pe scena.

 

 

Umorul romanesc

Din pacate, nu am avut ocazia sa-mi fac o parere in ceea priveste tipul de umor pe care il preferati voi, insa stiu ca romanilor le place stand-up-ul american. 

 

Comediantul preferat

Robin Williams. Niciodata nu va mai fi cineva ca el. Era un geniu, un talent unic.


Robin Williams & Paul Mercurio

 

Un show ramas in minte

La cateva luni dupa ce am cumparat clubul, acum 8 ani, Jerry Seinfeld a venit neanuntat si a urcat pe scena. Jeff Ross a aparut si el in noaptea aia.

 

Sper sa apara intr-o zi si...

Sarah Silverman.

 

Un business in NY

Costul de a face afaceri in New York este cea mai grea parte. Chiriile, mai ales, sunt incredibil de mari. Insa oportunitatile de networking in New York sunt excelente. Sunt ca nicaieri altundeva. Ai acces la oameni creativi, oameni cu bani, contabili, avocati si antreprenori. Tot ce e mai bun din restul industriilor se gaseste la New York. Chestia asta e misto. Printre cele mai mari provocari, pentru mine personal, este timpul. Mai exact, felul in care mi-l administrez. 

 

Trump sau Hillary?

Eu voi vota cu candidatul libertarian Gary Johnson. E pacat ca nu se bucura de atentia presei la fel de mult ca Trump sau Hillary. E o alternativa proaspata la ceilalti. Cred ca Hillary va castiga, insa. Nu-mi pot imagina cum ar fi sa vorbesc despre Trump ca despre Presedintele Americii pentru urmatorii 4-8 ani. S-ar putea sa fiu nevoit sa ma mut in Romania. 

 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related