- Trei elevi beneficiază anual de burse de excelență pentru întreaga perioadă a liceului la Transylvania College, școala internațională Cambridge din Cluj-Napoca.
- Comisia de burse este alcătuită din reprezentanți ai societății: oameni de afaceri, diplomați și un profesor, reprezentant al școlii.
- Unul dintre bursierii de anul acesta a ales să stea acasă un an și să se pregătească pentru această ocazie, ca urmare a faptului că anul trecut a concurat fără succes.
Transylvania College anunță câștigătorii celei de-a patra ediții a competiției pentru bursele de excelență ale liceului, deschise elevilor din clasa a VIII-a. În urma acestei competiții, trei elevi din România devin anual bursieri pe întregul ciclu liceal al școlii din Cluj-Napoca.
În acest an, câștigătorii burselor de excelență Transylvania College sunt Beatrice Isăilă (Mediaș), Iasmina Constantin (Oradea) și Iacob Nanău (București) care au concurat alături de alți 20 de elevi.
Candidații au avut de pregătit un dosar de aplicație și au susținut, în luna iunie, teste scrise la limba engleză și la matematică, precum și un test computerizat care le evaluează abilitățile de gândire. Primii 10 clasați în urma acestor teste au fost invitați în 26 iunie la un interviu cu membrii comisiei de burse. Comisia de burse este alcătuită din reprezentanți ai comunității clujene, oameni de afaceri și diplomați, care și-au oferit timpul în mod voluntar pentru a ajuta școala să selecteze printr-un proces obiectiv elevii cu cel mai promițător potențial.
„Fiecare ediție a competiției pentru bursele de excelență ne facilitează întâlnirea cu tineri extraordinari, curajoși și dornici să învețe și să se dezvolte. Misiunea membrilor comisiei este una foarte grea. Fiecare înțelege că această oportunitate poate decide destinul unui tânăr și e greu de ales, pentru că toți finaliștii au un potențial enorm. Le urez succes elevilor care au câștigat în acest an, aștept cu nerăbdare să-i cunosc!”, a explicat Ruxandra Mercea, Director Transylvania College.
Studiile liceale de la Transylvania College se desfășoară integral în limba engleză, urmând curriculum-ul Angliei. Elevii au posibilitatea de a-și alege o parte dintre disciplinele pe care le studiază, parcurgând astfel un traseu educațional personalizat, potrivit carierei pe care și-o doresc.
- Beatrice Isăilă:
„Când am aflat că am primit bursa, am rămas fără cuvinte. Eram foarte fericită și în același timp nu realizam că voi învață la Transylvania College și că mă voi alătura celorlalți bursieri. Mă gândeam cât de frumos va fi să învăț în limba engleză și la cât de mult mă va ajuta această școală pe viitor. De asemenea, mă bucuram că o să pot să îmi aleg materiile și să mă axez pe ceea ce îmi place. Sunt recunoscatoare pentru șansa care mi-a fost oferită.”
- Iasmina Constantin:
„Când am aflat că am luat bursa nu mi-a venit să Am crezut că visez. Am și rugat-o pe mama să mă piște de câteva ori. Aveam impresia că am lăsat un gust amar în gura tuturor după interviu și am fost surprinsă că, în ciuda așteptărilor mele, am fost admisă. Am fost extrem de entuziasmată și am simțit că o mare de posibilități s-a deschis în fața mea”.
- Iacob Nanău:
„Am aplicat și anul trecut pentru a bursa de studiu la Transylvania College, însă nu am reușit atunci. Am luat decizia să îmi iau un an în care să mă pregătesc mai bine, să călătoresc, să mă descopăr, după care să reaplic în A fost cu succes de data aceasta și doresc să vin la Transylvania College să îmi urmez pasiunea și să explorez ce pot face cu potențialul meu”.
Aproximativ 100 de elevi au beneficiat de burse de studiu la Transylvania College, de la înființarea instituției, în 1993. Elevii care au câștigat în ultimii ani competiția pentru bursele de excelență și care între timp au absolvit liceul la Transylvania College au avut un parcurs impresionant, ajungând să studieze la facultatea dorită, în domeniul ales, la universități de prestigiu precum Imperial College.
Liceul este structurat în doua etape importante, ambele vizând pregătirea pentru examene Cambridge, în limba engleză, care trebuie susținute la toate disciplinele studiate. Datorită modului în care este structurat liceul, pot aplica pentru înscriere elevi care urmează să intre în clasa a IX-a, care în sistem britanic se numește Year 10, sau în clasa a XI-a, respectiv Year 12. În primii doi ani de liceu elevii se pregătesc pentru examene GCSE pe care le susțin la finalul clasei a X-a, din materia studiată pe parcursul celor 2 ani, la toate disciplinele. În ultimii doi ani de liceu se pregătesc pentru examenele Cambridge A-Levels, echivalente ale bacalaureatului și recunoscute pentru admiterea la facultate în 150 de țări, inclusiv România. În acest an liceul a sărbătorit cea de-a șaptea promoție de absolvenți.
Pentru admiterea la facultate elevii sunt sprijiniți de un consilier din cadrul școlii care îi ajută să își construiască un portofoliu atractiv ce include dovezi de implicare în programe extrașcolare, inclusiv de practică profesională, facilitată de către școală. De asemenea, consilierul îi sprijină cu scrierea eseului personal, în care elevii vorbesc despre pasiunile lor, dar și despre provocări și despre modul în care și-au dezvoltat pe parcursul anilor de liceu abilitățile de leadership, autonomia și atitudinea proactivă, gândirea critică, empatia, curiozitatea și entuziasmul pentru inovație, dorința de implicare în comunitate și de a face o diferență oriunde ajung.
Absolvenții liceului Transylvania College studiază la universități de prestigiu din întreaga lume, în Anglia, Statele Unite, Japonia, China, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Elveția, Scoția, Singapore, Ungaria, România.
Transylvania College este o școală internațională non-profit, care oferă un parcurs educațional complet, de la creșă, până la liceu. Este singura școală internațională din Cluj-Napoca și din regiune acreditată de Ministerul Educației căreia i s-a oferit statutul oficial de Școală Britanică Internațională (BSO – British School Overseas), de către Departamentul pentru Educație din Marea Britanie, în urma unei serii de inspecții riguroase și complexe.
Transylvania College este membru acreditat al Consiliului Școlilor Britanice Internaționale (COBIS), membru Global Connections și membru al asociației mondiale a școlilor de elită Round Square. Ruxandra Mercea, director al Transylvania College, face parte din G30, un grup de experți în educație care include directori aleși de la 30 dintre cele mai inovative școli din întreaga lume. Din 2015 Transylvania College se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
Campusul Transylvania College oferă un mediu unic și multicultural, unde peste 600 de elevi și 100 de profesori din 35 de țări, de pe 6 continente se pregătesc împreună pentru a fi lideri conștienți într-o lume a viitorului, în care granițele se estompează.
Transylvania College își continuă rolul de agent de schimbare în educație lansând programe de leadership, wellbeing și transformare în alte școli din țară. În acest mod, școala contribuie la reforma educației prin schimbarea paradigmelor celor implicați direct în procesul educativ.