2020 trebuia sa fie unul de dezvoltare pentru Paninaro Bucharest, un restaurant deschis special pentru mic dejun si brunch, care incepuse sa aiba profit la inceputul anului. Dar a venit pandemia. De pe modul “development”, asociatii Cosmin Csender și Melinda Teohari au trecut rapid pe “business de criza”, adaptandu-se la schimbarile care s-au succedat cu rapiditate. Nu multe business-uri mici din sectorul HoReCa, unul provocator si inainte de pandemie pentru antreprenori, s-au redeschis dupa starea de urgenta.
Ghidul de supravietuire pe timp de criza al Melindei Teohari contine lectii si reguli importante, invatate din practica ultimelor luni.
“Sa economisești bani din timp pentru zilele negre ale carciumii. Exista un procent foarte mic de oameni carora le pasa ce mananca. Daca ai vreo oportunitate sa pleci din tara, nu ezita.
Reguli: Livreaza calitate in mod constant. Sa judeci mult mai mult fiecare decizie pe care o iei, pentru ca lucrurile nu sunt clare pentru nimeni deocamdata. Sa iti pastrezi clienții fideli aproape. Ca ei te-au sustinut si te susțin in perioada asta. Sa tii cu dintii de angajații care muncesc cot la cot cu tine”
Cu ea mai discutam in continuare si despre masurile de criza pe care le-au gandit pentru Paninaro, un brand de mancare creativa si cool vibes, cum isi descriu cei doi antreprenori business-ul, pe Facebook.
Oamenii Paninaro
Suntem 2 parteneri in Paninaro, Cosmin Csender și Melinda Teohari, adica eu.
Despre Csender nu pot eu sa vorbesc prea multe, e un om cu calitati si sprancene ca noi toti si se ocupa mai mult de partea de logistica, acte, relația cu contabilele și statul. Eu sunt cu restul.
Vin din Sighetu Marmației, lumea zice ca de unde se agata harta in cui, dar ea se agata in Ucraina, ha!
M-am mutat la 18 ani in București pentru facultate și niște ani am fost și model, că zicea lumea ca-s mandra și de ce nu? Apoi așa am zis și eu, de ce nu?! Am studiat Dreptul, logic, pentru ca orice fata venita din provincie face ori drept ori ASE. Ce, mai sunt si alte facultati in Bucuresti?
Am lucrat apoi vreo 7 ani ca secretara, asistenta personala și apoi jurist intr un cabinet de avocatura.
In perioada aia am descoperit ca imi place sa gatesc. De fapt m-a certat mama ca nu știu sa-i fac de mancare barbatului meu, ca eu beam in bucatarie in timp ce el gatea. :)
Fiind indragostita m-am apucat sa gatesc, apoi mi-am dat seama ca imi place și o vreme asta am tot facut. Adica gateam acasa si pentru prieteni, ca mi-o fost frica sa fac ceva in sensul asta și am ramas in același job pana ce am intrat in depresie ca voiam sa fac altceva.
Pasii catre antreprenoriat
Initial mi-a propus un prieten sa vin la restaurantul lui sa facem ceva impreuna si am colaborat vreo 2 ani pana ce m-am decis ca vreau și eu carciuma mea. Nu m-am gandit prea mult daca vreau sau nu sa fiu antreprenor, eu voiam sa gatesc. Apoi, dupa ce m-am apucat mi-am dat seama ca gateam tot mai putin si mai mult ma ocupam de altele, munca de manager si nu mai eram incantata.
Cand mi-a scris actualul meu asociat ca vrea sa colaboram a fost momentul oportun ca eram somera, plecasem de la restaurantul respectiv si faceam pe casnica. Asa ca de la 1 octombrie sunt co-owner Paninaro. Nici acum nu mai gatesc așa de des, tot treburi de manager fac, dar aici e cumva tarlaua mea: eu testez, eu fac preparatele care ajung pe meniul Paninaro.
De la cine inveti
Invat mancand, recunosc ca nu stau bine la capitolul asta, dar ma îndruma destul de mult sotul meu, ma mai inspir si de la alții din breasla, mai intreb cand nu știu ceva, na, ce face toata lumea cred.
Eu vreau doar ca oamenii sa fie incantati de mancarea de la noi si sa ramana mereu asa, dar stiu ca nu doar asta e important, asa ca incerc sa ascult si de altii mai priceputi decat mine.
Abilitatile si competentele unui antreprenor
Rabdarea, diplomatia, capacitatea de a gestiona multe lucruri deodata. Recunosc ca stau prost cu rabdarea si diplomatia, dar de aia am asociat. :)
Lectiile si invataturile
Ca uneori e mai bine sa fii angajat. Ca te lupți cu morile de vant mereu. Ca statul iti taie elanul pana sa ajungi sa faci ceva concret.
