145 de ani de activitate umanitară au fost aniversați de Crucea Roșie Română alături de voluntari și mii de susținători

145 de ani de activitate umanitară au fost aniversați de Crucea Roșie Română alături de voluntari și mii de susținători

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a sărbătorit ieri, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie și activitate umanitară.

Duminică, pe 4 iulie, s-au împlinit 145 de ani de când Crucea Roșie Română salvează vieți și aduce speranță atunci și acolo unde este nevoie, oriunde și oricui. Pe parcursul acestei zile memorabile, Crucea Roșie Română a organizat în curtea Spitalului Colțea din București un eveniment aniversar de amploare, cu mii de participanți, în prezența unor personalități precum dl. Prof. Univ. Alexandru Cioroianu, istoricul Nicolae Pepene – director al Muzeului Județean de Istorie din Brașov, domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române și doamna Iuliana Tudor, ambasadorul Crucii Roșii.

Nu este întâmplător faptul că această manifestare a avut loc la Spitalul Colțea. Aici a luat ființă Crucea Roșie Română la 4 iulie 1876, aici s-au semnat documentele care au consfințit acest lucru. LA MULȚI ANI voluntarilor care au făcut posibilă activitatea Crucii Roșii Române, care au dezvoltat permanent proiecte și programe pentru a ajuta cetățenii! Ne-au sprijinit și oameni de cultură, artiști, oameni din toate categoriile profesionale care au devenit partea din organizația noastră atunci când a fost cea mai mare nevoie. Suntem recunoscători pentru că, pe acest drum al binelui, nu am fost singuri”, a declarat domnul Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române.

 

În semn de omagiu pentru înaintașii acestei organizații - „o asociere de oameni inimoși, cu suflet și cu multă pricepere, oameni care stau de gardă la binele tuturor”-, după cum a subliniat istoricul Nicolae Pepene, în fața Spitalului Colțea din București a fost inaugurată o expoziție fotografică. Expoziția ilustrează în 40 de panouri, momente importante din istoria de 145 de ani de activitate umanitară a Crucii Roșii Române și poate fi vizitată vreme de încă două săptămâni, până pe 24 iulie 2021.

 

Sute de voluntari și susținători au participat la ateliere de Cruce Roșie  

Pe parcursul zilei de 4 iulie, în curtea Spitalului Colțea, voluntarii organizației au desfășurat activități specifice de Cruce Roșie dedicate publicului larg. Ei i-au primit cu entuziasm pe vizitatori, majoritar tineri dornici să se alăture și ei ca voluntari, și tinere familii, alături de cei mici. Cele mai căutate activități au fost atelierul de prim-ajutor, cel de intervenție în caz de dezastre naturale și, în cazul celor mici, atelierul de educație pentru sănătate. Vizitatorii au lăsat mesaje emoționante dedicate Crucii Roșii pe panourile special pregătite.

Ziua s-a încheiat cu un moment spectaculos, iluminarea în roșu a Spitalului Colțea, o clădire-simbol pentru București și locul unde s-a înființat Crucea Roșie Română în urmă cu 145 de ani.

Prof. Univ. Alexandru Cioroianu a fost alături de Crucea Roșie și a marcat acest moment solemn cu un discurs în care a subliniat importanța misiunii organizației, care a fost alături de oameni în momente-cheie ale istoriei:

„În 4 iulie 1876, în același loc, în centrul capitalei, în Spitalul Colței de atunci, această instituție a căpătat o formă: Crucea Roșie din România. Organizația a fost inițial exclusiv masculină, fiindcă doamnele aveau o organizație separată, dar după Primul Război Mondial cele două s-au contopit și au participat la toate evenimentele importante din istorie, de la Războiul de Independență la al Doilea Război Mondial, epoca comunistă și ”renașterea„ după 1990. Și, avem iată, un tineret care păstrează entuziasmul de la început și de care suntem mândri.”

 

Zeci de mii de susținători au fost alături de Crucea Roșie și online, în transmisiuni, iar în țară, filialele de Cruce Roșie au sărbătorit prin activități dedicate tinerilor, prin acțiuni stradale și ateliere de prim-ajutor.

În aproape un secol și jumătate de activitate, Crucea Roșie Română a adus alinare și a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul și al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză,  în timpul foametei, al inundațiilor, al cutremurelor, al frigului extrem, al caniculei sau al pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generație de voluntari s-a adaptat provocărilor și nevoilor cărora a trebuit să le facă față țara noastră. 6,000 de voluntari, 300 de angajați și 1,500,000 de beneficiari este bilanțul la finalul anului 2020.

Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru față de oameni și angajamentul nostru față de umanitate. Împreună suntem de neoprit!

 

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related