[Buy local] Luiza Barbu: Nici în vreme de criză oamenii nu renunță la frumos, ba chiar, îl caută parcă mai mult ca înainte

[Buy local] Luiza Barbu: Nici în vreme de criză oamenii nu renunță la frumos, ba chiar, îl caută parcă mai mult ca înainte

Creațiile Luizei Barbu pentru aceste sărbători stau sub sloganul ”Împreună de la distanță”. Brandul ei, Luț, pe care deocamdată nici nu îl poate numi cu ușurință așa, este la început de drum, dar are câteva produse tocmai bune pentru această perioadă. Când ne pregătim să lăsam în urmă un an greu și să meșterim cel mai frumos și mai colorat brad de Crăciun din toate timpurile.

”Clienții mei sunt oameni care iubesc frumosul și care, dintre miile de oferte pe care le au la dispoziție, s-au simțit atrași de ce lucrez eu”

Cu Luiza Barbu începem o serie nouă, pe final de an, cu oameni creativi care au mici business-uri sau ateliere unde creează produse diverse, de la lumânări parfumate sau decorațiuni, până la mici obiecte de mobilier și produse cosmetice.

Este o perioadă când este important, mai mult ca oricând, să sprijinim micii meșteșugari și afacerile locale. Poate vă inspirăm să alegeți un cadou de sărbători chiar de la acești oameni, a căror muncă este o artă, înainte de a fi un business.

 

Pregătiri de sărbători

E drept că lucrurile sunt puțin diferite anul acesta, dar nu cred că avem prea multe motive să ne plângem. Avem suficiente mijloace prin care să transformăm sărbătorile astea într-unele similare cu cele obișnuite, iar acest gând este în spatele fiecărui produs pe care l-am făcut pentru Crăciun. E clar că anul ăsta stă, sau cel puțin ar trebui să stea, sub “zodia” distanțării, iar ideea asta se regăsește pe seria de cartoline pe care am realizat-o. “Împreună de la distanță" și "Globuleț de la distanță" sunt modul meu de a spune oamenilor că doar de data asta (sper) putem sărbători laolaltă altfel decât o făceam până acum.

În afară de treaba cu distanțarea, nu cred că s-a schimbat nimic. Pentru mine sărbătorile încep, ca de fiecare dată, cu un playlist de colinde care curge cu orele pe laptop, de prin noiembrie, și continuă cu maratoane de Harry Potter văzute de lângă brad, cu o cană mare de ciocolată caldă în mâini. Eu le spun sărbători “neo-tradiționale”, fiindcă am impresia că toți cei de-o vârstă cu mine fac la fel și, chiar dacă nu-i adevărat, ăsta-i modul meu de a mă întoarce la copilărie de Crăciun. Tot l-a copilărie m-am gândit și când am făcut globulețele de pe pagina @Luț.illustration. Personajele pictate pe ele sunt inspirate din cărțile pe care le aveam când eram mici și sunt menite să readucă acel coziness al copilăriei.

 

Cum lucrezi în perioada asta

Nu am nicio rețetă. Dacă mă simt inspirată lucrez, dacă nu, nu. Postez și, dacă oameni rezonează cu povestea pe care încerc să le-o transmit, reacționează.

Am început pe Instagram și, încet-încet, mă îndrept și spre Facebook, dar nu am un plan clar. Cred că “secretul”, dacă îi pot spune așa, e că nu mă concentrez pe creșterea comunității. Fac ce îi place și, cel puțin până acum, restul a venit de la sine.

 

Anul 2020 pentru afacerea ta

Nu consider că am un business și nici că sunt antreprenor - cred că mai e mult până acolo. Până una-alta, anul ăsta a fost cel mai “prolific” pentru mine, dar asta nu cred că are legătură în vreun fel cu pandemia. Pur și simplu am lucrat mai mult. Legat de ce va fi la anul, n-am idee, știu doar că o să continui să fac lucrurile care îmi plac și voi vedea ce va fi.

 

Scurt ghid de supraviețuire

Cred că e clar din ce v-am spus până acum că niciun om real de business nu ar trebui să se ia după mine. Totuși, dacă am învățat ceva în perioada asta, e faptul că nici în vreme de criză oamenii nu renunță la frumos, ba chiar, îl caută parcă mai mult ca înainte.

 

Cine este în spatele brandului

În spatele @Luț stă o persoană timidă, dar prietenoasă care încearcă să comunice prin artă tot ce o înconjoară. Am desenat de mică și țin minte că îmi făceam un zid de carioci și creioane cu care mă izolam și înăuntrul căruia puteam să creez tot ce îmi trecea prin minte. Cu excepție unei încercări eșuate de a învăța să cânt la vioară - vecinii chinuiți sunt martori- artele vizuale au fost mereu preocuparea mea. Lucrurile au devenit mai serioase în liceu, apoi m-am condamnat veșnic la desenat după ce am terminat licența și masterul la secția de grafică a Universității de Arte din București.

Nu pot să spun că am încercat cu adevărat să scot profit din talentul meu. Mi-am dat seama că pot să fac ce-mi place și să și câștig ceva când la postările de pe Instagram au apărut comentarii cu “De unde pot să cumpăr?” sau “Cât costă?” apoi, lucrurile s-au dezvoltat natural.

 

Abilități și competențe pentru a coordona o afacere, oricât de mică

Cred că nu există nicio rețetă clară. Educația este importantă, indiferent de domeniul studiat, iar mai departe, cum spune clișeul, “the sky is the limit”. Am colegi cu diplomă de artist care au business-uri în IT, dar știu și oameni fără pregătire în domeniul artei care au mici afaceri cu obiecte decorative superbe. Pe scurt, dacă ești deschis și ai un pic de curaj, cred că poți reuși în orice domeniu.

 

Povestea Luț și valorile de brand

M-am trezit într-o zi și mi-am zis “Ce-ar fi să pun și pe Insta ce mai lucrez”. Așa s-a născut “brandul” meu. Fără vreun plan făcut dinainte. Numele "Luț" vine de la o poreclă născocită de prietena mea cea mai bună și merge la fix cu tot ce fac. Surprinde atitudinea mea copilăroasă și, pe lângă asta e și ușor de reținut. Legat de cele mai importante valori de la care nu mă abat, am una și bună. Tot ce fac trebuie să îmi placă mie, iar asta nu e niciodată ușor de obținut.

 

Oamenii care cumpără creațiile tale

Clienții mei sunt oameni care iubesc frumosul și care, dintre miile de oferte pe care le au la dispoziție, s-au simțit atrași de ce lucrez eu. Ăsta e și motivul pentru care revin, pentru că le place ceea ce fac, iar eu încerc să îi răsplătesc mereu cu lucruri noi făcute în stilul meu.

 

Strategia de comunicare online

Pandemia a schimbat subiectele de discuție pentru toată planeta, așa că era normal să îmi adaptez și eu, ca toată lumea, munca, conform noului context. În rest, lucrurile au rămas la fel.

 

Din zona optimismului, mai ales acum

Nu cred că sunt în măsură să mă pronunț aici. Știu că mulți oameni și-au pierdut afacerile în acestă perioadă, așa că e cam ciudat să îndemn pe cineva la optimism. Știu însă că oamenii se adaptează și că există soluții pentru a merge mai departe și chiar pentru a te dezvolta în această perioadă. Mă refer aici la comunicarea și funcționarea online care nu ar trebui să lipsească niciunui business din 2020, curând 2021.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related