[Antreprenor educator] Mona Mușat (Școala Aletheea): Îmi doream pentru fiul meu un sistem educațional flexibil, care să țină cont de individualitatea lui

[Antreprenor educator] Mona Mușat (Școala Aletheea): Îmi doream pentru fiul meu un sistem educațional flexibil, care să țină cont de individualitatea lui

Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), programa scolara romaneasca este printre cele mai bune din regiune. Aflam aceasta veste surprinzatoare de la Mona Musat, fondator al scolii Aletheea din Bucuresti din 2014, cu o experienta de peste 20 de ani in avocatura de business. Ea a infiintat una dintre cele mai moderne scoli private din Romania - pe un spatiu propriu de 6.500 de metri patrati, cu terenuri de sport acoperite si un campus generos. Investitia initiala s-a ridicat la circa 2,5 milioane de euro, mergand catre achizitia si amenajarea terenului, dezvoltarea constructiei, respectiv utilarea scolii.

Bugete generoase sunt alocate inclusiv comunicarii si promovarii institutiei de invatamant:

Am creat elemente de brand identity coerente cu misiunea si cu valorile noastre si le-am comunicat, cu ocazia inaugurarii scolii, intr-o campanie de awareness concentrata pe mai multe canale simultan: de la reviste de business, de lifestyle, de hobby, pana la promovarea editoriala online, in social media, in pagini dedicate pe site-uri sau portaluri adresate parintilor.

Cum se impaca meseria de avocat cu vocatia de antreprenor si ce presupune gestionarea unui business in domeniul educatiei, unde clientii sunt parinti, aflam de la Mona in continuare.

 

Background

Sunt avocata, absolventa a Facultatii de Drept.  Lucrez in avocatura de business de 20 ani, din care ultimii 14 ani ca manager. Pare un traseu firesc si usor de indeplinit atunci cand tatal tau este unul din cei mai cunoscuti avocati din tara, dar apropiatii mei stiu ca nu este chiar asa, avocatura de top este un mediu extrem de competitiv, iar Gheorghe Musat este un om exigent.

Am gandit si am construit Scoala Privata Aletheea de la zero, fiind implicata activ si in managementul ei.

Desi sunt avocata specializata in drept imobiliar si bancar, odata cu infiintarea scolii am iesit din zona mea de confort, am devenit antreprenor in educatie, invatand foarte multe lucruri: de la notiuni tehnice in constructii, pana la management financiar, educational, psihologie, resurse umane, nutritie, sanatate.

 

Pasul spre antreprenoriat

Sunt mama unui tanar minunat de 14 ani, Luca, pentru mine o sursa nesecata de inspiratie, optimism si putere, cum, de altfel, cred ca multi copii sunt pentru parintii lor. Ideea infiintarii unei scoli private mi-a incoltit in minte in 2010, cand el a inceput scoala. Pentru el, imi doream un sistem educational flexibil, care sa tina cont de individualitatea, de personalitatea lui.

In plus, ca orice parinte care isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul lui, ma interesa sa aiba parte de profesori care sa se desprinda de trecut, de traditionalismul orelor de curs bazate pe transmitere de cunostinte, care sa ii asigure experiente de invatare interesante si care sa devina in timp adevarati mentori pentru el. Din pacate, nu am regasit acest mediu intr-o scoala de stat, astfel ca patru ani mai tarziu, in 2014, am pus bazele Aletheea. 

Luca mi-a dat inspiratia si motivatia de a porni si de a duce la capat acest proiect, in timp ce experienta mea profesionala mi-a dat gandirea la rece, necesara succesului lui.

Odata ce am luat decizia, am pus pe hartie un plan de afaceri cu toate variabilele, deoarece ideea mea a fost sa construiesc o scoala nu doar pentru Luca, ci sa creez o alternativa viabila la sistemul de invatamant de stat, care sa dea siguranta copiilor si parintilor lor pentru multi ani de acum inainte. Si pe care, eventual, Luca sa o dezvolte mai departe, in viitor.

 

Echipa

In cei trei ani de functionare ne-am bucurat de o evolutie extraordinara, in continua crestere. Am pornit cu 20 de profesori, iar acum suntem 45 de specialisti in educatie, in total. Spun in mod intentionat acest lucru, deoarece in echipa nu sunt doar profesori, ci si psihologi (cu rolul consilieri scolari), artisti (pictori, muzicieni) si sportivi.

