[Industria reciclării] Roxana Șunică (Recolamp): Doar 16% dintre români știu că un echipament de iluminat ars trebuie și poate fi dus la punctele de colectare

[Industria reciclării] Roxana Șunică (Recolamp): Doar 16% dintre români știu că un echipament de iluminat ars trebuie și poate fi dus la punctele de colectare

În România, cea mai mare problemă ce ține de deșeuri și gestiunea lor este colectarea selectivă. Este o provocare ce vizează toate tipurile de deșeuri, dar cu atât mai mult echipamentele de iluminat, pe care mai toată lumea le aruncă. Roxana Șunicădirector de marketing și comunicare la Recolamp, spune că le este foarte greu să se facă auziți în societate, ”într-o zonă pentru care există, oricum, foarte puțin interes”.

Recolamp face parte din platforma EucoLight, iar membrii acesteia colectează şi reciclează circa 79% din deşeurile de lămpi, în cele 18 ţări în care activează. De asemenea, ONG-ul a amplasat în România peste 1.900 de containere proprii, așa-numitele Colțuri Verzi.

De la începutul anului, sub hashtagul #10AniRecolamp, echipa Recolamp a sărbătorit cei 10 ani de existență prin marcarea a peste 3.650 de tone de deșeuri colectate și reciclate. Printre companiile mari care le-au fost alături în acest deceniu se numără Kaufland, METRO, CORA, Auchan și ENEL. 

 

Cum a apărut Recolamp

Recolamp este o organizație non-profit ce a fost înființată în septembrie 2007 când, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, au fost transpuse în legislația națională un set complet de prevederi în domeniul protecției mediului.

Printre ele și Directiva privind gestiunea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România, producători de echipamente de iluminat, au fondat asociația cu obiectivul de a îndeplini, în numele lor, obligațiile legale privind colectarea și reciclarea deșeurilor de lămpi și corpuri de iluminat.

Organizații similare Recolamp existau în întreaga Europă, cu aceeși membri fondatori, iar din 2015 suntem reuniți pe o platformă comună - EucoLight. Cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din echipamente de iluminat.

Membrii EucoLight colectează şi reciclează, în total, 79% din deşeurile de lămpi gestionate în cele 18 ţări în care îşi desfăşoară activitatea. 

În prezent, 191 de producători români de echipamente de iluminat sunt participanți ai Recolamp, trasnferându-și, așadar, obligațiile legale de gestiune deșeuri către noi.

 

Echipa

Echipa Recolamp are 10 angajați. Béla Kovács este directorul general al Recolamp, dar și director general al asociației similare din Ungaria, Electro-coord. Roxana Șunică este director de marketing și comunicare. Daniela Brumă este director administrativ și financiar. Simona Vaida este consultant relații guvernamentale. Sorin Boroș este director logistică. Alături de ei, avem colegi în fiecare din aceste departamente.

Toți suntem angajați full-time. 

Echipa este mică, iar întreaga activitate este realizată prin colaborarea cu furnizori externi. De la colectori autorizați din întreaga țară, la firme de reciclare, producători de diferite tipuri de containere de colectare, firmă de PR, marketing, consultanți, servicii call center etc. Urmărim atingerea indicatorilor de performanță, cu sprijinul celor mai buni specialiști existenți în piață.

Da, vorbim în termeni de indicatori de performanță, pentru că reprezentăm un grup important companii, unele multinaționale, toate concurente în piață, cu proceduri și reguli foarte stricte. Așadar, deși din punct de vedere juridic suntem o mică organizație non-profit, auditurile de Big Four - operaționale, financiare și interne prin care trecem anual, ne setează activitatea și modul de lucru de zi cu zi.

 

Resurse necesare

Munca echipei Recolamp este, evident, o activitate de birou. Însă, important este ceea ce se întâmplă în afara sediului nostru, din București. Miile de containere de colectare specializate, mașinile colectorilor care se duc și ridică deșeurile colectate selectiv în aceste recipiente, sortarea lămpilor și corpurilor de iluminat, tratarea sau reciclarea lor - toate aceste operațiuni presupun echipamente și forță de muncă disponibile la furnizorii și partenerii noștri.

Oricine se poate implica să ne ajute. Acasă, nu mai arunci becul ars la gunoi, ci îl duci la un punct de colectare. Conform legislației în vigoare, orice magazin cu spațiu de vânzare mai mare de 400 mp este obligat să asigure preluarea gratuită a deșeurilor de echipamente electrice (inclusiv becuri), fără costuri pentru consumator și fără ca acesta să fie condiționat de achiziția de produse noi.

