- Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate, cunoscuta drept parintele acestui tip de bere, folosind ingredientele si reteta autentica de la 1883
- In cadrul unui eveniment exclusiv organizat in Bucuresti, invitatii Carlsberg au putut degusta berea recreata dupa reteta originala, Carlsberg Re-brew
- Acum 140 de ani, in cadrul Laboratorului de Cercetare Carlsberg, prof. Dr. Emil Chr. Hansen a descoperit metoda de purificare a drojdiei, care a marcat o noua etapa in evolutia berii la nivel international
Prima bere lager de calitate din lume, care a revolutionat industria mondiala a berii, a putut fi degustata in cadrul unui eveniment exclusivist organizat in Bucuresti, marcand totodata si aniversarea a 140 de ani a Laboratorului de Cercetare Carlsberg.
Expertii Carlsberg au reusit sa reproduca ceea ce este considerat a fi parintele berii lager moderne folosind drojdia pura originara, care a supravietuit surprinzator, timp de 133 de ani, intr-o sticla de bere din vechile pivnite ale fabricii.
In 2015, oamenii de stiinta de la Laboratorul Carlsberg au facut o descoperire extraordinara in vechile pivnite ale Carlsberg din Copenhaga, Danemarca - au gasit una dintre primele beri produse in 1883 din drojdia pura originara. Dupa un an de cercetari intense, ei au reusit sa extraga celule de drojdie vii din acea sticla.
Pentru a sarbatori a 140-a aniversare a Laboratorului de Cercetare Carlsberg, oamenii de stiinta si berari remarcabili din cadrul laboratorului au reprodus prima bere lager de calitate din lume in maniera cea mai autentica, folosind drojdia pura originara si respectand cu rigurozitate reteta, ingredientele si tehnicile de productie din 1883, prin proiectul Carlsberg Re-brew.
Erik Lund (Maestru Berar al Laboratorului Carlsberg) prezent la ceremonia de degustare din Bucuresti, care a avut loc aseara, declara: "Desi nimeni nu credea ca este posibil, am reusit sa izolam drojdia pura originara din sticla gasita. Totodata, intreg procesul de refabricare a fost unul foarte provocator, pentru ca aveam un singur lot de materii prime si nu ne puteam permite sa facem nicio greseala."
Pentru prima oara in mai bine de o suta de ani, invitatii evenimentului organizat de Carlsberg au putut degusta o bere care nu numai ca este precursoarea majoritatii tipurilor de bere lager de astazi, dar care face totodata dovada unora dintre capabilitatile unice ale Laboratorului de Cercetare Carlsberg.
Shachar Shaine (Presedinte URBB, producatorul Carlsberg in Romania) adauga: "Suntem extrem de recunoscatori sa avem in portofoliu parintele berii lager de calitate si una dintre cele mai apreciate beri din lume, in prezent. Activitatea Laboratorului si a Fundatiei Carslberg inca de la infiintare este una de excelenta, pe care ne mandrim sa o ducem mai departe pe plan local, cu atat mai mult cu cat Fundatia s-a dedicat cercetarii in domenii de impact, care depasesc granitele pietei de bere".
Fundatia Carlsberg, a fost infintata in anul 1876 de J.C. Jacobsen, pentru a administra Laboratorul Carlsberg si a sustine cercetarea stiintifica. Fundatia Carlsberg a devenit proprietarul Fabricii de Bere Carlsberg in 1888, iar astazi detine 30,3% din actiunile Grupului Carlsberg. Incasand anual dividende de la Carlsberg A/S, fundatia este capabila sa sprijine activ cercetari inovatoare in domeniul stiintelor naturale, sociale si umaniste.
Descoperirea drojdiei pure, care a revolutionat industria mondiala a berii
Pe vremuri, fabricarea berii era un proces imprevizibil, din care adesea rezulta o bere imposibil de baut ca urmare a fenomenului ce se numea „maladia berii”. Totusi, in 1883, Laboratorul de Cercetare Carlsberg a revolutionat industria berii prin descoperirea inovatoare a drojdiei pure, care a facut posibila obtinerea unei beri de calitate din fiecare lot de productie.
