Știm despre Dragobete că marchează momentul în care natura se trezește la viață. "Cap de Primăvară", așa cum li se mai spune popular, Dragobetele le sunt cunoscute românilor drept sărbătoarea iubirii, chiar dacă mai puțin populară decât cea de peste hotare. Dragobete este considerat a fi fiul Babei Dochia, un tânăr frumos și cuceritor, care răpea inima fetelor nemăritate ce îi ieșeau în cale.
24 februarie este, așadar, Ziua Iubirii la români. Petrom este susținătorul valorilor și tradițiilor românești, de aceea a găsit prilejul perfect de a fi mai aproape de români într-o mare zi de sărbătoare.
Demarată în luna dedicată dragostei, campania din stațiile Petrom și-a propus să atragă cât mai mult atenția asupra sărbătorii autohtone dedicată cuplurilor.
Anul trecut, cu ajutorul fanilor de pe pagina de Facebook Stațiile Petrom, a fost ales primul simbol pentru Sărbătoarea Dragobetelor: Uniunea.
Uniunea simbolizează împerecherea păsărilor – Dragobete popular este numit și "Logodnicul Păsărilor" – un moment unic în natură în care păsările își aleg perechea pe viață.
Fanii Petrom vor fi ambasadori ai dragostei în online în 2017, astfel vor putea să își declare public iubirea printr-un selfie. Tot ce trebuie să facă este să își sărută jumătatea într-o poză în care nu uită să pună și noul simbol al Dragobetelor.
Campania "Pupă-te de Dragobete" îi provoacă pe toți cei care susțin tradițiile românești să încarce cele mai pupăciose selfie-uri pe dragobete.ro până pe 26 februarie, și vor putea câștiga un cuibușor de nebunii mobil, pe care îl pot lua într-o plimbare de o săptămâna unde îi poartă pe ei dorul. De asemenea, pozele adunate în campanie vor fi răsplătite cu o apariție într-un videoclip al Andrei.
Campania începută în 2016 a constant în alegerea simbolului Uniunii de către fanii Petrom dintr-o serie de mai multe reprezentări vizuale care ilustrează momente și tradiții ale sărbătorii, precum:
- De Dragobete, fetele care vor să fie iubite și să-și întâlnească alesul, culeg busuioc pe care mai apoi și-l pun sub pernă.
- Toată natura renaște după perioada lungă de frig și vreme rea. Dragostea este reprezentată sub sărbătoarea soarelui și a căldurii solare.
- Dragobetelor li se mai spune și "Năvalnicul" – cum Dragobete a "încurcat" drumurile femeilor, drept pedeapsă a fost transformat într-o floare de năvalnic. Astfel, a ajuns întruchipat popular drept un tânăr arătos și puternic, care protejează iubirea în suflet și în casă. Legendele spun că floarea de năvalnic este chiar Dragobete pe pământ.
- Tinerii dansează hora de Dragobete, ca să celebreze clipele de iubire. Hora este un moment important în istoria Dragobetelor, pentru că reprezintă începutul găsirii iubirii.
- Pe dealurile din saturi se aprindeau focuri de Dragobete iar în jurul lor stăteau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând (obicei numit "zburătorit"), fiind urmărite de un băiat care le îndrăgea. Dacă baiatul o prindea, fata îl săruta în văzul tuturor.
- Fetele nemăritate caută florile de fragi, pe care le culegeau știind că așa își vor găsi dragostea mai ușor – "Flori de fragă, vreau la toată lumea să fiu dragă".
Simbolul ales a fost votat după șapte zile de campanie. În total peste 3.000.000 de oameni au văzut cele nouă simboluri propuse pentru a da o identitate vizuală sărbătorii, iar peste 20.000 dintre fanii Petrom au ales, în final, simbolul Uniunii.
Campania "Pupă-te de Dragobete" este prezentă în toate cele aproape 400 de stații Petrom de la nivel național.