Doar câteva zile ne mai despart de cea de a 9-a ediție a Festivalului de Film Evreiesc. Acesta are loc în București între 10 și 17 octombrie, cu o selecție impresionantă de opere cinematografice ale unor regizori evrei renumiți.
Capitala României va găzdui cea de a 9-a ediție a Festivalului de Film Evreiesc, începând cu 10 octombrie, de la ora 18:00. Festivalul este cea mai importantă manifestare dedicată cinematografiei evreiești din România.
"Ca în fiecare an, festivalul reprezintă pentru noi încununarea unor eforturi susținute de un an de zile. Aceste eforturi sunt dedicate publicului nostru fidel, dar și celor care se vor adăuga lor. Anul acesta, față de alți ani, Festivalul de Film Evreiesc nu este doar un festival de film, ci este și un festival de cultură. Suntem foarte mândri să anunțăm că anul acesta avem trei filme în premieră europeană și oaspeți din străinătate, din Luxemburg, Franța, Isreal, Turcia și Rusia.
Avem plăcerea să îl avem aproape pe Egor Odintsov, Președintele Moscow Jewish Film Festival, care va prezenta filmul dramatic Kaddish, acesta fiind în parteneriat cu Centrul de Cultură și Știință Rus. Colaborăm și cu Institutul Cervantes timp de două seri, unde într-una dintre acestea ne vom încânta cu nenumărate cântece și dans latino. Un alt lucru frumos este parteneriatul cu federația și comunitățile evreiești.
Vom participa la proiectul Noaptea Sinagogilor deschise în care, începând cu sâmbătă seara, de la ora 19:30 și până la miezul nopții, vom prezenta filme documentar în Sinagoga Mare din strada Vasile Adamache 11, filme ale căror regizori răspund la întrebările publicului. Mai mult decât atât, printre activități se numără și minunatul concert de muzică Aproape departe, de Anatol Vieru, care este în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, la Muzeul Național George Enescu", a declarat Dan Michael Schlanger (Președintele Festivalului de Film Evreiesc).
Printre filmele care pot fi vizionate anul acesta în cadrul festivalului se numără titluri importante precum Progromul de la Iași, 1945, Exodul sufletului, Vanitatea Vanităților, Manasse, Din Cairo spre Nori, dar și multe altele.
În cadrul festivalului va fi prezentată povestea din spatele unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, Scripcarul de pe acoperiș, și a rădăcinilor sale creative de la începutul anilor 60 în New York, când tradițiile pierdeau teren în fața dezvoltării unor idei precum egalitatea dintre sexe, sexualitate, relații rasiale și libertatea religiei. Pentru prima dată, interviuri intime oferite de creatorii spectacolului relevă cum succesul extraordinar și impactul la nivel mondial al spectacolului, care a fost între timp ecranizat, trebuie analizate prin prisma schimbărilor sociale din America de la mijlocul secolului al XX-lea.
Dar, așa cum se arată în documentar, adevăratul miracol al acestui spectacol este că spectatori din toată lumea, de cinci decenii încoace, spun că acest spectacol este despre ei. Pelicula prezintă o varietate de producții internaționale ale spectacolului, detaliind cum indivizi din multe culturi se consideră protagoniști. Filmul include producții faimoase la nivel Mondial din Canada, Regatul Unit, Țările de Jos, precum și cea mai recentă variantă de pe Broadway, cu Danny Burstein și Jessica Hecht.
În concordanță cu edițiile sale precedente, Festivalul de Film Evreiesc încurajează producțiile ce vin cu o amprentă puternic emoțională atât din punct de vedere tematic, cât și al producției.
O altă producție care va putea fi vizionată în cadrul festivalului, Fața ascunsă, este o reprezentare a amintirilor din timpul Holocaustului, așa cum sunt ele prezentate în comunitățile de evrei ultra-religioși, prin povestea eroică a lui Admor de Sanz-Klausenburg. O descriere profundă a relațiilor complexe dintre evreii ultra-religioși și memoria Holocaustului și, de asemenea, victoria spirituală asupra naziștilor.
Nu în ultimul rând producția ASHCAN relatează povestea închisorii secrete unde au fost deținuți principalii lideri naziști după victoria Aliaților din data de 8 mai 1945. A fost condusă de armata americană la Mondorfles-Bains în Luxembourg: 72 de prizonieri precum Göring, Dönitz, Keitel, Rosenberg, Ley, Frank, Streicher, Seyss-Inquart, Lutz von Krosigk, von Papen și alții.
Înainte de folosirea forței sau a torturii, o mână de ofițeri americani tineri au obținut informații extraordinare despre regimul cucerit de la unii dintre cei mai mari criminali împotriva umanității. Filmul va releva informațiile păstrate în secret până astăzi.
Timp de opt zile, pasionații de cultură din București se vor bucura de zeci de producții prezentate în cadrul festivalului „Bucharest Jewish Film Festival”. Pe toată durata festivalului, participanții se vor putea bucura de filme, muzică tradițională, dans, muzică contemporană și expoziții inedite.
Festivalul de Film Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festivalul) se înscrie într-o reţea care include peste 160 de evenimente organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Ediția de anul acesta a Festivalului este susținută de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ambasada Israelului la București, Ambasada Canadei la București, Ambasada Spaniei la București, Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Cultural Roman, Federația Comunităților Evreiești din Romania, Comunitatea Evreilor din București, Fundația Magna Laude-Reut.