Iar magazinele mai mici de 400 mp care comercializează lămpi sunt obligate să-l primească pe cumpărător cu becul ars, în momentul în care acesta cumpără unul nou de la respectivul comerciant. Noi am amplasat în întreaga țară peste 1.900 de containere proprii, numite Colț Verde.

La serviciu, îi întrebi pe colegii de la administrativ ce fac cu becurile arse, atunci când le înlocuiesc. Iar dacă nu răspund deja cu: "le predăm către Recolamp", indică-le numărul nostru de telefon, cu acces gratuit: 0800.888.666, la care ne pot suna și le vom trimite containere.

Când acestea sunt pline, un colector le va ridica și va lăsa cutii noi, la schimb, pentru a continua colectarea selectivă. Colaborarea cu noi este gratuită, asigurăm preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

Mai mult, companiile au și obligații legale privind managementul deșeurilor, iar dacă acestea ajung la noi, instituția va avea toate documentele necesare în eventualitatea unui control de la Garda de Mediu.

 

Sursele de finanțare ale organizației

Sumele pe care le administrăm provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează.

Cu aceste fonduri - aproximativ 1,5 milioane de Euro anual, am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care a asigurat în primii 10 ani de activitate, gestionarea corectă a peste 3.650 de tone de deșeuri de echipamente de iluminat.

Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă această cantitate, dacă le-am pune pe toate la un loc, am putea construi echivalentul a 10 blocuri cu câte 4 etaje fiecare.

În numele participanților pe care îi reprezentăm, în fiecare an trebuie să îndeplinim ținta legală de colectare ce le revine. În 2016 ea a fost de 40% din media vânzărilor din ultimii trei ani, iar pentru perioada 2017 - 2020, va fi de 45%.

Între 2011 și 2012 am fost beneficiarii unui proiect cu fonduri europene, un parteneriat de cooperare transfrontalieră Ungaria-România, în cadrul căruia am beneficiat de o finanțare în valoare de aproximativ 1,4 milioane Euro.

Cu aceste resurse am achiziționat containere, am deschis noi puncte de colectare, am avut o caravană de informare în zona de proiect din cele două țări participante, iar la Mezőkovácsháza, Ungaria, am construit o fabrică de reciclare a tuburilor fluorescente, unde ducem acum deșeurile pe care le colectăm în vestul țării.

 

Proiectele și importanța lor

Toate proiectele sunt importante și complexe pentru ca au un obiectiv comun, schimbarea mentalității în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor din surse de iluminat. Și asta într-o țară în care colectarea selectivă, inclusiv a unor tipuri de deșeuri cu mult mai uzuale - hârtie, sticlă, plastic, etc., nu este o practică frecventă.

De aceea, cred că cea mai importantă realizare a Recolamp o constituie construirea și administrarea acestei infrastructuri naționale de colectare, un sistem funcțional care asigură în 2017, în medie, în fiecare lună, preluarea a peste 70 de tone de deșeuri echipamente de iluminat.

Acestea provin de la cele peste 1.000 de comenzi de ridicare, solicitări venite din această rețea din care fac parte 12.500 de instituții de stat sau private, în care oamenii au învățat să nu mai arunce becul la gunoi.

 

Comunicarea

Avem în desfășurare constant numeroase programe de informare și conștientizare. Ne adresăm diferitelor grupuri țintă prin mijloace și canale specifice - de la marii retaileri, la distribuitorii de echipamente de iluminat, la companii generatoare de deșeuri.

De exemplu, chiar acum, până la finalul anului, electricenii din întreaga țară pot transforma deșeurile de becuri și de neoane în premii, dacă le predau la magazinele participante în campanie.

Pe tot parcursul anului 2017, dar mai ales începând cu luna septembrie, am clădit o întreagă mișcare în jurul a #10AniRecolamp, dorind să marcăm cele peste 3.650 de tone de deșeuri colectate și reciclate, dar și pentru a convinge cât mai mulți din cetățenii acestei țări că noi colectăm și gestionăm corect deșeurile, "pe bune", iar efortul lor de a duce un bec ars la unul din punctele de colectare Colț Verde, nu este în zadar.

 

Reciclarea la români

În România, principala problemă a gestiunii deșeurilor o reprezintă procesul de colectare selectivă. Pentru toate tipurile de deșeuri, am mai spus-o. Iar pentru noi, cu becurile, cu atât mai dificil este să ne facem auziți într-o zonă pentru care există, oricum, foarte puțin interes.

