- Aproape 21 de milioane de persoane au avut acces la terapia antiretrovirală în 2017
- În România, până la jumătatea anului 2017 au fost depistați 303 de pacienți noi HIV/SIDA din care 171 cazuri noi HIV și 132 cazuri noi SIDA
- 655 de pacienți români sunt afectați de HIV/SIDA
De Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, celebrată pe 1 decembrie în fiecare an, GSK România își reia angajamentul de a fi alături de pacienții HIV/SIDA și de familiile lor prin susținerea campaniilor de prevenție și informare.
În România, până la jumătatea anului 2017 au fost depistați 303 de pacienți noi HIV/SIDA din care 171 cazuri noi HIV și 132 cazuri noi SIDA. De asemenea, au fost înregistrate 82 de decese cauzate de HIV/SIDA. La nivel global, 76.1 de milioane [65.2 milioane – 88.0 milioane] de persoane au fost infectate cu HIV și 35 de milioane [28.9 milioane – 41.5 milioane] de persoane au decedat din cauza unor complicaţii asociate cu SIDA de la începutul epidemiei. Astăzi se înregistrează progrese majore în lupta anti HIV, astfel încât, în iunie 2017, aproape 21 de milioane de persoane au avut acces la terapia antiretrovirală la nivel global, numărul acesta crescând de la 7,5 milioane în 2010
“2018 vine cu o schimbare majoră de paradigmă în ceea ce privește arsenalul terapeutic aferent infecției cu HIV, precum și cu modificari esențiale la nivelul cascadei îngrijirilor asociate infecției cu HIV.
În acest context, pacienții vor fi în situația – fără precedent – de a-și optimiza aderența terapeutică, având o șansă suplimentară de atingere a standardelor <de aur>, traduse printr-o imunitate în limitele normale și absența virusului din sânge’’, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Anul acesta, campania de informare demarată de Agenţia Națiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) este sustinută de mesajul „Sănătatea mea, dreptul meu” si explorează provocările pe care le depăşesc zi de zi pacientii seropozitivi, în încercarea de a-şi exercita dreptul la sănătate. GSK România consideră că fiecare pacient cu HIV/SIDA are dreptul la un tratament adecvat si eficient care sa il ajute in lupta cu virusul si, alături de ViiV Healthcare, işi reia angajamentul de a fi alaturi de pacienţii afectaţi de acest virus si de familiile lor.
Pe langa accesul la tratament, pacientii din Romania au nevoie si de intelegere din partea societatii deoarece stigmatul cu care se confruntă reprezintă, în continuare, o problemă. În acest context, consilierea psihologică are un rol deosebit de important atât pentru înţelegerea şi acceptarea diagnosticului, dar şi pentru menţinerea unui stil de viaţă echilibrat.
“La un moment de bilant, precum Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, este important să menționăm că dispunem deja de un capital istoric uriaş de experiență în abordarea terapeutică a pacienților cu infecție HIV. Ne dorim perspective de viaţă activă, în condiții echivalente cu ale populației non-HIV. Acestea pot fi atinse prin optimizarea aderenței terapeutice, atât de <încercată> dacă discutăm despre adulţii tineri cu infecție HIV de lungă durată. Pentru mine, ei sunt un simbol al curajului și al rezilienței psihologice, sau, altfel spus, o sumă de gânduri, emoții și comportamente, prin care învată să funcționeze în viata de zi cu zi, în “întelegere” cu diagnosticul, acumulând experiențe de succes. De fapt, astazi este drumul catre maine!” a completat Odette Chirilă, Psiholog clinician.