 

Atunci cand alegem un nou coleg, cautam in primul rand sa fie iesit din tipare, sa aiba o gandire out-of-the-box, sa fie creativ si pozitiv. Desigur, trebuie sa aiba o combinatie potrivita de studii, experienta, abilitati si competente profesionale, precum si valori compatibile cu ale noastre: adevarul, frumosul, binele, libertatea – traducerea, de fapt, din greaca veche, a numelui Aletheea.

Am mai spus-o si o spun mereu cu mandrie: echipa de la Aletheea este una dintre cele mai bune din tara in domeniul educatiei.

 

Cum a evoluat scoala?

Scoala este un proiect pornit de la zero din toate punctele de vedere – de la idee, pana la ceea ce a devenit astazi, o comunitate de invatare. Am inceput cu alegerea terenului pentru constructia cladirii – am cautat cel mai potrivit loc timp de aproape sase luni.

Am vazut o multime de terenuri, iar in cele din urma am ales o suprafata de 6.500 de mp in Nordul Bucurestiului, care a indeplinit toate conditiile pe care mi le-am dorit: vizibilitate, accesibilitate, dar si intimitate.

Acum trei ani, am investit in achizitia si amenajarea terenului, in dezvoltarea constructiei si in utilarea scolii peste 2,5 milioane de euro.

Dar nu constructia in sine a fost provocarea cea mai mare, cu toate barierele formale pe care le-am avut de depasit, pentru ca scoala nu se rezuma la o simpla cladire, ci este o comunitate, cum spuneam mai devreme.

Filozofia Scolii Aletheea este mentinuta vie in viata de zi cu zi de o echipa fantastica de profesori, despre care pot spune cu bucurie ca este una dintre cele mai bune din tara. Cred cu tarie in zicala romaneasca “omul sfinteste locul”, astfel incat am investit foarte mult timp si atentie in alegerea celei mai bune combinatii de oameni, cu experienta si dragoste de copii, care au convingerea, la fel ca mine, ca educatia este un proces viu si in continua miscare.

 

 

Programa scolara

In tot acest proiect m-am bazat pe ceea ce este firesc si de bun-simt, fara sa-mi propun sa reinventez roata de la caruta, cum se spune. In privinta programei, am ales curriculumul national romanesc deoarece cred in potentialul acestuia – de altfel, este considerat de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) ca unul dintre cele mai bune din regiune.

Apoi, aceasta decizie simplifica atat trecerea elevilor de la sau catre o scoala din sistemul public, cat si participarea la examenele nationale.

Ce facem altfel la Scoala Aletheea este ca abordam foarte diferit experienta de invatare in sine – ma refer la recunoasterea personalitatii si individualitatii copiilor, respectarea ritmului lor diferit de crestere si invatare, descoperirea si incurajarea talentelor naturale, invatarea prin experiente, asigurarea unui mediu primitor, pozitiv si motivant.

La finalul zilei, cum spun englezii, pe mine, ca parinte, nu ma intereseaza doar daca Luca stie sa scrie si sa citeasca, ci si daca invata cu placere si se bucura sa mearga la scoala. Cred ca intre atitudinea fata de scoala formata in primii ani si atitudinea ulterioara fata de munca este o legatura puternica.

Dupa 20 de ani de activitate in avocatura si patru ani ca antreprenor, pot spune ca o atitudine pozitiva fata de munca este o conditie esentiala pentru a atinge performanta, dar si pentru a deveni un om implinit profesional.

 

Interactiunea cu parintii

La fel ca profesorii nostri, si parintii nostri sunt oameni care gandesc diferit, care cauta un altfel de mediu de dezvoltare pentru copiii lor, unul in care cei mici sunt incurajati sa fie ei insisi, sa puna intrebari, sa caute raspunsuri si solutii, sa gandeasca critic, sa-si impartaseasca descoperirile, sa invete unii de la altii, sa-si formeze acele competente necesare pentru meserii care nu s-au inventat inca.

Prima vizita in scoala dureaza cel putin o ora, in medie. Desigur, majoritatea parintilor vin la noi cu multe intrebari si curiozitati, iar cea mai frecventa intrebare este “ce ne diferentiaza fata de alte scoli private”.