Dacă lucrurile ar fi funcționat deja pentru alte tipuri de deșeuri, munca noastră ar fi fost mai simplă și mai logică - adăugam încă un tip de produs pe lista celor pe care nu le aruncăm la grămadă, la gunoi, ci le punem separat, într-un container dedicat.

În 2017, EucoLight în parteneriat cu agenția de cercetare GfK, a realizat un studiu cu privire la nivelul cunoștințelor consumatorilor europeni în ceea ce privește diferitele tipuri de lămpi disponibile pe piață și modul de reciclare a acestora.

Am aflat cu această ocazie că 75% dintre români declară că aruncă becul ars direct în gunoiul menajer, iar încă 9% indică alte variante greșite prin care scapă de acest deșeu. Doar 16% cunosc faptul că un echipament de iluminat ars trebuie și poate fi dus la punctele de colectare municipale, containere specializate sau în magazinele în care se vând lămpi.

Începând cu 2007 am văzut progres pe partea de colectare selectivă, dar din 2015 avem clar o stagnare. Dacă nu chiar un regres. Primarii câștigă alegeri cu promisiuni de genul: "taxă zero la salubritate", Legiuitorul scoate taxarea de la groapa de gunoi și spune, astfel, că putem arunca în continuare deșeurile de toate tipurile amestecate, e simplu și ieftin așa, nu are rost să facem eforturi să extragem reciclabilele.

Peste 5 ani se văd acum doar penalitățile și infringementul pentru neîndeplinirea obligațiilor europene, dacă lucrurile nu se modifică la nivel de legislație și aplicarea ei.

Românii, ca toți ceilalți oameni de pe planetă, pot face doar ceea ce li se cere. Dacă va costa cu mult mai mult să arunci tot, la grămadă, versus, te costă mai puțin dacă selectezi și predai pe categorii, fiecare poate alege. Eu cred că vor alege cu reciclarea, iar relația asta va avea un "status" necomplicat.

 

Ce demersuri ați făcut?

Agenția cu care Recolamp lucrează este RAN Events. Bugetele noastre de marketing nu sunt foarte mari și nici nu sunt direcționate neapărat către vizibilitate și construirea de brand awareness. Mai important este să dăm mesajul: "Dacă s-a ars, reciclează-l!", astfel că eforturile se duc spre marketingul direct, adresat generatorilor de deșeuri, rețeaua noastră de colectare.

Totuși, de-a lungul timpului, am colaborat și beneficiat de sprijin din partea brandurilor partenere, și amintesc aici de Philips Lighting, desigur, dar și de Kaufland, METRO, CORA, Auchan sau ENEL care ne sprijină în implementarea de campanii punctuale de comunicare către angajați și clienți.

Un proiect atipic pentru noi, și de care suntem mândri și vreau să amintesc, este cel în care am fost parteneri cu Centrul de Fotografie Documentară. Ne-am propus să marcăm primul deceniu de existență și activitate al Recolamp și într-un mod care să ne ajute să spunem povestea becului ars. Dar pornind dinspre lumină. Și cu artă.

Astfel că, fotograful Petruț Călinescu și jurnalista Ioana Călinescu au călătorit de la începutul lui 2017 prin țară pentru a surprinde diversitatea și contrastele care se observă cel mai bine la lumina becului.

Cei doi au fost prin sate fără electricitate, în săli de bal scăldate de lumină, pe drumuri înfundate slab luminate sau la evenimente impresionante cu lasere și jocuri de lumini, la munte și la mare, la petreceri în spații neconvenționale și la priveghiuri ținute la lumina telefoanelor mobile. Și a ieșit un album foto - "Când se lasă seara peste România"

 

Planuri mai departe

Planurile noastre, an de an, (și în fiecare 1 ianuarie luând-o, practic, de la "zero deșeuri") sunt legate exclusiv de îndeplinirea țintei de colectare și reciclare ce ne revine de la producătorii pe care îi reprezentăm. Pe termen scurt, mediu și lung, avem un singur obiectiv - acela de a acoperi responsabilitatea privind gestiunea deșeurilor de echipamente de iluminat pentru cei care ne-au înființat și pentru cei care ne finanțează.

Cât despre direcții de dezvoltare și proiecte, ele sunt într-o mare măsură reactive la mediu extern, în funcție de modificările legislative și ceea ce se așteaptă de la noi echipele din Ministerul Mediului. Nu ne plictisim.   

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


RAN Communication

RAN Communication este o agentie on the go. Atunci si acolo unde clientul are nevoie, aproape 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. RAN Communication inseamna o cultura dinamica si pozitiva, avand o... vezi detalii »

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related