Intrucat maladia berii era o problema foarte raspandita pe atunci, Carlsberg a oferit drojdia pura, denumita Saccharomyces Carlbergensis, in mod gratuit celorlalti producatori de bere, devenind parintele berii lager de calitate. Astazi, majoritatea tipurilor de bere lager din lume, inclusiv principalele marci internationale, isi au originea in acea descoperire a drojdiei pure.
"Fara aceasta drojdie nu am avea acest tip de bere care reprezinta acum 90% din piata mondiala a berii", a declarat Martyn Cornell, renumitul istoric britanic specializat in domeniul berii.
Fundatia Carlsberg
Laboratorul de Cercetare Carlsberg este renumit pentru cateva dintre inventiile extraordinare din secolul trecut, cum ar fi metoda profesorului doctor Emil Chr. Hansen de purificare a drojdiei, inventarea scarii pH-ului, conceptul de structuri proteice si caracterizarea enzimelor.
"Laboratorul de Cercetare Carlsberg ramane o perla a coroanei in caseta de bijuterii a companiei Carlsberg; aceasta bere, prima bere lager de calitate, a fost reprodusa in onoarea realizarilor istorice in cercetarea stiintifica si a capacitatilor sale din prezent", adauga Erik Lund.
Fundatia Carlsberg este o fundatie comerciala care a fost infiintata in 1876, cand J.C. Jacobsen si-a transferat beraria catre Academia Regala Daneza de Stiinte si Litere.
Fundatia Carlsberg este fundatia-mama a familiei Carlsberg, compusa din Carlsberg A/S, Fundatia Tuborg, Fundatia Carlsberg, Fundatia New Carlsberg, Ny Carlsberg Glyptotek, Muzeul de Istorie Nationala din cadrul Castelului Frederiksborg si Laboratorul de Cercetare Carlsberg.
Viziunea Fundatiei este de a administra mostenirea fabricantului de bere J.C. Jacobsen in asa fel incat ideile filosofice si scopul Fundatiei sa fie onorate, adaptate la prezent si sa contribuie la definirea viitorului pentru Carlsberg, stiinta si societate.
Fundatia Carlsberg a fost infiintata din pasiune – pasiunea pentru perfectiune. In prezent, Fundatia continua sa omagieze excelenta, perfectiunea si sublimul din domeniile cercetarii, stiintei si artei.
Scopul Fundatiei Carlsberg este de a sprijini cercetarea stiintifica fundamentala, vizionara si inovatoare din domeniul stiintelor naturale, precum si al stiintelor sociale si umaniste. Mai mult, scopul sau este de a fi un investitor activ, detinator al pachetului de control al Carlsberg A/S, asigurand astfel o influenta decisiva asupra strategiei Grupului Carlsberg.
Scopul filantropic al Fundatiei Carlsberg este de a distribui fonduri catre 1) cercetarea stiintifica fundamentala din domeniul stiintelor naturale, al stiintelor sociale si al stiintelor umaniste, 2) Laboratorul de Cercetare Carlsberg, 3) Muzeul de Istorie Naturala si 4) Fundatia Tuborg.
In fiecare an, Fundatia Carlsberg aloca aproximativ 165 milioane coroane daneze pentru burse internationale, burse post-doctorale in Danemarca, burse post-doctorale pentru personalitati distinse si proiecte de cercetare Semper Ardens. Toate proiectele trebuie sa contribuie la rezolvarea problemelor dificile globale si sa aduca beneficii societatii daneze.
Fundatia Carlsberg este condusa de un consiliu director alcatuit din cinci membri, care sunt alesi de membrii de origine daneza ai Academiei Regale Daneze de Stiinte si Litere. Membrii actuali sunt:
- Flemming Besenbacher, profesor, doctor in stiinte (presedinte);
- Soren-Peter Olesen, profesor, doctor in medicina;
- Nina Smith, profesor, licentiata in economie;
- Lars Stemmerik, profesor, doctor in stiinte;
- Carl Bache, profesor, doctor in filosofie.
Re-fabricarea: Cum s-a realizat?
Am folosit malt din orz „maltificat pe podea” folosind un sistem pneumatic contemporan la Stauning Whisky A/S din Skjern, din apropiere de orasul Aarhus. „Maltificarea pe podea” era tehnica de maltificare folosita in urma cu 140 de ani.
