Protejarea mediului și schimbările climatice constituie conversația dominantă, în acest moment, pentru liderii politici și companii. Continuăm seria dedicată sustenabilității în România cu Stamatis Sapkas, Deputy Chief Investment Officer, Globalworth. El consideră că primii ambasadori ai companiei sunt angajații, de aceea cultura lor organizațională le oferă resursele pentru a integra în mindsetul lor, politicile sustenabile.
Anul trecut au realizat primul lor raport de dezvolatare sustenabilă, din care a reieșit că un procent de 80% din clădirile aflate în portfoliu, au statul de clădiri verzi. Tot în 2018, au dezvoltat Fundația Globalworth, o entitate non-profit, axată pe trei direcții: oameni, locuri și tehnologie.
Recent, au lansat cea mai mare podea cinetică din lume dintr-o clădire de birouri, care generează electricitate în urma pașilor făcuți pe suprafața ei, cel mai lung perete de ecrane din CEE și cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din sudul şi estul Europei. Nu își impun deadline-uri în fixarea obiectivelor strategice din aceasta zonă, ci subscriu unui proces on going, prin care finalul unei etape, nu înseamnă decât pretextul pentru următoarea provocare. Să vedem, în continuare, cum a funcționat această strategie până acum.
Resurse dedicate politicii eco
În Globalworth credem că este de datoria noastră să gestionăm în mod responsabil impactul social, de mediu și economic al felului în care noi și partenerii noștri ne desfășurăm activitatea. Principalul obiectiv Globalworth este dezvoltarea unor spații inovatoare, moderne, creative și sustenabile în care oamenii sunt mândri să lucreze, iar afacerile evoluează.
Nu vedem real estate-ul ca o formă statică prin care livrăm clădiri, ci livrăm și medii de lucru, experiențe și creăm comunități. Înainte de toate, investim resurse în tehnologii și clădiri verzi – fie că vorbim de clădiri deja acreditate, fie clădiri care au potențial să fie acreditate în urma investițiilor noastre.
Avem în vizor clădiri cu acreditări LEED, nivelul Gold & Platinum sau BREAM, nivelul Very good & Excellent. Mai mult, am obținut în acest an certificările verzi BREEAM la nivel Excellent și EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) pentru unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre: Renault Bucharest Connected.
Proiectul include prima clădire de birouri și centru de design din țară certificate EDGE și a fost evaluat având un consum de energie redus cu aproape o treime și o economie de apă de aproximativ 50% în comparație cu o construcție obișnuită.
O altă bucurie a fost să primim, în 2017, LEED Platinum pentru Globalworth Tower, primul proiect din România și din Europa de Sud-Est care a obținut cea mai înaltă certificarea verde LEED.
În primul nostru Raport Anual de Dezvoltare Sustenabilă, realizat pentru anul 2018, am rezumat rezultatele eforturilor noastre în ceea ce privește politica eco: în luna iunie din acest an ajunsesem la 35 de clădiri verzi, ceea ce reprezintă 78,2% din portofoliul nostru total. 40.7% dintre aceste clădiri au fost evaluate cu BREEAM Excellent, urmate de procentul de 33.7% cu BREEAM Very Good – restul primind LEED Gold sau Platinum.
Ne dorim ca portofoliul nostru să fie 100 % acreditat verde și de aceea avem în proces de certificare încă 22 de proprietăți pentru BREEAM și/sau EDGE. Putem spune, deci, că mare parte dintre resursele noastre merg în această direcție.
Experiențe și inovații
Evoluțiile politicilor green au evoluat în același ritm și în aceeași direcție cu evoluțiile companiei în sine. Pe lângă zona de clădiri verzi, inovăm constant și ne concentrăm pe îmbinarea tehnologiei cu arta într-un mod sustenabil în comunitatea noastră de business. Avem în jur de 100.000 de oameni care trec zi de zi prin clădirile noastre din România, iar acest număr incredibil ne-a impulsionat să acționăm tot mai responsabil și să ne gândim la programe ample de incluziune.
Suntem cea mai mare comunitate de business din România și asta ne-a permis să creăm Globalworth District – primul cartier de artă și tehnologie din România. Așadar, politicile green s-au transformat odată cu evoluția comunității noastre. Cele 13 clădiri de birouri din Bucuresti găzduiesc o serie de evenimente, expoziții și concerte interactive, gândite să le ofere chiriașilor noștri o experiență de lucru unică.
Mai departe, integrarea tehnologiei într-un mod sustenabil ne-a ajutat să lansăm săptămâna trecută cel mai inteligent lobby din regiune – cu o serie de inovații şi premiere tehnologice: cea mai mare podea cinetică din lume într-o clădire de birouri, cel mai lung perete de ecrane din CEE, cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din sudul şi estul Europei, un spaţiu de relaxare cu gradene.
Recepţia clădirii a devenit, prin urmare, un mic ecosistem circular. Altfel zis, încercăm să îi oferim comunității noastre un mediu cât mai eco-friendly și să punem la dispoziție spații creative, care integrează natura și tehnologia. Podeaua cinetică, o premieră mondială pentru o clădire de birouri, transformă greutatea pașilor în energie electrică, utilizată ulterior pentru alimentarea altor mecanisme inovatoare din lobby.
Fiecare pas făcut pe suprafaţa podelei generează aproximativ 3 jouli de electricitate şi 5 Watt/ persoană, ceea ce echivalează cu aprinderea a 3 becuri LED timp de o secundă. Așadar, investim pentru a aduce birourile viitorului în prezent și facem asta într-un mod sustenabil, gândindu-ne mereu la comunitatea noastră. Avem locuri de muncă în care generăm energie prin mișcare, prin tehnologie, prin artă, prin proiecte de CSR.
