Valentina Buzămurgă și 10 ani de Assamblage: Publicul nostru e ca o cutie de ciocolată de care spunea Forrest Gump, nu știi niciodată ce povești ascunde

Valentina Buzămurgă și 10 ani de Assamblage: Publicul nostru e ca o cutie de ciocolată de care spunea Forrest Gump, nu știi niciodată ce povești ascunde

Sunete de ciocane, pile și polizoare, mii de ore petrecute în atelier, desene, schițe, planuri, peste 600 de absolvenți, 150 cursuri și workshop-uri, peste 100 designeri, sute de colecții și zeci de expoziții. Așa arată bilanțul Assamblage, la 10 ani, după cum povestește Valentina Buzămurgă, membru fondator Assamblage, Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană.

Și pentru a sărbători 10 ani de Assamblage, echipa lansează anul acesta Romanian Jewelry Week, care va avea loc între 19 și 24 martie. O săptămână dedicată bijuteriei contemporane în București, cu expoziții, târguri, conferințe și tururi ghidate dedicate publicului larg, unde vor expune peste 150 designeri din întreaga lume.

Cum a evoluat Assamblage după 10 ani, care sunt trendurile în domeniu, ce așteptări și nevoi are publicul, cum s-a schimbat relația românilor cu bijuteria de autor, care sunt highlighturile Romanian Jewelry Week, povestește Valentina în rândurile următoare.

 

Povestea Assamblage 

Povestea Assamblage a pornit în 2010 cu primele cursuri ale școlii de bijuterie contemporană, la inițiativa designerului David Sandu. A fost prima platformă educațională din România dedicată bijuteriei de autor. A crescut treptat, organic și armonios, cu workshop-uri și cursuri lunare.

În 2013, spațiul inițial din Strada Smardan devenise neîncăpător, așadar ne-am mutat în vila din Carol Davila 26, unde suntem și acum. Odată cu numărul de cursanți a crescut și echipa, numărul de săli și dotările. Pentru unele tehnici speciale de lucru am început să aducem profesori internaționali, de la școli din Italia, Franța și SUA. 

 Assamblage @London Fashion Week 2016

Iar în 2015, când deja comunitatea Assamblage ajunsese la un număr considerabil de membri, a fost fondată Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, care desfășoară partea de proiecte expoziționale și culturale. Iată-ne acum, după 10 ani, la următorul mare moment - prima ediție Romanian Jewelry Week. 

 Assamblage School

 

Obstacole

Barierele sunt în mare parte cele pe care le auzim în activitatea tuturor celor care activează în domeniul cultural și în industriile creative din România. Echipe mici, bugete extrem de reduse din zona finanțărilor nerambursabile pentru proiecte culturale, efortul de a găsi sponsori pentru fiecare proiect, birocrația și legile neprietenoase pentru organizațiile non-guvernamentale. Din fericire, am găsit mereu o cale să le facem față și să realizăm proiectele așa cum le-am visat. 

 

 Obiective

Romanian Jewelry Week își propune să fie un punct de reper pe harta bijuteriei contemporane din România și din întreaga lume, având deja de la prima ediție o amploare extraordinară.

Vorbim deja de peste 70 designeri români și 80 creatori, colective și asociații de designeri din Portugalia, Italia, Grecia, Marea Britanie, Ungaria, Elveția, Canada, Israel, Mexic, China și multe altele. Acest eveniment anual va prezenta publicului cele mai spectaculoase idei, concepte, materiale și tehnici din designul de bijuterie și va pune față în față publicul cu artiști emergenți și consacrați dintr-un domeniu efervescent și extrem de inovator. 

 Otilia Mihalcea, premiată la Londra

 

 Surprize 

Cele mai mari surprize au venit întotdeauna din partea oamenilor. Natura profund umană a proiectelor noastre a fost în primul rând lucrul care a făcut posibil tot ce s-a întâmplat în ultimii zece ani. Au fost oameni care au lucrat noaptea cot la cot cu noi când am avut deadline-uri, din pură pasiune. Care ne-au încurajat cu o vorbă bună când eram tentați să renunțăm la un proiect care părea imposibil. Designeri care au răspuns cu entuziasm la fiecare proiect nou. Și oameni din public care ne-au vizitat și ne-au apreciat cele mai inedite idei. Și pentru toate acestea, le mulțumim. 

 

Bilanț la 10 ani: cifre, oameni, emoții

Peste 600 de absolvenți și mai mult de 150 cursuri și workshop-uri. Mii de ore petrecute în atelier, în sunete de ciocane, pile și polizoare. Încă pe atâtea ore de desene, schițe și planuri. Peste 25 proiecte și expoziții în România, Italia, Spania, Belgia, SUA, UK, Portugalia, Polonia și Grecia. Peste 100 designeri, sute de colecții și mii de piese de bijuterie contemporană, văzute și apreciate de milioane de vizitatori. Tone de materiale și instalații cărate prin mașini și aeroporturi. Zeci de muzee și galerii. Proiecte în care am plâns și apoi am râs cu gura până la urechi, în care am fost entuziasmați, mulțumiți, dezamăgiți, triști și din nou entuziasmați în aceeași zi. 

Assamblage la Milano Jewelry Week

 

Primul an de Romanian Jewelry Week

 ROJW 1.0 propune o întreagă săptămână dedicată bijuteriei contemporane în București. Locația centrala - Arcub Gabroveni - va găzdui expoziții, târguri, conferințe și tururi ghidate dedicate publicului larg, unde vom expune peste 150 designeri din întreaga lume.

În locațiile conexe din oraș, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Național de Istorie, Galeria Galateca, Place of Display, Dizainăr și multe altele, se vor desfășura vernisaje, conferințe, meet the artists, lansări de carte și alte activări dedicate Romanian Jewelry Week. Toate acestea se vor regăsi pe harta oficială a evenimentului.

 

Echipa 

Am pornit de la 3 oameni, cei care am fondat Asociația Assamblage - Eu, David Sandu și Ioana Andrei. Acum, echipa s-a mărit inevitabil și frumos, cu oameni pasionați din toate domeniile creative - publicitate, arhitectură, design grafic, dar și alte domenii la fel de necesare - producție și contabilitate. Suntem cam 8 oameni acum, ne-am format mici departamente, dar lucrăm mare parte din timp împreună. 

Echipa Assamblage la Goya, Barcelona

 

Publicul 

Oamenii care ajung la Assamblage sunt precum cutiile de ciocolată de care spunea Forrest Gump - nu știi niciodată ce poveste se ascunde în spatele lor. Sunt persoane de toate vârstele (am avut studenți de la 14 la 60 ani) și din toate mediile profesionale - de la arhitectură și arte la ingineri sau manageri de corporații. Sunt persoane care au un singur element în comun - pasiunea pentru bijuterie.

Iar publicul din România a ajuns să aprecieze și să iubească această diversitate, numărul de vizitatori și cumpărători crescând vizibil de la an la an.

 

Trenduri în bijuteria de autor 

Autorii de bijuterie contemporană se exprimă prin două mari direcții - materiale și concept. Materialele sunt modalitatea de exprimare artistică și experiment, regăsim pe lângă metale și pietre prețioase o mulțime de materiale alternative - porțelan, rășină, lemn, lână, sticlă.

În ceea ce privește conceptul, temele vizează din ce în ce mai mult subiecte sociale si de mediu, bijuteria alăturându-se celorlalte forme de artă și design care atrag atenția asupra mediului înconjurător și care vorbesc despre un viitor mai bun.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related