Peste 34% dintre angajații români care au răspuns unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, în contextul alegerilor locale care bat la ușă, spun că și-ar vota șeful, dacă acesta ar candida pentru funcția de primar. Principalele argumente ar fi, din punctul lor de vedere, că este un bun profesionist (23,2%) și că este o opțiune mai bună decât orice candidat politic actual (9,6%). În cazul unui astfel de scenariu, cei mai mulți respondenți (59,3%) afirmă, însă, că nu și-ar vota șeful într-o funcție publică sau l-ar vota doar ca să contribuie la plecarea lui din companie (6,2%).
Cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie, BestJobs a întrebat angajații români dacă și-ar vota șeful, în situația în care acesta ar candida pentru funcția de primar. Aproape un sfert dintre respondenți cred că, odată ajuns primar, șeful lor ar genera schimbări în comunitate care ar avea impact direct sau indirect și asupra lor și ar face investiții în arii în care e cu adevărat nevoie.
Totodată, 3% cred că dacă șeful lor ar fi primar ar avea șanse să fie angajați la primărie, iar 4,4% consideră inclusiv că firma pentru care lucrează ar avea șanse să câștige contracte publice. Indiferent de impactul în comunitate, 39% dintre angajații români nu cred că, odată ajuns primar, șeful lor ar fi lăsat să facă o treabă serioasă.
În viața profesională, majoritatea angajaților care au participat la sondajul BestJobs spun că înclinațiile lor politice nu influențează în niciun fel activitatea de zi cu zi și relațiile cu superiorii sau colegii de serviciu. Peste 90% dintre intervievați susțin că nu se simt constrânși în niciun fel de șefi sau de colegi să voteze cu un anumit candidat sau partid. În schimb, 30,6% dintre respondenți susțin că au colegi sau șefi care au fost avantajați la locul de muncă datorită preferințelor sau conexiunilor politice.
Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 septembrie 2020, pe un eșantion de 1.405 utilizatori de internet din România.