După Veneția, „colectiv” merge la Toronto International Film Festival (TIFF)

După Veneția, „colectiv” merge la Toronto International Film Festival (TIFF)

„colectiv”, filmul regizorului Alexander Nanau, este selectat în ediția de anul acesta a prestigiosului Toronto International Film Festival (TIFF), în secțiunea TIFF Docs. TIFF este unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de film din America de Nord.

Pe 6 septembrie 2019, la TIFF va avea loc premiera Nord Americană a filmului care își va fi început deja cariera internațională în Europa, cu premiera mondială de pe 4 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în secțiunea „Official selection- Out of competition”.

 

„colectiv”, un documentar despre evenimentele din anul imediat următor incendiului din clubul bucureștean

„colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

 

Rolul jurnalismului în demascarea corupției a fost rareori creionat într-un mod mai dramatic decât în filmul <<colectiv>>, unde regizorul Alexander Nanau urmărește dezvăluirile unei investigații chiar în timp ce acestea se petrec. Publicația româneasca Gazeta Sporturilor nu este un brand de renume international, însă perseverența reporterilor ei o egalează pe cea a oricăror câștigători de Pulitzer. Îi observăm cum dau cortina la o parte și deconspiră dedesubturile. O dezvăluire duce la alta, în timp ce descoperă o complexă fraudă în domeniul sănătății, care a îmbogățit moguli și politicieni și a cauzat moartea unor cetățeni nevinovați.”, a rezumat Thom Powers, curatorul sectiunii TIFF DOCS, a cărui selecție este văzută ca fiind o listă de nume de documentare ce vor urma să aibă impact la nivel internațional.

 

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului și Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătății.

 

Povestea începe în anul 2015 cu un incendiu îngrozitor în clubul de noapte bucureștean, Colectiv. În această tragedie și-au pierdut viața 27 de oameni la fața locului, alți 180 fiind răniți. Ministrul Sănătății din România garantează că victimele incendiului primesc tratamente de cea mai înaltă calitate, dar, în lunile care urmează, zeci dintre răniți își pierd viața. Ce este în neregulă cu spitalele? Echipa de investigație a Gazetei Sporturilor, condusă de Cătălin Tolontan, sapă în jurul acestei întrebări, folosindu-se de tehnici jurnalistice tradiționale: căutarea de surse, supravegherea instituțiilor și analizarea datelor. Descoperirile lor zguduie România până la cele mai înalte poziții din lumea business-ului și ale politicii. În plus, una dintre persoanele cheie ale investigației este găsită moartă: a fost sinucidere sau crimă?”, completează Thom Powers.

 

Efortul de producție a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

 

Documentarul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în co-producție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel . Filmul va fi disponibil pe HBO GO și la HBO și va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din țară prin Alexander Nanau Production și Bad Unicorn,  în parteneriat cu Voodoo Films.

Din echipa de producție fac parte Alexander Nanau (regizor, cameră,  montaj, producător), Mihai Grecea (colaborator artistic), Antoaneta Opriș (dramaturgie), Bianca Oana (producător Alexander Nanau Production), Hanka Kastelicova (producător HBO Europe), Alina David (producător HBO România) și Bernard Michaux (producător Samsa Film)

 

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la renumita Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la prestigioasa categorie „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, un alt documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

 

Mihai Grecea, regizor și producător român, a studiat Litere la Universitatea din București. După 12 ani în creația publicitară, în 2009 a migrat spre regia de reclame și film documentar și a înființat în București casa de producție Easyfilm. În 2014 a semnat, împreună cu Alexandru Mavrodineanu, regia documentarului „Omul pasăre”, producție HBO Europe, și în 2016 a regizat și produs documentarul „Sunetele Bucureștiului”.

Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea se afla în clubul Colectiv din București când a izbucnit incendiul care a traumatizat o țară întreagă. Se afla acolo pentru filma, împreuna cu echipa pe care o coordona, concertul prietenilor săi din formația Goodbye to Gravity. După ce a câștigat dificila luptă pentru supraviețuirea în urma arsurilor, s-a alăturat încă din perioada de recuperare medicală echipei filmului „colectiv”.

 

Samsa Film a fost înființată în 1986 în Luxemburg. Este, după mărimea companiei și numărul de filme produse, cea mai mare casă de producție din țară. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe lângă documentare și scurt metraje, multe dintre ele premiate în festivaluri internaționale ca Berlin, Cannes, Veneția, San Sebastian și Toronto. După mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de conținut din Europa.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related