O piesa de mobilier reconditionata in culori vii poate fi un cadou apreciat de sarbatori, mai ales de catre cei care nu vor sa renunte la obiectele vechi, transmise din generatie in generatie. Masa de la tara revopsita in albastru, desenele de pe lada de zestere a bunicii recolorate sau sifonierul vintage lacuit proaspat, asa se pastreaza amintirile in casa, nu doar in suflet. Cu un look nou si proaspat. Mara Vicu crede in transformare si reinventare, care nu sunt valabile doar pentru oameni, oricand, ci si pentru mobila.
”Obiectivul meu este sa redau clientilor piese de mobilier care sa le mentina vie amintirea bunicilor, parintilor, familiei. Sa creez emotie. Sa fac upcycling, , sa salvez planeta de la atata consum.”
Mara Vicu povesteste in cele ce urmeaza despre micul ei business, MARA cu NOROC, unul nascut din pasiunea ei pentru culoare si din dorinta de a se imprieteni mai bine cu latura sa creativa, pe care a ignorat-o o vreme.
Pregatiri de sarbatori
Incep sa simt si eu vibratia sarbatorilor pentru ca imi solicita clientii sa le termin piesele de mobilier pana la Craciun caci s-ar bucura sa stie ca au o masa noua pe care sa isi aseze bucatele si scaune proaspat reconditionate. Piese de mobilier ce provin din familie au placerea sa mi le incredinteze mie pentru reconditionat si reinterpretat astfel incat sa aiba cu ei amintiri mai noi sau mai vechi din familie si astfel incat sa fie propria lor creativitate pusa in valoare: culori noi, design nou, dar emotia in primul rand, emotia ca au un obiect, o piesa de mobilier din familie.
Aproape toti clientii mei in aceasta perioada imi solicita sa aiba terminate piesele pana in Craciun ca sa le faca atmosfera mai calda, mai intima mai ales ca multi dintre noi vom sta acasa mai mult decat in anii precedenti. Am predat de exemplu aseara un fotoliu (atasez o poza desi nu e calitativa pentru ca nu aveam lumina buna) dar a produs atata bucurie piesa incat impartasesc asta cu tine.
Cum iti tii clientii aproape zilele astea
Clientii care isi doresc sa reconditioneze o piesa de mobilier sunt iubitori de autenticitate si de frumos, sunt oameni cu o vibratie sufleteasca inalta. Le inteleg nevoile perfect si sunt o persoana foarte deschisa si iubitoare de oameni. Imi place sa ii ascult cum isi doresc sa le fie reinterpretate piesele dragi de mobilier. Sunt cautata de fosti colegi din corporatiile unde am lucrat si lucrez inca. Am reusit sa am o imagine buna pe facebook, am realizat o pagina de internet.
Pana acum clientii m-au cautat pe mine, fosti colegi, clienti din corporatii (si acolo am lucrat cu vibratii inalte insa chestiuni mai pragmatice legate de sanatatea oamenilor insa si acolo isi deschideau sufletul). Sunt inscrisa in cateva comunitatii pe facebook, am expus mereu ceea ce am lucrat, lumea a prins incredere caci le-a placut ceea ce au vazut si ma cauta. Cand a fost, de exemplu, perioada starii de urgenta, am tinut aproape de clientii mei si am comunicat cu ei, doar am discutat despre ce au simtit ei nevoia.
Anul 2020 si ganduri pentru 2021
Anul acesta pentru mine a fost foarte bun. Am realizat fiecare pas pe care mi l-am propus, am lucrat foarte mult, zilnic am reconditionat mobilier, am slefuit, am curatat, am tratat piese de mobilier, am vopsit, am patinat, am reinterpretat mobilier. Mi-am facut o firma si un site. La anul ce vine vreau sa muncesc echilibrat cu pasiune, cu iubire si multa daruire, cu concentrare ca sa nu fac rabat de la calitate, de la visul meu de a creea cat mai autentic. Asadar, o sa imi petrec timpul muncind cu pasiune si daruind din pasiunea mea.
Scurt ghid de supravietuire pentru micile afaceri
Pretuieste fiecare client.
Iubeste foarte mult ceea ce faci.
Reinventeaza-te permanent.
Omul din spatele brandului
Sunt Mara Vicu si am o pasiune: sa vopsesc si sa reinterpretez mobilier. In Povestea mea de pe site vezi exact cine sunt si de ce am decis sa impartasesc cu lumea pasiunea mea despre mobilier vopsit si mobilier reconditionat. Am lucrat in vanzari de abonamente corporate de sanatate in cadrul Regina Maria si Sanador si acum sunt inca angajat al unei corporatii multinationale Willis Towers Watson.
Parcursul catre antreprenoriat
In urma cu aprox 6 ani mi-am dat seama ca vreau sa fac doar asta si ca imi place zilnic sa fac asta. Am cumparat cu sotul meu o casa, am inceput sa o amenajam iar eu m-am dedicat exclusiv mobilierului. Mi-am dat seama ca vreau sa fac doar asta pentru ca in a doua partea a vietii imi place sa explorez creativitatea din mine, sa stau mai mult pe langa familia mea si sa ma conectez mai mult la frumusetea vietii. Am fost mereu creativa insa abia dupa 35 de ani am reusit sa ma ascult si sa ma vad. De aceea am stiut ce vreau, am inceput sa vopsesc si cand am inceput nu m-am mai oprit.
Am participat la cursuri de reinterpretare mobilier, am fost autodidacta si am inceput sa citesc mult despre reconditionarea de mobilier, am cunoscut specialisti in domeniu. Este nevoie de multa pasiune, harnicie si stare de a face lucrurile sa se intample, practic multa si incredere in sine.
Povestea brandului MARA cu NOROC
Brandul meu s-a nascut din ascultarea sinelui, din iubirea de viata si de frumos.
Autenticitate, sinceritate, creativitate, frumos – acestea sunt valorile mele si, implicit, ale brandului meu.
Cine sunt clientii tai
Profilul meu de client are o varsta medie de 35-40 de ani, este sensibil, iubitor de frumos, apreciaza calitatea, valoarea. Aproba sustenabilitatea si pastrarea a ceea ce avem, dezaproba profund consumerismul/societatea de consum in care ne aflam. Clientul meu are vibratie inalta si inteligenta.
Strategia de brand
Obiectivul meu este sa redau clientilor piese de mobilier care sa le mentina vie amintirea bunicilor, parintilor, familiei. Sa creez emotie. Sa fac upcycling, sa salvez lucruri aruncate, nerecunoscute ca valoare, sa salvez planeta de la atata consum. Oricat de dramatioc ar suna aceasta, urasc consumul si ca nu dam planetei aproape nimic inapoi. Tonul vocii mele anul acesta: ofera mult, asteapta putin. Gandeste-te la celalalt.
In pandemie am tolerat, adica am incercat sa inteleg ceea ce se intampla, am facut/gandit planuri si am asteptat sa am cadrul sa lucrez si am avut: am lucrat mult afara, in curtea casei mele unde am si atelierul. Munca mea presupune mult lucru in aer liber: slefuiesc, curat piese vechi si de 100 de ani.
Din zona optimismului
Optimismul este esential in orice si un antreprenor care sa reziste stie sa isi dozeze optimismul, sa fie inventiv permanent, sa tolereze si sa stie sa isi pastreze fortele pentru zile mai senine. Totul trece deci tolereaza, accepta si lucrurile se intampla cand zi de zi faci ceva ca sa se intample.