KINOdiseea a desemnat marii castigatori ai celei de-a VIII-a editii

KINOdiseea a desemnat marii castigatori ai celei de-a VIII-a editii

Cea de a VIII-a editie a celui mai mare festival de film pentru tineri din Sud-Estul Europei, KINOdiseea, s-a incheiat sambata aceasta cu o ceremonie de decernare a premiilor, alaturi de invitati speciali. Ziua de duminica a fost dedicata proiectiilor filmelor castigatoare.

In cadrul evenimentul, trei jurii de profesionisti si alte sapte formate din copii si adolescenti au oferi 15 trofee si 9 mentiuni speciale celor mai bune lungmetraje si scurtmetraje de la KINOdiseea 2016. 

La cea de-a VIII-a editie, timp de 10 zile, publicul a avut ocazia sa urmareasca 38 de lungmetraje si 75 de scurtmetraje si sa cunoasca realizatori de film din intreaga lume. Pe data de 19 noiembrie s-au ales filmele castigatoare KINOdiseea de anul acesta.

Odata cu festivalul KINOdiseea, Asociatia Culturala Metropolis a lansat Calauza, prima aplicatie de mobil dedicata filmelor de autor si adresata publicului cinefil. Aplicatia poate fi accesata de pe Android si reprezinta o platforma pusa la dispozitia organizatorilor de festivaluri si distribuitorilor de film independent, un instrument care aduna intr-un singur loc filmul de arta ce poate fi urmarit in Romania, atat in cinematografe, cat si in spatiile alternative. Calauza este un proiect finantat de Ministerul Culturii.

Din cadrul juriului de profesionisti al competitiei de adolescenti, KINOdiseea Youth, competitie introdusa pentru prima data anul acesta in cadrul festivalului, au facut parte actrita Maria Dinulescu, regizorul Alexandru Mavrodineanu dar si medicul si prezentatoarea tv Oana Cuzino. Din juriul de adolescenti au facut parte vloggerul Selly, Cristian Trifu si Robert Gabriel, care au ales cele mai bun filme din perspectiva lor de adolescenti.

In cadrul acestei competitii s-au oferit 4 trofee si o mentiune speciala. Marele castigator de anul acesta a fost filmul „La Drum cu Tata”, regizat de Anca Miruna Lazarescu, care a primit doua trofee pentru Best Youth Film Award – Young Jury si Discovery Award – Professional Jury.

„Cele doua premii pe care le-am castigat la KINOdiseea inseamna foarte mult pentru intreaga echipa a filmului, dar si pentru film in sine, fiind primele premii castigate in Romania inca de la primele proiectii. La KINOdiseea ne-am intalnit cu un public deschis si divers, de toate varstele, pe care se pare ca am reusit sa-l atingem cu povestea noastra.” a declarat Razvan Enciu, unul dintre actorii principali din filmul „La Drum Cu Tata”.

 

In cazul celui mai bun film pentru adolescenti, premiul s-a impartit intre „Sing Street” si „My Name is Emily, ambele productii irlandeze, care au primit distinctia Best Youth Film – Professional Jury ex-aequo.

„Acest festival ofera spectatorului tanar sansa de a descoperi o variate de directii pe care le pot experimenta in viata. Filmele selectate au dezbatut subiecte foarte diferite, unele dintre ele au fost realizate exceptional si imi voi aduce aminte mereu de ele. M-as fi bucurat sa putem oferi un premiu fiecarui film pe care l-am apreciat, dar totusi sper ca spectatorii sa fie cei castigati, urmarind filmele din acest an mai departe,” a declarat Maria Dinulescu.

 

Publicul a votat filmul „The Pitch” ca fiind cel mai popular, primind premiul Young Audience Award, iar „LenaLove” a primit o mentiune speciala din partea juriului tanar.

Juriul de profesionisti din cadrul competitiei de filme pentru copii, KINOdiseea Junior, a fost format din actrita si cantareata Aylin Cadir, producatoarea Anca Puiu si Jo-Anne Bluin, directorul Festivalului de Film pentru Copii din Montreal. Si in cadrul acestei competitii s-au oferit 4 trofee si o mentiune speciala.

