Cinci fermieri cu plantații de cătină ecologică au decis, în urmă cu un an, să se asocieze în Cooperativa Agricolă Bio Cătina România. Astăzi, asociația are 9 membri, care dețin cumulat 82 de hectare de cătină și sunt cea mai mare forță comercială în producția și comercializarea de cătină ecologică din România. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori iar acum țintesc piețele din Asia și pe cele europene.
În urmă cu numai un an, cinci dintre cultivatorii de cătină ecologică , certificați sau în conversie, au decis să își unească forțele pentru a putea pătrunde pe piețe de desfacere externe cu o putere mai mare de negociere.
Toți membri fondatori ai Cooperativei Agricole Bio Catina sunt tineri fermieri iar strategia lor este să crească împreună, mărind exponențial suprafața pomicolă cultivată și cantitatea pe care o pot livra către clienții interni și externi. Conducerea Cooperativei este asigurată de trei dintre cei cinci membri fondatori: Michaela Caruţaşu - Preşedinte, Mădălina Giurescu -Vicepreşedinte şi Florin Niculescu, Director Executiv.
Florin Niculescu împreună cu Mădălina Giurescu au participat la cursul de agricultură ecologică organizat de Creative Business Management pentru a întelege mai bine care sunt soluțiile pe care le pot transpune în activitatea lor și a cooperativei.
„Cursul de agricultură ecologică a fost o oportunitate de a înţelege constrângerile dar şi avantajele pe care le avem atunci când decidem înfiinţarea unei culturi ecologice. Problemele sunt multe, însă la fel de multe sunt şi soluţiile. Trebuie doar să ştim unde să le căutăm.
Participarea la cursul organizat de Creative Business Management a fost în acelaşi timp o bună ocazie de a cunoaşte alţi fermieri şi ideile lor fascinante, în deplină armonie cu natura şi mediul înconjurător.” spune Florin Niculescu, director executiv la Cooperativa Agricolă Bio Cătina.
Suprafețele deținute de Cooperativă sunt răspândite în mai multe județe ale țării, printre care: Vâlcea, Dâmboviţa, Vaslui, Buzău, Olt, Constanţa, Suceava, Arad, Călăraşi iar suprafața totală cultivată este de 82 ha.
“Putem spune că la nivel asociativ, Cooperativa Bio Cătina deţine cea mai mare suprafaţă de cătină ecologică din România. Restul pieţei este fărâmiţată în suprafeţe de 5-10 Ha, foarte rar 20-30 ha. Însă creştem în fiecare lună pentru că avem noi şi noi cereri de aderare.
În acest ritm, cu o creştere atât de mare în primul an, nu am nici un motiv să cred că nu vom dubla acestă suprafaţă până la finele anului următor, ajungând la 200 Ha până în Decembrie 2018. Este important să creştem pentru că astfel obţinem o putere de negociere mult mai mare cu marii procesatori şi deci condiţii comerciale mult mai avantajoase. Una este să negociezi vânzarea unui TIR cu marfă şi alta este să negociezi 10-20 TIR-uri. Volumul şi constanţa în calitate atrage cu totul alte condiţii comerciale.”, povestește directorul executiv al cooperativei.
“Este o nişa atât de îngustă, încât nouă, celor 5 membri fondatori, ne-a fost limpede de la bun început că succesul în această afacere va veni numai în cadrul unei asocieri, altfel şansele de a reuşi fiind minime. Într-un final, oricât de mult ai investi şi oricâtă productivitate ai avea, dacă nu ai un volum de marfă suficient de mare pentru a deveni un furnizor important pentru un procesator mare, nu ai nici o şansă să rezişti pe această piaţă, din simplul motiv că eşti prea mic pentru a conta.”, mai spune Florin Niculescu, director executiv la Cooperativa Agricolă Bio Cătina.
Cu această suprafață cultivată, Cooperativa reprezintă deja 10% din suprafața totală de cătină plantată în România.
“Este greu de spus care este suprafaţa totală de cătină plantată în România pentru că nu sunt studii şi raportări exacte în acest sector însă din informaţiile pe care le avem ar fi cam 800 hectare la nivel naţional. Însă puţini din aceştia sunt cu adevărat ecologici.
Presupunând că toţi ar fi ecologici, ar însemna că deţinem circa 10% din piaţă în acest moment ceea ce nu este rău deloc pentru o Cooperativă înfiinţată acum un an. În realitate însă, raportat la totalul de cătină certificată ecologic sau în conversie spre ecologie, cota de piaţă pe care o deţinem este mult mai mare.”, a mai precizat Florin Niculescu.