Implica-te si fii atent la detalii, dar orice afacere ai, nu e copilul tau. Nu privi lucrurile asa, pentru ca atunci totul devine personal. Nu iti distruge sanatatea pentru el si fa loc si pentru viata in viața ta.
Daca as lua-o de la capat as face carciuma in alta tara.
Povestea Paninaro
Asociatul meu a pornit Paninaro, el fiind pasionat de cultura casuals din UK si Italia. De altfel, e asociat si la Mods, barbershop-ul prieten si vecin cu noi. Lucram in domeniul hospitality, horeca. Vindem mancare, mai exact, si mai nou suntem si mini bacanie, de cand cu pandemia. Vindem multe oua, in multe feluri, asta poate fi diferit. Investitia a fost in jur de 30.000 de euro. Nu am accesat fonduri. Imprumut de la sotul meu se pune ca accesare fonduri? :)
Valorile brandului
Nu ma abat de la calitatea materiei prime, imi place sa comunic mai friendly cu clientii si sa nu existe chiar raportul de client-furnizor cand cineva ne trece pragul. In plus, curatenia in toata carciuma e o regulă sfanta. Chiar ocd as spune.
Asteptarile inceputului
Nu am avut nici o așteptare, de aia am si fost surprins placuta cand am vazut ca lucrurile se intampla organic si bine. Nu ma așteptam ca oamenii sa fie asa receptivi la mine si la ce gatesc.
Am invatat ca mereu apar probleme. Si daca le rezolvi apar altele.:)
Ce e un business bun
Cred ca un business e bun atunci cand livrezi calitate in mod constant. Apoi profitabil inca nu pot sa iti zic daca al nostru e sau nu ca abia la inceputul anului asta incepusem sa fim pe profit și a venit pandemia.
Paninaro pe timp de pandemie
Ne-a gasit bine și ne-a lasat prost pandemia. :)
Anul asta era anul in care trebuia sa inceapa totul sa mearga ca pe roate, weekend-urile erau minunate la noi. Și pentru asta munceam toata saptamana, abia așteptam sa vina sambata si duminica mai repede. Agitatia din week-end era satisfactia mea.
Provocarile perioadei
N-am prea avut mari provocari, cel putin nu inca. Criza ne-a oprit din a ne dezvolta anul asta. Am regandit un pic meniul cat sa il putem face livrabil, am facut acea mini bacanie sa ne ajutam reciproc, atat pe cei care produc aceste lucruri cat și pe noi. Acum doar ne facem treaba si incercam sa ne mentinem acolo cu oamenii mari.
Masuri de sustinere
Am creat mini bacania despre care spuneam cu - Florile Cezarei, chef Sosin, Sunday bites, Zumm miere, keto Cristina, cocoboom, Lele, Cerbul Acru. Cam astia sunt momentan cei cu care colaboram. Adica vindem buchete de flori, muștaruri artizanale, untul naturale din diverse nuci, miere super buna, carte cu rețete keto, boluri din nuca de cocos, produse ceramice lucrate manual si otetul romanesc ala bun și tricouri cu #proseccosaracilor. Vrem sa dezvoltam un pic mai mult gama de produse. Adica sa mai gasim niste producatori de lucruri faine cu care sa colaboram.
Meniul de la Paninaro se tot schimba fiind sezonal, deci destul de des lansam produse noi. Cam asa am supraviețuit. Și o facem in continuare se pare.
Ce va ramane din business-ul de criza
Vrem sa ramanem o combinatie de bistro/bacanie. Apoi inca nu stie nimeni cand trece criza, asa ca momentan luam fiecare zi in parte. Ne gandim sa ramanem pe ambalajele de unica folosinta. Si asa avem o nano bucatarie, folosim spatiul cat mai eficient.
Optimismul, cum se conserva el
Nu este chiar cel mai bun moment sa iti raspund, dar hai sa ne prefacem ca suntem bine: Suntem bine!
Il mentinem cu ajutorul clientilor multumiti si ne ajuta pe toti cate un pahar de prosecco.
Momentan, de bine, de rau, inca functionam si credem ca o sa fie bine. Incercam sa nu ne gandim prea departe ca altfel ne amintim ce placut e in HoReCa in Romania si inchidem.
Ghid de supraviețuire
Lectii:
Sa economisești bani din timp pentru zilele negre ale carciumii.
Exista un procent foarte mic de oameni carora le pasa ce mananca.
Daca ai vreo oportunitate sa pleci din tara, nu ezita.
Reguli:
Livreaza calitate in mod constant.
Sa judeci mult mai mult fiecare decizie pe care o iei, pentru ca lucrurile nu sunt clare pentru nimeni deocamdata.
Sa iti pastrezi clienții fideli aproape. Ca ei te-au sustinut si te susțin in perioada asta.
Sa tii cu dintii de angajații care muncesc cot la cot cu tine.