 

Din acest punct de vedere, raspunsul este simplu: dincolo de faptul ca avem cel mai modern si generos campus scolar din mediul privat din Bucuresti, dincolo de faptul ca am gandit un pachet extrem de bogat de cluburi destinate dezvoltarii vocationale ce completeaza curriculum-ul romanesc, copiii sunt tratati individual, cu dragoste si atentie pentru nevoile lor.

Asteptarile lor sunt mari si foarte diferite, pentru ca toti oamenii sunt diferiti. In chestionarul de admitere pe care fiecare parinte il completeaza la inscrierea copilului sau copiilor lor la scoala noastra ii intrebam, printre altele, care considera ca este rolul lor in raport cu scoala.

Astfel, tinem cont de parerile lor si initiem periodic diferite proiecte de natura sa ne apropie. O realizare pe care o consideram importanta este coagularea unei adevarate comunitati de parinti, prin implicarea lor in cel putin doua sensuri – intalniri de parenting si activitati cu copiii.

Ne intalnim cu parintii nu doar la sedinte, ci si cu ocazia evenimentului lunar cu elevii (cand acestia isi prezinta proiectele la care au lucrat in ultima luna), cu ocazia atelierelor creative pe care le organizam la scoala, a iesirilor relaxante in natura, a actiunilor caritabile pe care le intreprindem impreuna.

 

Partea de business

Am inceput cu 35 de scolari in septembrie 2014, doi ani mai tarziu aveam deja 160 de copii in scoala, iar acum avem inscrisi 220 de elevi in clasele I-VIII pentru anul scolar 2017-2018.

De exemplu, ne-am propus sa deschidem doua clase pregatitoare in 2017, iar in urma cererilor numeroase am decis infiintarea si a celei de-a treia clase – in conditiile in care numarul inscrierilor era deja complet din toamna anului trecut.

 

Pun aceasta situatie nu numai pe seama succesului scolii noastre, ci si pe seama altor doi factori: sunt inca putine initiative private consistente in invatamantul scolar in Bucuresti, in contextul in care in ultimii ani s-a format o masa tot mai mare de parinti responsabili, informati, care doresc sa asigure o altfel de dezvoltare copiilor lor.

Nu mai este un fapt neobisnuit ca o familie sa se mute dintr-un alt oras al tarii la Bucuresti pentru a asigura o educatie timpurie de calitate copilului sau copiilor ei. Apreciez ca in continuare cererea este mai mare decat oferta educationala in Bucuresti, si este probabil ca aceasta tendinta sa se mentina la fel si in urmatorii ani.

Spuneam la inceputul discutiei ca in 2014 am investit peste 2,5 milioane de euro in achizitia terenului, in constructia si in utilarea scolii. In primii doi ani, am sustinut functionarea scolii din surse proprii, iar anul acesta am reusit sa atingem nivelul de breakeven, adica ne putem acoperi costurile operationale si salariale din taxele de scolarizare, dar cu mare atentie la gestionarea costurilor.

Inca nu ma pot gandi la amortizarea sau recuperarea investitiei, voi putea eventual sa vorbesc despre acest subiect dupa cel putin zece ani de la inaugurarea scolii. Pentru ca a venit vorba, vreau sa va spun ca Scoala Aletheea este construita pe un teren de 6500 de mp, din care doar cladirea ocupa 4500 mp – un parter si doua etaje extrem de generoase.

Copiii au la dispozitie 20 de sali de curs mari si luminoase, laboratoare, sali de teatru si muzica, biblioteca, precum si cabinet medical, vestiare si cantina. Pe teren sunt amenajate spatii verzi si de joaca, dar si spatii de sport – Aletheea este singura scoala privata din Bucuresti care are sala de sport acoperita, cu terenuri de dimensiuni oficiale pentru baschet, volei si tenis.

 

Chiar si acest aspect vorbeste de la sine – si anume: punem mare accent pe sport, pe miscare, pe sanatatea copiilor, pentru ca un organism sanatos se poate dezvolta mai armonios din punct de vedere intelectual si emotional.

In privinta preturilor, am conceput politica de finantare a scolii in asa fel incat veniturile obtinute sa asigure costurile operationale, precum si remunerarea motivanta a echipei de profesori si specialisti.

Comparativ cu alte scoli private din Bucuresti, taxele noastre de scolarizare sunt la nivelul pietei, fara sa ne comparam, desigur, cu scolile internationale. Intr-adevar, pentru o familie cu venituri medii este dificil sa sustina o taxa lunara pentru unul sau mai multi copii si imi pare rau pentru aceasta situatie.