Cel mai bun film ales de juriul de profesionisti este „Blanka”, o coproductie italiana, thailandeza si japoneza, care a primit trofeul Best Junior Film Award – Professional Jury si au oferit o mentiune speciala filmului german „At Eye Level”. Un premiul deosebit oferit de juriul profesionist ai acestei competitii a fost ECFA Award, film care va conta la decernarea anuala de la Berlin, oferit filmului „The Day My Father Became a Bush”.

„Mi-a facut placere sa vad filmele din competitie, la care nu as fi avut acces altfel. A fost o surpriza mare sa vad ca filmele pentru copii abordeaza subiecte puternice si delicate. KINOdiseea a fost cu adevarat o bucurie,” a declarat Aylin Cadir.

 

Juriul de copii a ales filmul „Abulele” pentru Best Junior Film Award – Young Jury si „Jill and Joy’s Winter” a fost ales cel mai popular film printre spectatorii tineri, primind premiul Young Audience Award.

Actritele Olimpia Melinte, Dorotheea Petre si criticul de film Cristi Marculescu au ales cele mai bune scurtmetraje pentru copii si adolescenti. Filmul „Liv” a primit premiul Best Junior Short Film – Professional Jury, iar „Spoetnik” a primit trofeul Best Youth Short Film – Professional Jury. Acestia au oferit si doua mentiuni speciale filmelor „I am not a mouse” si „Schwerelos (Zero-G)”.

Juriul format din tineri cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani au ales 5 cele mai bune scurtmetraje pentru toate categoriile de varsta. Micutii de 3 si 6 ani au ales ca film castigator animatia „Hey Deer”, dar surpriza cea mai mare a venit de la juriul de copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani care au ales cel mai bun film „Skateboarding is not a crime”, filmul de debut al regizorului roman Cristian Radu.

„Fiind la prima mea experienta ca regizor de film, curiozitatea mea cea mai mare a fost sa vad daca filmul are forta de la sine sa transmita macar o parte din gandul si intentia din spatele lui. Asadar, vestea acestui premiu si intalnirea de dupa cu juriul care a oferit premiul, a venit ca o incurajare deoarece mesajul nu doar a fost inteles, dar a si starnit entuziasm si o noua perspectiva de a interpreta lucrurile,” a declarat Cristian Radu.

 

Copii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani au ales „Naturals” ca film castigator pentru categoria lor de varsta, cei de 12-15 ani au ales „Sing”, iar adolescentii de 15-18 ani au desemnat castigator filmul „Spoetnik” a olandezului Noel Loozen.

Pe langa cele peste 100 de proiectii de filme, copii au avut sansa sa participe la 28 ateliere de arta cinematografica, printre care unul de actorie realizat de actrita Crina Semciuc, unul de scenografie cu Bogdan Ionescu si altul despre dezvoltarea creativa din lumea digitala cu Oana Tache, cea care a prezentat si gala de incheiere KINOdiseea, alaturi de o fetita de 4 ani.

„A fost magic! Si asta nu doar pentru ca pe scena au urcat oameni din media, actori, regizori si producatori, ci si pentru ca timp de 2 zile, in timpul workshop-ului de Storytelling MediaLike si apoi la gala de premiere, am fost inconjurata de oamenii mari de maine. Eu, Oana Tache, am fost mica din nou, am retrait placerea copilariei, am invatat si am redeschis portalul povestilor sincere. Educatia si filmul de scurt sau lungmetraj in zilele noaste sunt provocate sa tina pasul cu social media, transmedia si subiectele de interes ale generatiei Y.”, a declarat Oana Tache.

 

Copii care au participat la atelierele de stop motion si green screen si-au prezentat creatiile in cadrul galei de inchidere KINOdiseea din 19 noiembrie. Evenimentul s-a incheiat cu proiectia celui mai vechi lungmetraj de animatie pastrat pana in zilele noastre – „Aventurile Printului Ahmed”.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa - Subprogramul Media, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, ARCUB (proiect finantat in programul Bucuresti, Orasul In-Vizibil), Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related