Furnizor ales de 50% dintre chefii europeni cu Stele Michelin, Electrolux continua seria The Secret Ingredient, impartasind in fiecare luna sfaturi simple care sa te ajute sa realizezi la tine acasa feluri de mancare la standardele unui restaurant. Pentru luna noiembrie, Electrolux a ales un ingredient care face diferenta in bucatarie: usturoiul.
Cu aproape 100 de ani de experienta culinara, realizand aparatura profesionala pentru chefii de top ai Europei, Electrolux continua proiectul Ingredientul Secret – o platforma creata cu scopul de a extinde posibilitatile culinare in bucatariile casnice. Aceasta platforma furnizeaza indicii lunare, sfaturi si tehnici stranse in colaborare cu chefi de top, dar si cu bloggeri culinari, iar luna aceasta dezvaluie din tainele unui ingredient cu adevarat special in bucatarie, usturoiul.
"Popular pentru gustul sau si pentru ca ofera fiecarui preparat o aroma aparte, usturoiul este un ingredient ce nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Folosit in prepararea sosurilor sau condiment pentru garnituri sau feluri principale, usturoiul este un ingredient extrem de versatil, iar cu ajutorul ideilor de pe platforma Secret Ingredient si electrocasnicelor de top de la Electrolux, pasionatii de bucatarie isi pot deschide noi orizonturi ale gustului si isi pot dezvolta creativitatea culinara", a explicat Carmen Georgescu (Marketing and Communication Manager, Electrolux Romania).
Infografic - Ingredientul secret
Cum alegem usturoiul?
Usturoiul, in starea sa naturala, este usor iute si intepator, insa in timpul procesului de gatit, el ofera o savoare speciala preparatelor. Este important sa stim ca putem gasi mai multe soiuri ale usturoiului, de texturi, culori si arome diferite, cele mai cunoscute din lume fiind: soiul de usturoi Porcelain, renumit pentru culoarea sa de un alb imaculat, Rocambole, cu o savoare aparte sau Purple Stripe.
Printre soiurile indragite de pasionatii de bucatarie se numara si cele romanesti, renumite in intreaga lume pentru intensitatea puternica a gustului: usturoiul rosu de Romania este cunoscut pentru dimensiunile sale aproape duble fata de un soi de usturoi obisnuit, fiind foarte apreciat si cunoscut in strainatate, indeosebi in Statele Unite ale Americii, iar soiul de usturoi Ager este extrem de rezistent peste iarna, fiind o alegere des intalnita in bucatariile profesioniste.
Sfaturi culinare pentru arome speciale
Usturoiul da savoare oricarui preparat si se gaseste in orice anotimp. Cu o aroma puternica, unica in randul ingredientelor culinare, exista cateva trucuri de pregatire a usturoiului care va pot ajuta in obtinerea gustului perfect. Cu cat este tocat mai marunt, cu atat aroma lui este mai puternica, eiberand toti compusii si uleiurile sale esentiale.
Pentru o aroma mai subtila, usturoiul poate fi feliat, iar pentru a-i maximiza valorile nutritive, usturoiul de regula se adauga mancarurilor la final. Avand un ritm alert de preparare, este indicat sa striviti usturoiul si sa il lasati sa stea pana cand alte ingrediente sunt gatite, apoi poate fi adaugat spre sfarsitul timpului de preparare.
Benefic pentru sanatate
Ingredient special in bucatarie si ingredient minune pentru sanatate, usturoiul este foarte util in combaterea si tratarea multor afectiuni, fiind un antibiotic, antiinflamator si antiseptic natural. De la guturai, gripa, bronsita, astm, tuse, pana la boli reumatice, afectiuni digestive sau probleme ale ritmului cardiac, usturoiul contine una dintre cele mai versatile substante naturale folosite pentru a ne mentine sanatosi si pentru a trata afectiuni din cele mai diverse.
Usturoiul este recomandat chiar si in cosmetica. Acesta ajuta la redarea elasticitatii pielii si aduce beneficii tenului cu tendinte acneice.