În urma testelor realizate în laboratoare independente din Germania, s-a dovedit că aparatele Kärcher din gama aparatelor de curățat cu aburi omoară până la 99.999% din virusul Coronavirus SARS-CoV-2, precum și alte bacterii.
Testele au arătat că, la curățarea punctuală timp de 30 sec la putere maximă cu aparatul de curățat cu abur Kärcher, 99,999% din virusurile anvelopate, cum ar fi coronavirusul sau gripa (cu excepția virusului Hepatitei B), dar și 99,99% din bacteriile obișnuite, pot fi eliminate de pe suprafețele dure sau netede din mediul casnic. Astfel, aparatele de curățat cu aburi pot aduce o contribuție valoroasă la igiena generală - atât în gospodăriile private, cât și în scopuri comerciale și industriale.
Dacă sunt utilizate în mod corespunzător, aparatele de curățare cu aburi Kärcher elimină până la 99,999% din virușii anvelopați, cum ar fi Coronavirusul sau gripa, și 99,99% din bacteriile obișnuite de pe suprafețele dure.
Testele din laborator
Virusurile anvelopate, cum ar fi coronavirusul SARS-CoV-2, pot fi neutralizate la temperaturi ridicate. Deoarece acestea nu sunt germeni sau organisme vii, experții vorbesc și despre dezactivarea virusului. În laborator, un virus de testare certificat (Modified-Vaccinia-Ankara-Virus), care este reprezentativ pentru virusurile anvelopate (virusurile anvelopate au o membrană proteică care le conferă o virulență mărita și rezistentă ridicată la factorii externi), a fost distribuit pe o suprafață dură. Apoi, această zonă a fost curățată cu duza de mână a unui aparat de curățat cu abur și cu laveta de microfibră corespunzătoare. S-a demonstrat că o reducere semnificativă de până la 99,999% din virusuri poate fi obținută la presiunea maximă a aburului și cu o durată de curățare de 30 de secunde pe o singură zonă.
Kärcher a testat aparatele de curățat cu aburi pentru uz casnic, precum și cele de uz profesional. Indiferent dacă aburul a fost produs într-un boiler sau într-un încălzitor de apă, acesta nu afectează rezultatul în combaterea virusului; ambele tehnologii au obținut un rezultat comparabil în laborator.
Cum se procedează pentru o curățare igienică
Jetul cu abur fierbinte are la ieșirea din duză o temperatură de aproximativ 100° C, acesta răcindu-se pe măsură ce distanța față de suprafața curățată crește. Pentru a combate eficient virusurile, duza trebuie să fie așezată direct pe suprafață. De asemenea, este important să se asigure o durată de curățare de 30 de secunde pentru o singură zonă cu reglarea la maxim a nivelului de abur. Lavetele de microfibră utilizate trebuie apoi spălate la o temperatură de cel puțin 60° C, într-un program de spălare standard (nu Eco).
Efecte pozitive
Aparatele de curățat cu aburi au nevoie doar de energie electrică și apă și pot fi utilizate pentru o perioadă aproape nelimitată, indiferent de disponibilitatea dezinfectanților. Deoarece aparatele de curățat cu aburi nu funcționează cu agenți de curățare chimici, folosirea lor protejează utilizatorii și respirația acestora, asigurând astfel un climat confortabil în locuință. Reacțiile potențial alergice de la reziduurile agenților de curățare sunt de asemenea prevenite (spre exemplu, pentru atunci când copiii se joacă pe podea sau pentru posesorii de animale de companie). Persoanele alergice beneficiază de faptul că aburul leagă praful și astfel reduce dispersia de alergeni.
Pentru viitor, Kärcher își propune continuarea testării aparatelor de curățat cu aburi pe mai multe tipuri de virusuri și obținerea certificărilor pentru eliminarea tuturor virusurilor. Testarile sunt planificate în următoarele luni.
Aparatele de curățat cu aburi sunt folosite cu succes în dezinfectarea fără chimicale atât în spații domestice, utilizarea cea mai folosită fiind aceea de mop, dar și în spații medicale și de îngrijire, bucătării profesionale, spații de servire și de prezentare din domeniul alimentar și comercial.
Kärcher este lider mondial în domeniul tehnologiei de curăţare, furnizȃnd o gamă extinsă pentru orice aplicaţie de curățenie, atât din domeniul casnic cât și din cel profesional. Compania Kärcher a fost înființată în 1935, în Germania de către pasionatul inventator Alfred Kärcher. Kärcher este prezent în 70 de țări, are peste 13.000 de angajați, 24 de puncte de producție și logistică și a înregistrat în 2018, la nivel global, o cifră de afaceri de 2.5 miliarde de euro.