Acum că vacanțele sunt pe ultima sută de metri dacă nu, și mai rău, toată lumea e deja înapoi la birou sau home office, după caz, poate ar fi bine să nu ne deprimăm și să ne facem deja planuri pentru la anul. Una din opțiunile care au fost la mare căutare sezonul ăsta a fost și glampingul. Resorturile alea șmechere, cu ghirlande la intrare, corturi mari ce l-ar face invidios și pe Baiazid și poze ca-n reclame.
Am stat de vorbă cu mai mulți administratori locali de glampinguri, să aflăm de la sursă ce-i face pe oameni să renunțe la confortul hotelului pentru a petrece un sejur într-un cort de multe stele, mai ales dacă-i cer senin.
Începem cu Mădălina Zgripcea, de la Epic Glamping Călimănești, un resort care a dus glampingul din România la un alt nivel, după cum ea însăși declară.
"Terenul este într-o zonă verde a Călimăneștiului, unde soarele își face simțită prezența de la răsărit până la apus iar pădurea este în imediata apropiere, completând peisajul minunat. Aici oaspeții se bucură de liniște, de cântecul păsărilor, de razele soarelui și de frumusețea lunii și a stelelor ce îi vor însoți în fiecare noapte."
Cum au ales locul, cine sunt doritorii de astfel de experiențe și cum a fost 2021 pentru ei până acum, povestește Mădălina după cum urmează:
Cum a apărut ideea
Mă numesc Maria Mădălina Zgripcea și am 30 de ani. Lucrez în turism de 7 ani și anul trecut am avut oportunitatea de a înființa o firmă în urmă câștigării unei finanțări, aducând aport propriu semnificativ, la rândul meu. Relația mea cu glamping-ul a început online, purtând o discuție despre idei de afaceri în turism cu o dragă colegă a mea.A fost dragoste la prima vedere atunci când am văzut corturile pentru glamping acompaniate de lumina ghirlandelor luminoase, așa că mi-am dorit foarte tare să implementez această idee de afacere în orașul meu natal, Călimănești.
Familia mea și a iubitului meu au jucat un rol important, sustinandu-mă constant.
Lucrând în turism și fiind pasionată de acest domeniu, am ales să implementez o afacere unde să pot desfășura activitatea cu drag. Atunci când iubești ceea ce faci, nu simți că muncești. Este o “joacă”. Am vrut să aducem noutate în domeniul turistic în stațiunea Călimănești-Căciulata.
Servicii
Epic Glamping Călimănești a adus conceptul de glamping la un alt nivel, oferind oaspeților confortul unui hotel, dar în aer liber, acces la băi private (fiecare cort are acces la o baie privată), acces bucătărie, terasă în aer liber, loc special amenajat pentru foc, grătar, piscină supraterană, hamace și zone de promenadă de aproximativ 2500 mp.
Provocările și investiții
Provocările au fost numeroase, însă am reușit să le învingem. Putem să punem accent pe condițiile meteo care ne-au îngreunat procesul de construcție al glamping-ului, făcându-ne să deschidem la final de iulie și nu în luna mai, așa cum ne-am propus inițial.
Fără să menționăm terenul achiziționat în afară de ceea ce dețineam deja, investiția a ajuns la aproximativ 35 000 euro.
Cât de mult contează locația
Locul ales este deținut de noi și am considerat ca fiind locul ideal pentru amenajarea unui glamping. Terenul este într-o zonă verde a Călimăneștiului, unde soarele își face simțită prezența de la răsărit până la apus iar pădurea este în imediata apropiere, completând peisajul minunat.
Terenul beneficiază de racordare la energie electrică trifazic, apă curentă și canalizare.
Aici oaspeții se bucură de liniște, de cântecul păsărilor, de razele soarelui și de frumusețea lunii și a stelelor ce îi vor însoți în fiecare noapte. Locația se află la 800 metri de centrul administrativ al orașului Călimănești. Este suficient de departe încât să nu fie deranjați de zgomotul orașului și destul de aproape încât oaspeții să poată merge pe jos până la primul Aqua Park (aprox 1 km până la Aqua Park Mirajul Oltului) sau pentru diverse cumpărături / plimbări prin stațiune.
Drumul, un atu
Nu cred că există o zona mai bună decât altă (mare,munte etc), ci priveliștea și condițiile pe care le are zona primează. Drumul de acces este foarte important. Un oaspete va ajunge mult mai bucuros dacă ajunge până la destinație în condiții optime cu mașina.
Când a ajuns glampingul un trend
Acest concept de cazare a luat avânt odată cu venirea pandemiei, turiștii fiind în căutare de cazare cu distanțare și în aer liber atunci când este posibil.
Diferența între glamping și camping este imensă. Atunci când ești cazat într-un glamping beneficiezi de condiții hoteliere în aer liber, printre care putem enumera: acces la apă curentă, electricitate, internet, băi private, acolo unde este implementat acest concept, dacă nu, baie comună, pat matrimonial cu saltea confortabilă, lenjerie de calitate, prosoape, halate (așa veți găsi la noi), loc special amenajat pentru foc și grătar, hamace pregătite pentru oaspeți, spații destinate colectării gunoiului menajer dar și reciclării, nu ești nevoit să cari de acasă cortul și tot ce ține de amenajare. Nu putem enumera dezavantale ale glamping-ului față de camping atât timp cât locația este aleasă smart.
Turistul ideal
Pentru Epic Glamping Călimănești sezonul acesta a fost primul sezon ca activitate.
Ne-au călcat pragul diverse caractere; de la curioși la iubitori de natură. Turistul ideal pentru noi este cel care “se încălță în ghete”, care cunoaște conceptul de mers cu cortul și care poate și știe să aprecieze ceea ce am realizat la Epic Glamping Călimănești, care se bucură atunci când prinde o zi ploioasă fiind în cort și este conștient că vremea nu poate fi controlată de noi, care își savurează cafeaua în zori și este recunoscător pentru fiecare răsărit văzut în natură.
Românii și prejudecățile
Conceptul de glamping a început să ia avant și în țara noastră, însă sunt mulți turiști care vin din curiozitate, fără să fi mers vreodată cu cortul și având așteptări nerealiste, care așteaptă să fie asfalt până la cort și care se așteaptă să fie soare în fiecare zi de cazare.
Avem încredere că în viitor vor lua tot mai mulți la cunoștință despre acest concept și că vor veni la glamping fiind informați corespunzător, bucurându-se de experiența de cazare în aer liber.
Promo
Administratorul Epic Glamping Călimănești lucrează în domeniu, la marketing.
Promovarea a fost realizată făcând o combinație între text și poze. Mai apoi au urmat recenziile pozitive și recomandările celor care au fost la noi. Promovarea a fost făcută prin Booking și Facebook.
Cum arată o zi de cazare
Oaspeții care vin la Epic Glamping Călimănești au de ales între a petrece o zi în glamping relaxându-se sau a petrece o zi în stațiune la Aqua Park, se pot plimba cu vaporașul pe Olt, pot face drumeții cu ATV-ul, își pot închiria biciclete, pot merge la salină sau se pot plimba pe aleea de cură balneară etc. O cazare în glamping se face în condiții bune în lunile de sezon estival până la final de septembrie. Anul viitor intenționăm să avem activitate în perioada 01.06-30.09.2022.