- Parcurile eoliene Lagoa dos Ventos III (396 MW), Morro do Chapéu Sul II (353 MW), Cumaru (206 MW) și Fontes dos Ventos II (99 MW), precum și centrala solară São Gonçalo III (256 MW), vor fi susținute în principal prin contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă din Brazilia
- Grupul Enel investește 5,6 miliarde reali brazilieni, echivalentul a cca. 1,1 miliarde de dolari, în construirea noilor unități de producție
Enel Green Power Brasil Participações Ltda. ("EGPB"), filiala braziliană de energie regenerabilă a Grupului Enel, a început construcția a cinci noi centrale de producere a energiei regenerabile, respectiv patru parcuri eoliene și o centrală fotovoltaică, în nord-estul Braziliei, cu o capacitate cumulată de 1.3 GW. În Piauì, compania construiește parcul eolian Lagoa dos Ventos III de 396 MW și parcul fotovoltaic São Gonçalo III de 256 MW. Celelalte trei proiecte eoliene - Morro do Chapéu Sul II (353 MW), Cumaru (206 MW) și Fontes dos Ventos II (99 MW) – vor fi construiteîn Bahia, Rio Grande do Norte și Pernambuco.
"Demararea lucrărilor de construcție a noilor capacități de energie regenerabilă, de 1.3 GW, reprezintă o etapă fără precedent în istoria companiei noastre în Brazilia, mai ales în contextul provocărilor actuale”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power. “Aceste proiecte ne consolidează poziția de lider pe piața energiei solare și eoliene din Brazilia și reiterează angajamentul nostru privind dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă, diversificarea mixului energetic al țării, precum și dezvoltarea economică și socială a comunităților în care ne desfășurăm activitatea".
Grupul Enel va investi aproximativ 5,6 miliarde de reali brazilieni pentru realizarea acestor proiecte, echivalentul a aproximativ 1,1 miliarde de dolari, la cursul de schimb actual. Noile parcuri eoliene și solare vor fi susținute în principal de contracte cu clienți corporative prezenți pe piața liberă din Brazilia, urmând să devină operaționale anul viitor. Excepție faceparcul Lagoa dos Ventos III a cărui activitate este programată să pornească în 2022. Odată ce vor fi deplin operaționale, cele cinci parcuri vor putea genera mai mult de 5.5 TWh de energie pe an, evitând emisia a aproximativ 3 milioane de tone de CO2 pe an.
Lagoa dos Ventos III (396 MW) este situată în municipiul Dom Inocêncio, statul Piauí, unde compania construiește centrala Lagoa dos Ventos, de 716 MW, cel mai mare parc eolian al Enel Green Power din lume. Cu noul proiect, de 396 MW, care va necesita o investiție de aproximativ 353 milioane de dolari, capacitatea totală a Lagoa dos Ventos va ajunge la aproximativ 1.1 GW.
São Gonçalo III (256 MW), a cărui construcție presupune o investiție de aproximativ 142 de milioane de dolari, se află în municipiul São Gonçalo do Gurguéia, din statul Piauí. Aici se află parcul solar São Gonçalo, de 608 MW, din care 475 MW sunt deja operaționali, iar o extindere de 133 MW este în curs de finalizare. Odată cu adăugarea noului proiect, de 256 MW, capacitatea totală instalată a São Gonçalo, cel mai mare parc solar din toată America de Sud, se va ridica la aproximativ 864 MW.
Morro do Chapéu Sul II (353 MW) este situat în municipiile Morro do Chapéu și Cafarnaum, în statul Bahia, în aceeași regiune în care se află parcul eolian Morro do Chapéu Sul, de 172 MW, operațional din ianuarie 2018. Construcția Morro do Chapéu Sul II va necesita o investiție de cca. 340 de milioane de dolari.
Parcul eolian Cumaru de 206 MW este situat în municipiul São Miguel do Gostoso, în statul Rio Grande do Norte, iar construcția acestuia va necesita o investiție de aproximativ 184 milioane de dolari.
Parcul eolian Fontes dos Ventos II, de 99 MW, este situat în municipiul Tacaratu, în statul Pernambuco, unde, din 2015, Enel Green Power operează prima centrală hibridă din Brazilia, care combină centrala eoliană Fontes dos Ventos I și centrala fotovoltaică Fontes Solar, cu o capacitate totală instalată de 899 MW. Construcția Fontes dos Ventos II va necesita o investiție de aproximativ 84 de milioane de dolari.
Mai multe soluții inovatoare sunt implementate pe partea de construcție pentru îmbunătățirea siguranței, calității și eficienței lucrărilor, printre care: dispozitive de siguranță, mașini automate, drone, instrumente digitale și de acces la distanță pentru a sprijini desfășurarea activităților zilnice pe șantier.
În timpul construcției unităților de producție, vor fi puse în aplicare protocoale riguroase de siguranță, având în vedere pandemia și în conformitate cu măsurile impuse de autoritățile sanitare, cu scopul de a asigura protecția necesară a celor implicați în construcția centralelor, precumși a comunităților în care acestea sunt construite. Compania a stabilit reguli stricte privind călătoriile, care prevăd o perioadă de carantină preventivă în cazul în care lucrătorii trebuie să meargă în orașe aflate în afara regiunii în care este amplasat șantierul, igienizarea sporită a facilităților, vehiculelor și spațiilor înconjurătoare de pe șantiere, precum și măsuri de siguranță a practicilor de lucru. Pe șantiere, echipele au fost organizate astfel încât să se mențină și să se respecte distanțarea socială. Enel Green Power desfășoară, de asemenea, campanii masive de testare la fiecare două săptămâni care implică toți lucrătorii de pe șantiere,
În Brazilia, Grupul Enel, prin filialele sale EGPB și Enel Brasil, are o capacitate totală regenerabilă instalată de peste 3.4 GW, din care 1.210 MW provin de la centrale eoliene, 979 MW de la centrale fotovoltaice și 1.269 MW de la centrale hidroelectrice.
Enel Green Power este divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, cele două Americi, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate instalată de 47 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală și hidroenergie, și conduce procesul de integrare a tehnologiilor inovatoare în centrale de energie regenerabilă.