Mi-as dori ca tot mai multi copii sa poata avea acces la o educatie moderna, de calitate, in Romania. Sunt de parere ca exista un dezechilibru prea mare intre veniturile pe care o familie le poate obtine in tara noastra si cheltuielile din “cosul zilnic”.

 

Provocari

Aici as mentiona relatia cu autoritatile implicate in managementul educatiei in Romania. Ma refer la birocratia stufoasa, dar si la o anumita mentalitate tributara unui timp trecut, care caracterizeaza in continuare autoritatile din tara noastra – mai degraba orientata spre control, spre pedeapsa, decat spre informare si sprijin.

Ar fi binevenita in sistemul de stat, in general, demararea unui program de training/coaching pentru  schimbarea acestei mentalitati, in directia sprijinirii initiativelor private si acordarii de consultanta pentru asigurarea succesului lor.

 

Promovarea

Ca in orice domeniu de nisa, recomandarea directa este cel mai eficient canal de promovare – la fel functioneaza lucrurile si in avocatura. Adica: un parinte multumit atrage alti parinti aflati in cautarea unei alternative viabile la ceea ce ofera invatamantul gratuit, de stat, in Romania.

 

Sincer, asa am si reusit sa crestem numarul de copii inscrisi de la 35 in primul an, la 160 in cel de-al doilea an de functionare. Desigur, daca vorbim de promovare, am creat elemente de brand identity coerente cu misiunea si cu valorile noastre si le-am comunicat, cu ocazia inaugurarii scolii, intr-o campanie de awareness concentrata pe mai multe canale simultan: de la reviste de business, de lifestyle, de hobby, pana la promovarea editoriala online, in social media, in pagini dedicate pe site-uri sau portaluri adresate parintilor.

Continuam sa comunicam activitatile interesante pe care le organizam la scoala pe pagina noastra dedicata de Facebook si pe site-ul scolii. Ca element diferentiator, nu facem decat sa comunicam adevarul – nu as vrea sa intelegeti ca alte scoli nu fac lucrul acesta, ci pur si simplu vreau sa accentuez faptul ca ceea ce comunicam este ceea ce suntem.

 

Planuri si directii de dezvoltare

Privim spre viitor cu mare incredere. Avem in plan continuarea dezvoltarii comunitatii noastre, atat cea a profesorilor, cat si cea a parintilor. Nu intamplator logo-ul nostru este un copac cu frunze colorate – un simbol al respectarii diversitatii si unicitatii noastre si a copiilor.

Investim incontinuu in resurse educationale valoroase, in trainingul si formarea specialistilor, in dezvoltarea de noi parteneriate, dar si in raspandirea bunelor practici din cadrul scolii.

Suntem mereu preocupati sa concepem activitati si programe noi, bazandu-ne pe feedback-ul copiilor si al parintilor, iar profesorii si consilierii Aletheea sunt furnizori de resurse pentru alte cadre didactice si parinti.

De exemplu: anul acesta am organizat cea de-a doua editie a conferintei nationale “O altfel de educatie pentru o altfel generatie”, la care au participat peste 150 de profesori din toata tara.

In plus, avem numeroase parteneriate cu asociatii, institutii si experti in parenting, impreuna cu care initiem actiuni de educatie pentru adulti, extrem de bine primite de participanti.

Suntem de asemenea initiatorii a doua proiecte de responsabilizare sociala, bazate pe schimbul de bune practici cu scoli din mediul rural: „Scoli pereche” si „Mediere intre egali”. Ambele proiecte presupun colaborarea indeaproape cu copiii si profesorii mai multor scoli din Dambovita si Alba si constau in activitati de cunoastere, invatare impreuna, vizite reciproce, medierea potentialelor conflicte, sesiuni cu consilierii nostri scolari, precum si sprijinirea unor cazuri sociale astfel incat copii din familii defavorizate sa poata merge la scoala.

Extinderea cursurilor catre liceu este o dezvoltare fireasca, pe care deja o prospectez impreuna cu echipa mea, este o idee cu care am pornit in minte inca de la fondarea Scolii Private Aletheea. Despre acest subiect insa, pe larg, peste doi sau trei ani, intr-o discutie viitoare.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related