Proiecte de sustenabilitate
O măsură concretă a fost înființarea Fundației Globalworth în 2018, o entitate non-profit, independentă de activitățile comerciale ale grupului, ce are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, pentru care dezvoltăm proiecte de educație și sănătate; locuri, gândim proiecte în zona de mobilitate socială, ecologizare, smart cities sau readaptarea spațiilor pentru nevoile comunităților noastre și tehnologie, pilonul Globalworth prezent in aproape toate proiectele noastre.
Cu ajutorul fundației, gândim tot mai multe proiecte care integrează în mod sustenabil tehnologia - incubatoare dedicate tinerilor sau finanțări ale unor inovații care aduc oamenii împreună. Nu oferim doar ajutor financiar, ci oferim și timp și energie.
Prin proiecte de voluntariat ca Globalworth Camp Day sau Globalworth Christmas Charity Days, colegii noști se implică activ pentru a ajuta copii din medii rurale defavorizate, din centre de plasament sau centre de zi, care cresc în familii cu probleme și fără posibilități materiale.
Până în prezent, valoarea proiectelor se ridică la peste 3 milioane euro, alături de parteneri precum Fundația United Way România, Fundația Regală Margareta a României, Fundația Hospice Casa Speranței sau Fundația Renașterea și multi altii.
Un proiect important la care Fundația Globalworth lucrează acum este amenajarea unui laborator hi-tech în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”. Pentru aceasta avem în vedere dotări corespunzătoare: imprimante pentru fabricaţie digitală, echipamente pentru diverse tipuri de capturi de date, precum şi un studio dedicat vizualizărilor din diferite domenii, în mediul emergent al realităţilor mixte.
Momentam avem în desfășurare în jur de 22 de proiecte împreună cu Fundația Globalworth, iar dacă discutăm strict de proiectele noastre imobiliare, suntem aproape de finalizarea Tower 3 și a sălii de conferințe din Globalworth Campus - clădirile Tower 1 și Tower 2 au fost complet finalizate și au obținut certificate BREEAM cu un rating de excelență.
Pe lângă acesta, la finalul anului 2020, vom livra Globalworth Square - gândit ca un hub de business axat pe inovație și eficiență, acesta va reprezenta unul dintre cele mai tehnologizate spații de birouri din Capitală, un loc în care tehnologia și sustenabilitatea sunt aspectele cheie. Globalworth Square va fi prima clădire din portofoliul nostru care va folosi un sistem geotermal subradier (sub fundația generală), care va reduce considerabil costurile de răcire și încălzire ale întregii clădiri.
Mai mult, o parte importantă din consumul energetic va fi asigurată de acoperișul fotovoltaic - va fi prima noastră clădire producătoare de energie. Alte beneficii pe care le va oferi noua cladire ar fi posibilitatea de acces prin bluetooth si NFC, multe platforme multimedia, dar și integrare facilă în viitoarea noastră aplicație mobilă.
Ca o concluzie, construim proiecte și clădiri sustenabile. Spațiile noastre devin, practic, hub-uri bazate pe smart efficiency technology. Adoptăm tendința CleanTech, prin elemente ca grădina verticală și podeaua cinetică din Globalworth Tower, integrăm noi sisteme de energie alternativă, cum ar fi panouri fotovoltatice, și reducem consumul energetic clasic, prin sisteme ca cel geotermal subradier. Acestea sunt doar o parte dintre soluțiile cu rezultate măsurabile care ne fac promotorii sustenabilității în domeniul nostru.
Impactul schimbărilor climatice
Investind în clădiri verzi, tehnologie, inovație, încercăm să menținem continuitatea business-ului și să creăm medii în care afacerile evoluează. Punem accentul pe simbioza dintre spațiile verzi și deopotrivă smart, dintre orele de lucru și cele de relaxare.
Ar fi contraproductiv să ne gândim la clădirile noastre ca la recipiente goale în care oamenii petrec opt ore pe zi exclusiv muncind, așa că proiectăm spațiile în așa fel încât să capete viață în momentul în care sunt populate, să vină în întâmpinarea unor nevoi esențiale, care respectă mediul și lupta cu toate schimbările climatice le care asistăm.
Pentru noi, clădirile smart sunt în mod obligatoriu și clădiri verzi, tehnologiile in care investim având integrată grija pentru mediu sau biofilia, cum a mai devenit cunoscut conceptul. Utilizăm materiale naturale, cum ar fi lemnul, piatra, mușchi natural sau stabilizat, fibre organice, plante naturale. Așa am ajuns să lansăm cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din Europa de Sud şi de Est, cu 12 tipuri diferite de plante și un proces de întreținere conectat cu senzori, complet automatizat.
Sistemul de 158 mp utilizează apă recirculată îmbunătățită nutriţional, care este tratată cu ajutorul osmozei. Fotosinteza este ajutată de proiectoare reglate la un nivel precis de luminozitate, dispuse de-a lungul grădinii verticale, iar plantele acționează ca un biofiltru, îmbunătățesc calitatea aerului și reduc dioxidul de carbon din atmosfera ambientală.
La nivel internațional, tendințele în zona de dezvoltate se duc în mod automat către sustenabilitate și eficientizare, ambele implementate cu ajutorul unor astfel de tehnologiii emergente. Integrarea naturii în spațiul de lucru a devenit, prin urmare, o necesitate, date fiind schimbările climatice la nivel global. Suntem cea mai mare comunitate de business din România și de aceea ne asumăm să fim precursorii și promotorii acestui curent în România.