Asociația CFA Romania lansează primul apel pentru independența financiară în România

Asociația CFA Romania lansează primul apel pentru independența financiară în România

Asociația CFA Romania lansează prima inițiativă națională prin care oferă resurse ale educației financiare publicului larg, în vederea obținerii independenței financiare pe termen lung. Campania vine în contextul gradului redus al alfabetizării financiare a românilor, a lipsei resurselor de educație financiară la nivel național și a urmărilor acestora pe termen lung.

 

Doar 15% dintre români economisesc și investesc pentru vârsta pensionării

Un studiu derulat anual de către agenția Standard and Poor’s arată că doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar. În ceea ce privește obiceiul de economisire și investire pe termen lung, respectiv pentru vârsta pensionării, doar 15% dintre românii chestionați depun eforturi în această direcție. Conform specialiștilor în finanțe, nivelul scăzut al educației financiare, aflat sub media globală, pune România într-o situație nefavorabilă pe termen lung.

 

„Lipsa educației financiare, conduce la dependența oamenilor de surse de sprijin financiar, cum sunt statul sau copiii. Datorită trendurilor demografice (migrație) precum și a îmbătrânirii populației, sistemele publice de pensii bazate pe beneficii definite vor avea probleme din ce în ce mai mari de sustenabilitate. Această situație este deja vizibilă la nivel internațional și are ca efecte majorarea vârstei de pensionare, creșterea taxelor de asigurări sociale, precum și reîntoarcerea în câmpul muncii, din lipsa de venituri, a persoanelor pensionate”, a declarat Adrian Codirlașu (președintele asociației CFA Romania).

 

Educația financiară este înțeleasă greșit de către români

75% dintre români confundă educația financiară cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv obiceiul de a împrumuta bani doar dacă sunt siguri că îi pot înapoia. Sursa educației financiare pentru 95% din tineri, este familia (conform unui studiu Erste), în vreme ce numai 9% își iau informațiile de la școală.

Asociația CFA Romania lansează prima inițiativă la nivel național pentru a încuraja și sprijini publicul larg în obținerea independenței financiare. Campania, denumită Generația I se adresează tuturor celor care își doresc să dobândească noțiuni ale educației financiare direct de la specialiști.

 

„Am construit această inițiativă pornind de la gândul că aceia dintre noi care nu luăm măsuri de economisire/investire în timpul anilor activi pe piața muncii riscăm să depindem de banii de la stat (sistemul public de pensii) sau devenim poveri pentru copiii noștri la bătrânețe. Conceptul Generației I, sau generației independente s-a născut tocmai din această idee: sunt oameni, printre noi, care fac pași către obținerea independenței financiare. Sunt oamenii care nu vor să depindă de factori externi și care se informează. Prin intermediul campaniei noastre, ne dorim să aducem independența financiară mai aproape de oameni, să explicăm cum poate fi obținută, fără să pară copleșitor sau de neînțeles”, a încheiat Adrian Codirlașu.

 

În cadrul campaniei Generația I, asociația CFA Romania a lansat un podcast al educației financiare, o serie de episoade prin care sunt abordate subiecte de bază, precum planul de economisire și investiții, bugetul lunar de cheltuieli sau riscul în investiții. Episoadele pot fi ascultate pe website-ul campaniei, generatiaindependenta.ro și pe platformele audio dedicate. Pe lângă podcast, cei interesați vor avea acces la materiale de educație financiară, semnate de către specialiștii certificați CFA®.

 

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, CFA Romania are peste 235 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri ai asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

 

Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related