[Istorii de brand] Razvan Orbulescu: Napolact “a debutat” in 1905 sub numele Atelierul lui Vlad, producator de unt si branza de vaca

[Istorii de brand] Razvan Orbulescu: Napolact “a debutat” in 1905 sub numele Atelierul lui Vlad, producator de unt si branza de vaca

Brandurile traiesc in “era adevarului”, iar consecventa si transparenta sunt cruciale pentru ca ele sa-si dezvolte relatia cu consumatorii, crede Razvan Orbulescu, Director Marketing FrieslandCampina Romania. In cazul Napolact, promisiunea de 100 de ani e asta: fermele din Ardeal sunt singura sursa de lapte pentru produsele acestui brand.

A ramas constanta referirea la traditie si la faptul ca Napolact este profund legat de Ardeal, nu doar din punctul de vedere al retetelor, ci si din cel al sursei materiei prime si al productiei efective.

Istoria companiei incepe in 1905, cu Atelierul lui Vlad, trece apoi prin nationalizare in 1948 si privatizare in 1990. Povestea logo-ului a inceput mai tarziu, dar a pastrat legatura dintre brand si zona Ardealului, indiferent de etapele de evolutie ale identiatii vizuale. Care au fost acestea, povesteste Razvan Orbulescu in interviul de mai jos.

 

Povestea logoului Napolact

Peste un secol desparte inceputurile acestui brand de prima sa identitate vizuala in toata puterea cuvantului. Napolact “a debutat” in 1905 sub numele Atelierul lui Vlad, producator de unt si branza de vaca, iar, ulterior, in urma nationalizarii, a devenit in 1948 Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Cluj.

Dupa privatizare, brandul Napolact a aparut pe piata in 1990. In 2006, Napolact a adoptat o noua identitate vizuala din care a evoluat cea pe care o cunoasteti acum, care dateaza din 2013.

 

Elementele de constructie

Nevoia era inclusiv una de subliniere a istoriei Napolact, scopul fiind pozitionarea brandului drept marca traditionala romaneasca, continuatoare a traditiei transilvanene in mestesugul prelucrarii lactatelor.

Legatura dintre brand si zona Ardealului e una profunda, care trebuia subliniata. Logoul si linia grafica sunt unitare si mizeaza pe elemente care sugereaza naturalete, traditie si calitate a produselor.

A ramas constanta referirea la traditie si la faptul ca Napolact este profund legat de Ardeal, nu doar din punctul de vedere al retetelor, ci si din cel al sursei materiei prime si al productiei efective.

 

Etape de evolutie

Pana in prezent, fata de varianta din 1990 a existat o schimbare de logo in 2006 si o singura usoara ajustare a acelei identitati vizuale, operata in 2013. Atunci, in plina criza economica, am ales sa ne concentram toate eforturile comerciale in brandul Napolact si am ajustat identitatea vizuala pentru a creste vizibilitatea la raft in contextul expansiunii distributiei brandului.

In 2009, brandul Napolact reprezenta 30% din cifra de afaceri a FrieslandCampina Romania. In mai putin de un deceniu de atunci, a ajuns sa reprezinte peste 70% din vanzarile filialei din Romania, care s-au situat in 2018 la 416,8 milioane de lei (90 mil. euro). In tot acest timp, am reusit sa triplam penetrarea brandului in gospodariile din Romania, iar cifra de afaceri a crescut cu peste 300%, devenind lider de piata.

 

Elemente de identitate vizuala

Elementele vizuale recurente, inclusiv culoarea crem, au avut rolul de a sublinia faptul ca produsele Napolact au fost concepute sa faca parte integranta din viata romanilor, oferind lactate autentice din Ardeal si contribuind la starea lor de bine, de tihna.

 

Ce a ramas neschimbat

Daca privim logo-ul din 2020, elementele lui principale (culoarea rosu si scrierea cursiva) le-am pastrat inclusiv fata de varianta din 1990; iar fata de varianta din 2006, astazi avem un logo care nu s-a schimbat decat foarte putin, ramanand prezenta aluzia la Ardeal prin folosirea rasaritului de soare din spatele literelor.

Acum brandurile traiesc in “era adevarului”, iar consecventa si transparenta sunt cruciale pentru ca ele sa-si dezvolte relatia cu consumatorii. De exemplu, in cazul nostru, un element esential este a ne tine promisiunea ca fermele din Ardeal sunt singura sursa de lapte pentru produsele Napolact.

 

Puterea logo-ului in 2o20

Logo-ul ajuta brandul sa treaca de zgomotul tot mai mare din media. E important ca un brand sa ramana consecvent cu identitatea vizuala care i-a facut valorile cunoscute. Eu nu recomand schimbari in logo decat in cazuri speciale, mult prea des oamenii de marketing au tendinta de a ‘da refresh’ unui logo fara niciun motiv intemeiat, rezultatul nefiind decat o scadere in recunoasterea la raft a brandului.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related