Coalitia pentru Sanatatea Femeii, proiect initiat de Fundatia Renasterea, atrage atentia asupra faptului ca aproape 90% dintre femeile din Romania nu au efectuat nici macar o data un control medical pentru depistarea cancerului de san.
Mai mult decat atat, 66% dintre romance nu si-au autoexaminat niciodata sanii pentru a descoperi prezenta unor noduli, desi medicii recomanda ca aceasta metoda de autocontrol sa fie efectuata lunar. Aceste rezultate fac parte din studiul “Afectiuni oncologice feminine in Romania"*, care analizeaza impactul cancerului de san, ovarian si de col uterin in Romania.
*Studiul “Afectiuni oncologice feminine in Romania” a fost realizat de Centrul ISRA la initiativa Coalitiei pentru Sanatatea Femeii
Potrivit studiului, nivelul scazut de educatie medicala, ignorarea primelor simptome ale bolii, precum si accesarea dificila a investigatiilor medicale gratuite sunt principalele aspecte identificate atat de doctori, cat si de femei drept motive pentru aceste statistici ingrijoratoare. De asemenea, medicii sustin ca fondurile insuficiente si lipsa unei promovari solide a importantei preventiei fac ca multe dintre femei sa descopere maladia in stadii avansate.
In prezent, Romania este una din doar cele 3 tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san. In aceste conditii, rata de supravietuire in cazul cancerului mamar este de doar 63,9%, in timp ce media europeana este de aproape 75%.
"Statisticile reflecta o realitate ingrijoratoare. Desi 93% dintre romance considera cancerul de san drept unul dintre cele mai raspandite cancere feminine, numarul celor care isi fac controalele medicale si investigatiile recomandate (autopalpare, ecografie, mamografie) este foarte scazut. Lipsa unui program national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de san face ca multe femei sa afle de boala mult prea tarziu, iar 3200 de romance mor anual din aceasta cauza. Descoperit in stadiu incipient, cancerul mamar este o boala vindecabila, iar implementarea unui astfel de program, cu o componenta puternica de promovare si educare, este vitala pentru femeile din Romania. O astfel de initiativa ar aduce mai multe beneficii, de la facilitarea accesului la investigatii medicale si educarea pacientelor, pana la prelungirea sperantei de viata si reducerea costurilor atat pentru paciente, cat si pentru sistemul sanitar. De aceea este necesar sa colaboram cu autoritatile statului pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san", a declarat Mihaela Geoana (Presedintele Fundatiei Renasterea).
Initiata de Fundatia Renasterea si gandita ca un parteneriat strategic intre ONG-uri, companii, medici, asociatii ale pacientilor precum si institutii publice, Coalitia pentru Sanatatea Femeii are ca obiective reafirmarea prioritatii preventiei si diagnosticarii precoce a cancerelor de san, de col uterin si ovarian prin implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin si cresterea gradului de informare asupra necesitatii controalelor periodice in cazul cancerului ovarian.
Alaturi de Fundatia Renasterea, membrii Coalitiei pentru Sanatatea Femeii sunt: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Alianta Pacientilor Cronici din Romania, Institutul pentru Educatie si Dezvoltare in Sanatate, Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, Societatea Romana de Medicina Sportiva, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia “Prietenii Spitalului Valcean”.
Coalitia pentru Sanatatea Femeii se bucura de sprijinul Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Parteneri ai acestei initiative sunt: Centrul pentru Inovatie in Medicina, Politici de Sanatate (parteneri strategici), Roche Romania, Pfizer, AstraZeneca, Carrefour Romania, IDSE, KOL Medical Media, Revista Hipocrate si Scoala Pacientilor. Pro TV este sustinatorul media al Coalitiei, care se bucura, de asemenea, si de sustinerea Agentiei Nationale de Presa Agerpres si a Sanatatea TV.