Continutul de saruri minerale al apei folosite in fabricarea berii il imita pe cel al unui put cu adancimea de 20 m, care a fost sapat in ianuarie 1883. Putul extrage apa din „Saltholmskalken”, un strat de calcar care constituie, in majoritate, roca de baza a regiunii Copenhaga.
Initial, J.C. Jacobsen considera ca varietatile de orz scotian si englez erau superioare soiului danez, dar odata cu modernizarea sectorului agricol, in anii 1870, calitatea orzului a crescut si ea. Una din varietatile de orz originale era „Gammel Dansk” (Danez Vechi), pe care Carlsberg l-a folosit la acea vreme si care, de asemenea, a fost folosit pentru re-fabricarea berii lager.
Berea nu este nici filtrata, nici pasteurizata, dar s-a limpezit cumva prin sedimentare naturala. Totusi, sedimente de drojdie si o tulbureala pot aparea in berea lager re-fabricata. In trecut, gelatina se folosea in mod ocazional pentru limpezire, dar, prin folosirea drojdiei purificate, acest lucru nu a mai fost necesar.
Retetele acelor timpuri nu erau specificate la acelasi nivel de detaliu care astazi a devenit standard. La inceputul anilor 1880, Carlsberg fabrica, mai mult sau mai putin, un singur tip de bere si in mod tipic de trei-patru ori pe zi, ceea ce insemna ca berarii experimentati cunosteau bine procedurile si nu aveau nevoie sa citeasca retete sau sa-si noteze detaliile in jurnale, in afara de raportul dintre apa, maltul si hameiul folosite. Totusi, stim exact ce echipament era disponibil pe atunci si cum era folosit, iar asta ne-a oferit informatiile necesare cu privire la procedurile de macinare si fermentare.
Sticlarul Peer Nielsen lucreaza la Holmegaard, cea mai veche sticlarie din Danemarca (infiintata in 1825), ce a ramas furnizorul sticlelor de bere pentru Carlsberg inca din 1850. Peer a lucrat impreuna cu sticlarul Anders Raad in atelierul lui de sticlarie pentru a fabrica sticlele 30+ originale folosind un nou mulaj de lemn si sticla de culoare verde inchis. Sticla a fost fabricata exact asa cum se fabrica acum 140 de ani. Adusa la temperatura de 1200 de grade, sticla fierbinte a fost suflata cu gura de sticlarii de la Holmegaard printr-o teava mica intr-un mulaj din lemn local umed.
Firma Holmegaard a colaborat cu Carlsberg, Muzeul Naestved si colectionari de sticla amatori si entuziasti din Danemarca. Holmegaard a stabilit ca fabricarea automatizata/mecanica a sticlelor cu ajutorul mulajelor metalice a inceput in anii 1890. Prin urmare, o sticla din anii 1870 trebuia suflata cu gura intr-un mulaj din lemn.
Carlsberg stia cu certitudine ca sticla trebuia sa aiba trei sferturi dintr-o halba.
Laboratorul Carlsberg a luat fiinta in 1875 pentru a realiza progrese in ceea ce priveste intelegerea stiintifica a proceselor de maltificare, fermentare si producere a berii. Este renumit pentru cateva descoperiri stiintifice extraordinare din secolul trecut, incepand cu metoda de purificare a drojdiei descoperita de prof. dr. Emil Chr. Hansen; contributiile sale au continuat cu scara pH, conceptul de structura proteica si caracterizarea enzimelor, care acum permite spalarea rufelor la temperaturi scazute.
URBB a adus in Romania in anul 2001 berea Carlsberg, una dintre cele mai apreciate beri din segmentul Super Premium.
URBB este unul dintre cei mai mari producatori de bauturi de pe piata locala, fiind prezent pe piata berii si a bauturilor racoritoare. Portofoliul companiei cuprinde exclusiv marci premium: pe piata berii, marcile Tuborg, Carlsberg, Holsten, SKOL, Guinness, Weihenstephaner Hefe WeissBier, Kilkenny, cidrul premium Somersby, precum si Granini pe piata bauturilor racoritoare.