Fundația Enel a găzduit cea de-a cincea ediție a întâlnirii anuale cu parteneri din mediul academic, în cadrul programului World Energy for Universities (We4U), platforma Grupului Enel dedicată dezvoltării parteneriatelor de cercetare.
Evenimentul a sărbătorit parteneriatele globale cu centre academice și de cercetare coordinate de Fundația Enel și a vizat comunicarea rezultatelor obținute în proiectele comune de cercetare. De asemenea, au fost stabilite prioritățile privind viitoarele provocări în cercetare, stimulând inițiativele de colaborare între mediul academic, liderii din corporații și comunitatea de cercetare. Titlul evenimentului, "Puterea cunoașterii pentru un viitor cu energie curată", provine din ambiția globală a We4U de a genera sinergii între mediul academic și cel corporativ, în vederea unui viitor sustenabil pentru toată lumea.
Evenimentul a inclus discuții legate de tendințele majore cu impact în tranziția energetică și prezentări ale Grupului Enel privind provocările deschise alături de activitățile Innovability® aflate în desfășurare, în timp ce partenerii academici și-au prezentat activitățile și rezultatele cercetărilor. La eveniment au participat pianistul, compozitorul și filozoful Giovanni Allevi; Francesco Starace, CEO Enel; Michele Crisostomo, președintele Consiliului de Administrație al Enel; Mark Kramer, co-fondatorul firmei de consultanță FSG; Meghan O'Sullivan, profesor în Practicile Afacerilor Internaționale, la Harvard Kennedy School; Ricardo Mena, directorul Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru reducerea riscurilor legate de dezastre (UNISDR); Federico Brocchieri, expert în negocieri climatice și membru al echipelor tehnice italiene și ale UE la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), precum și alți directori executivi de top din Grupul Enel. De asemenea, la eveniment a participat Matteo Di Castelnuovo, SDA Associate Professor of Practice in Energy Economics, la Universitatea Bocconi.
Francesco Starace a declarat:
“Perturbările tehnologice și sociale determină schimbarea continuă a companiilor, care pot alege să fie reactive sau să anticipeze tendințele, să preia frâiele și să determine schimbarea. Datorită programului We4U, Enel și academiile partenere țintesc să înțeleagă primele semnale ale societății și inovațiile în stadiu incipient, pentru a anticipa și accelera schimbarea, cu scopul de a ajunge, cât mai curând posibil, la o societate complet decarbonizată, în care energia provine exclusiv din surse regenerabile. Cooperarea este singura modalitate prin care putem atinge acest obiectiv ambițios.”
Giovanni Allevi a declarat:
"Emoția asociată inovației, coroborată cu frica descoperirii de noi teritorii, dar și cu sentimentul de vinovăție asociat renunțării la obiceiuri vechi, reprezintă în esență fiorul descoperirii. Să nu vă fie teamă să încălcați regulile atunci când inima o cere. Nu este nevoie să vă temeți de destabilizarea unui sistem, deoarece nevoia de schimbare este în natura sa."
Compozitorul și pianistul de renume internațional Giovanni Allevi este autorul reînnoirii profunde a muzicii culte, readucând arta compoziției în atenția generațiilor mai tinere. Deține o diplomă de conservator atât pentru pian, cât și pentru compoziție și a absolvit filozofia cu teza "Golul în fizica contemporană". A pășit pe scenele celor mai importante săli de concert din lume, de la Carnegie Hall din New York, la Teatrul alla Scala din Milano și Orașul Interzis din Beijing. Giovanni Allevi este un reper filozofic în ceea ce privește conceptele de inovare și schimbare. Cavaler al Republicii Italiene pentru merite artistice și culturale, i s-a acordat premiul "Stella d’Oro al Valore Mozartiano" și este ambasador al Fundației Save the Children, organizația caritabilă aflată în fruntea apărării drepturilor copiilor. Agenția Spațială Americană NASA a numit un asteroid după el.