Românii citesc mai variat, mai multă psihologie și din ce în ce mai multe cărți în limba engleză și eBooks, arată datele Libris.ro. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani. Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.
Peste 1,2 milioane de cărți au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată țara, în urma comenzilor plasate pe Libris.ro. Cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași, iar la polul opus se află județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea.
Cea mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl. De asemenea, noile apariții editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internațional.
Astfel, în top cele mai căutate noi apariții se numără Auschwitz, ultima stație - Eddy de Wind, O chestiune de viață și de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, Răspunsuri scurte la marile întrebări - Stephen Hawking, Copilul tău. Părinții tăi. Tu - Ioana Chicet-Macoveiciuc și Fiica Reichului - Louise Fein.
"Remarcăm o efervescență crescută în rândul cititorilor, care revin constant pentru a se bucura de noile apariții editoriale, care investesc mai mult în lectură. Se conturează tot mai evident un comportament al cititorului rafinat, care caută comori ascunse printre rafturile librăriei online, recomandările din partea echipei noastre fiind de multe ori un argument pentru a face achiziția. Cititorii petrec mai mult timp pe site, explorând colecții și titluri noi", a explicat Laura Țeposu, fondator și CEO Libris.ro.
Comanda medie a depășit pragul de 100 de lei, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2020 și cu 25% față de 2019, când aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) și cărți pentru copii (19%). În raport cu 2020, Biografiile și Dezvoltare personală au avut creșteri de 25%, respectiv 20%.
Ilfov, județul cu cele mai mari creșteri
La nivel de județ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiș și Cluj, unde creșterile înregistrate în valoarea comenzilor depășesc 25% față de perioada similară din anul etalon 2019. În București creșterea valorică față de 2019 a fost de 15%.
"Analizând cifrele de vânzări la nivelul întregii țări, am remarcat un fenomen interesant. Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate județele țării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înțelegere a situației și de evadare din cotidianul știrilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou și pe dorința de a petrece mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricționate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecvența comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor tării", remarcă Laura Țeposu.
Județele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată față de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creștere, Buzău, cu 33% și Constanța, cu 23%.
"Cea mai spectaculoasă creștere o are județul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu față de anul trecut. Este un semn că rezidenții din Ilfov, care lucrează în București, solicitau livrarea la birou, fiind asimilați zonei București, însă pe fondul continuării muncii la distanță, livrarea se face acum acasă.", completează Laura Țeposu.
Top 10 cele mai vândute cărți ianuarie – iunie 2021
1. Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl
2. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
3. Arta manipulării - Kevin Dutton
4. Auschwitz, ultima stație - Eddy de Wind
5. Gânduri către sine însuși - Marcus Aurelius
6. 500 de adevăruri incredibile și trăsnite
7. O chestiune de viață și de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
8. Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama - Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
9. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
10. Dumbrava minunată - Mihail Sadoveanu
Top 10 recomandări făcute de echipa Libris.ro
1. Cum am învățat să înțeleg lumea - Hans Rosling. Fanny Hargestam
2. Toate la locul lor - Oliver Sacks
3. Jurnalul unei iubiri pierdute - Eric-Emmanuel Schmitt
4. Cum să ne păstram copiii aproape - Gordon Neufeld, Gabor Mate
5. Circe - Madeline Miller
6. Regatul umbrelor. Seria Grisha. Vol.1 - Leigh Bardugo
7. Pisica și orasul - Nick Bradley
8. StresAnti - Mithu Storoni
9. Povestea fără sfârșit - Michael Ende
10. Modele mentale - Peter Hollins
Top 10 cei mai vânduți autori în 2021
1. Irvin D. Yalom
2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Jill Tomlinson
4. Dumitru Constantin Dulcan
5. Eric-Emmanuel Schmitt
6. Lise Bourbeau
7. Stefanie Stahl
8. Kristin Hannah
9. Sven Nordqvist
10. Roald Dahl
"Misiunea pe care ne-o asumăm în prezent este să păstrăm un contact direct între cititori și autori, iar digitalizarea accelerată din ultimul an ne-a ajutat în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, la LibFest, când lansările și dialogurile culturale au fost accesate de zeci de mii de români din toate colțurile lumii. Și același lucru se întâmplă în continuare, prin lansările de carte cu autograf și prin dialogul la care îi invităm constant pe cititori pe canalele proprii. Astfel, suntem într-o conexiune permanentă cu cititorii, știm ce citesc, știm ce titluri să le oferim pentru a le sprijini pasiunea pentru lectură", a mai precizat Laura Țeposu.