- 3 luni dedicate de pregătire, 3 zile de repetiții, car profesional de televiziune pentru transmisie live și cel mai detaliat model de inimă 3D din România
- Un proiect inovator ce va schimba modul în care atât studenții la medicină, cât și pacienții vor înțelege intervențiile cardiologice minim - invazive
- O premieră ce face parte din campania ”Tehnologia de mâine”, care se concentrează pe avantajele incontestabile ale evoluției tehnologiei în domeniul medicinei.
2018 este anul realității mixte și al hologramelor utilizate în medicină. Dacă în noiembrie 2017, MedLife a transmis prima operație pe creier LIVE 360 VR (Realitate Virtuală) din România, anul acesta, a lansat o nouă premieră: prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România, transmisă live. Operația s-a desfășurat pe 12 iunie 2018, la AngioLife (parte din MedLife) și a fost realizată de Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie intervențională.
Pentru realizarea acestui proiect au fost necesare 3 luni dedicate de pregătire, 3 zile de repetiții, iar pentru transmisia live s-a folosit un car profesional de televiziune. Cei care au urmărit transmisiunea live de la AngioLife au avut parte de o experiență plină de emoție și suspans, pentru că au putut vedea tot ce se întâmplă în sala de operație, devenind, pentru un moment, parte din echipa medicală. Acest aspect a fost susținut și de posibilitatea publicului de a comenta, de a pune întrebări și de a primi răspunsuri în timp real. Mai mult decât atât, cei de acasă au putut ţine în mâinile lor holograma unei inimi, generată de smartphone-ul personal cu ajutorul unei prisme montată pe ecranul telefonului.
În paralel cu intervenția de la AngioLife, cei prezenți la evenimentul de la CINTETIc au putut interacționa în laboratorul digital cu o inimă umană la dimensiuni mari. Interacțiunea a fost posibilă cu ajutorul unor ochelari prin care vedeai inima 3D și cu un joystick prin care puteai naviga în interiorul camerei și interacționa cu materialul audio-vizual.
Inima umană în “miniatură”
Cei care nu au reușit încă, dar își doresc să se bucure de experiența oferită de holograma inimii umane în “miniatură”, o pot face oricând, cu ajutorul unui telefon sau a unei tablete, pe care va fi așezat un obiect sub formă de prismă.
Care va fi impactul hologramei inimii asupra pacienților și studențiilor la medicină?
Procedura intervențională, realizată de dr. Florina Pinte, a avut ca scop tratarea unei malformații cardiace congenitale denumită persistență de canal arterial (PDA). PDA este o maladie care apare atunci când canalul arterial al unui nou născut nu se închide după naștere, permițând astfel sângelui să treacă din circulația sistemică în cea pulmonară.
"Cu timpul, cu ajutorul acestei holograme, pacienții pot înțelege mult mai bine ce se întâmplă în spatele ușilor sălii de operații și se pot familiariza cu strategia medicală abordată de către medici în astfel de cazuri. Acest lucru pune pacienții în centrul actului medical, ajutându-i să devină actori reali în tratamentul și îngrijirea medicală. De asemenea, rezidenții, dar și medicii specialiști care nu au acces la astfel de intervenții, pot urmări și învăța noi tehnici operatorii. Astfel, camerele inimii, arterele și venele vor fi vizibile cu exactitate în 3D, iar viitori medici vor putea analiza totul mult mai în detaliu și vor putea să- și amintească caracteristicile mai viu decât este posibil atunci când studiază dintr-o carte", a afirmat medic primar cardiologie intervențională și doctor în științe medicale Florina Pinte, care are la activ peste 50.000 de terapii intervenționale.
„Facem România bine” este un angajament susținut de cei 22 de ani de experiență pe piața medicală din România, de tehnologia modernă, de medicii bine pregătiți și de confortul oferit pacientului. Cu dorința de a informa oamenii în privința a cât mai multor elemente ce țin de medicină, MedLife a demarat campania ”Tehnologia de mâine”, care se concentrează pe avantajele incontestabile ale evoluției tehnologiei în domeniul medicinei. Astfel, după prima operație pe creier transmisă live 360 VR, a urmat prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România, transmisă în direct.
La MedLife, de câte ori apare o tehnologie științifică în afară, analizăm dacă o putem aduce și în România. Aceste tehnologii noi nu doar ajută medicul, ci reușesc să facă intervențiile dificile mult mai pe înțelesul pacienților, astfel încât să se ridice bariera dintre pacient și medic, ne spune Nicolae Marcu (Director Operațional MedLife).
Prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România este un proiect MedLife, realizat cu sprijinul O-Video, Safe-Frame și CINETIc.