Cea de a 9-a ediție a Festivalului de Film Evreiesc s-a încheiat pe 17 octombrie. Pe tot parcursul festivalului, invitații s-au bucurat de momente artistice unice, filme de excepție și dialoguri cu artiști evrei, în premieră în România.
În cadrul evenimentului de închidere au fost acordate distincții, cu sprijinul Institutului Cultural Român, unor doamne deosebite – Norica Costache, Emőke Mosoni, Lia Doru-Trandafir, Denis Ibadula și Tova Ben Nun-Cherbis – care, prin întreaga lor activitate, au adus o contribuție importantă în ceea ce privește multiculturalismul, toleranța, educația și dialogul interetnic. Totodată, cei prezenți s-au bucurat de filmul RBG, un documentar biografic despre extraordinara Ruth Bader Ginsburg, Judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii.
Timp de opt zile, Bucureștiul a găzduit cea de a 9-a ediție a Festivalului de Film Evreiesc, cea mai importantă manifestare dedicată cinematografiei evreiești din România. Aceste zile au însemnat:
- 21 de filme ce au încântat privirile cinefililor bucureșteni;
- Peste 2.000 de participanți la toate evenimentele;
- 6 invitați străini;
- Festivitatea de deschidere a umplut sala Cinema Muzeul Țăranului;
- Filmul care a închis festivalul a fost Fiddler. A Miracle of Miracles, un documentar unic despre începuturile unuia dintre cele mai cunoscute musical-uri din lume (Scripcarul de pe acoperiș);
- 8 activități speciale cu tematici diferite: Concert Bucharest Klezmer Band, corul Hazamir & spectacol de dansuri evreiești Haverim în cadrul Festivității de Deschidere; Concert de muzică și dansuri latino; Concert de muzică franțuzească; Masă Rotundă: Personajul Evreului în Film; Concert Aproape... Departe (In Memoriam Anatol Vieru): muzică de Anatol Vieru interpretată de fiul și fiica sa, Andrei și Lena Vieru; prezentare unică a filmului mut Manasse (1925) cu muzică de pian interpretată live de către Bogdan Liftșin; proiecții de film în Sinagoga Mare cu ocazia Nopții Sinagogilor; prezentare de film la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Academician Nicolae Cajal”;
- 7 locuri diferite în care a avut loc festivalul (Cinema Muzeul Țăranului – Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Rus pentru Știință și Cultură, Institutul Cervantes, Sinagoga Mare, Aula Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România).
"Acum că s-a terminat filmul și s-au aprins luminile în sală, a venit momentul să tragem linie, înainte de a o lua din nou de la capăt. Ce am adunat sub această linie: un număr mare de spectatori, care au venit cu inima și mintea deschise, un număr important de oaspeți din străinătate, unii dintre ei vizitând pentru prima oară România, care au plecat și au luat cu ei amintiri frumoase, un număr mare de activități conexe, concerte, dans, într-un cuvânt – cultură. Faptul că festivalul este considerat o reușită ne dă încrederea, puterea și dorința de a începe pregătirile celei de-a 10-a ediții, care va avea loc în 2020, o aniversare de care suntem cu adevărat mândri", a declarat Dan Michael Schlanger (Președintele Festivalului de Film Evreiesc).
În perioada 10-17 octombrie, pasionații de cultură bucureșteni au avut ocazia să descopere peste treizeci de evenimente inedite în cadrul festivalului bucureștean al filmului evreiesc „Bucharest Jewish Film Festival”. Filmele au fost atent selecționate și au reușit să ofere publicului o viziune în profunzime a culturii, valorilor și tradițiilor evreiești, precum și asupra provocărilor poporului evreu din întreaga lume.
Ediția de anul acesta s-a deosebit de cele precedente prin diversitatea evenimentelor, printre care film, muzică tradițională, dans, muzică contemporană, expoziții. Mai mult decât atât, diversitatea locurilor în care a avut loc evenimentul, a activităților și invitaților au făcut ca această ediție să fie una memorabilă ce a deschis calea spre un nou format.
Festivalul de Film Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festivalul) se înscrie într-o reţea care include peste 160 de evenimente organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Ediția de anul acesta a Festivalului este susținută de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ambasada Israelului la București, Ambasada Canadei la București, Ambasada Spaniei la București, Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Cultural Roman, Federația Comunităților Evreiești din Romania, Comunitatea Evreilor din București, Fundația Magna Laude-Reut.