Pare o chestie banala, dar cele mai multe prejudecati ale turistilor atunci cand vine vorba de glamping tin de toaletele din locatie, dupa cum ne spune Silvana Savoiu, owner-ul Gradinii Ielelor. Prejudecati ce sunt imediat spulberate cand turistii ajung acolo si dau de muzica ambientala si arome florale. Silvana a vrut sa construiasca un business asa cum il vedea ea, potrivit pentru cei care vor un pic mai mult decat o cazare in cort. Ca oamenii sa poata veni direct din oras, fara pregatiri prealabile si costuri suplimenatre.
Pe langa panorama, cred ca locul trebuie sa aiba un anume vibe. Acesta nu se poate descrie in cuvinte, se simte si gata. Si suntem fericiti ca asta a fost si feedbackul primit de la clienti… locul are ceva aparte.
Daca nu esti musai genul explorator si survivor, ci vrei mai degraba sa ai parte aproape de toate experientele unui hotel, doar ca in mijlocul naturii, Gradina Ielelor pare a fi locul ideal. Povestea ei si a celor care i-au dat viata, mai jos.
Start business
Numele meu este Silvana Savoiu, am 38 de ani si am absolvit Facultatea de Business – Turism din cadrul UBB Cluj Napoca, urmata de un progam de trainig in JW Marriot Bucharest. Desi psiholigia a fost prima mea dragoste si turismul a fost pe un plan secundar, studiile le-am facut exact pe dos: Prima facultatea de turism, urmata de un master in PR si Comunicare, si anul acesta sunt un mandru absolvent al Facultatii de Psihologie Titu Maiorescu si de asemenea un proaspat masterand. Cu toate acestea, mereu am cochetat cu domeniul serviciilor si vanzarilor. Am activat in turism in cadrul unor lanturi hoteliere internationale de 4 si 5 stele si cred ca pasiunea pentru servicii de ospitalitate de calitate a ramas. :)
Relatia cu Gradina Ielelor este una personala si ca toate lucrurile personale din viata mea, as vrea sa o pastrez privata. Ideea de glamping si de alt fel de camping a venit in urma cu putin timp. Nu o sa va ascund ca Nu sunt un om la campingului. Imi place natura, mi se pare fascinanta insa doresc sa o experimentez in conditii de confort si siguranta. Si de aici am plecat la drum. Un loc in care orice om, chiar si cel nefamiliarizat cu acel concept de explorator si supravietuitor sa se simta in largul sau. Tot de aici si regulile stricte in camping si glamping privind linistea, dress code-ul, curatenia, ambianta generala. Este drept, si locul ne ajuta: privelistea masivului Fagaras este fascinanta si in deplina concordanta cu ambianta necesara.
Un nou tip de business
Gradina Ielelor se doreste un a fi un nou concept. Suntem cel mai mare spatiu de campare din Romania. Locatia are 6 hectare. Campingul este amenajat pe 2 hectare. Urmeaza zona de evenimente, amenajata pe urmatorele 2 hectare. Am dorit sa cream o gradina, cu plante aromatice, cu arbori de tot felul cu lacuri populate cu pesti si raci. Un loc care se cere a fi explorat si savurat. Plantatii de mure, zmeura, lonicera astepat sa fie degustate. La fel si legumele cultivate in sera.
Momentan, ca servicii oferim campare pentru corturi si rulote si cazare in regim de glamping. Toalete, dusuri, chicineta… toate complet dotate si da, impecabile. De la muzica din toalete pana la vendingul de cafea din chicineta… toate sunt gandite sa contribuie nu doar la confortul fizic, ci si la cel emotional. La fel si in cazul dotarilor de glamping… Functionam pe sistem de rezervare. Totul este foarte simplu. Intri pe site, verifici disponibilitatea si rezervi. La creare de cont primesti un voucher de discount de 10%.
Desi personalul este prezent in fiecare zi in locatie (curatenie si intretinere) interactiunea acestuia cu clientii este limitata si se face doar la cerere. In rest fiecare este liber sa se bucure de toate facilitatile locului. Restaurantul va fi finalizat in sezonul 2022 si acesta va fi accesibil atat clientilor indoor cat si celor outdoor. Stilul este acelasi: scandivav minimalist. Linii simple si elegante. Meniul inca nu este stabilit, insa dorim un fusion intre bucataria locala si internationala.
Cum a aparut ideea
Anul trecut a venit ideea glampingului… asa cum am spus, personal nu sunt un om al campingului si dupa o noapte petrecuta cu cel mic in cort, am spus ca eu vreau sa facem ceva pentru cei ca mine :) si pentru cei care ar dori sa experimenteze viata la cort, dar nu sunt dispusi sa investeasca in tot ceea ce presupeune acest lucru: cort, echipament etc. Am dorit ca oamenii sa poata sa vina la cort direct din oras, fara pregatiri prealabile, fara costuri suplimenatre si fara experiente neplacute :)
Inceputul si provocarile
Inceputul a fost asa cum este frumos sa fie un inceput: unul de care sa iti aduci aminte… vinerea trebuia sa ne ajunga tot mobilierul si toate dotarile camerelor. Sambata aveam primii clienti, la ora 21:00 furnizorul ne-a anuntat ca toata marfa noastra este in depozit si ca va fi livrata sambata… in cursul zilei de sambata. In acea noapte sotul meu a plecat cu remorca dupa echipamente si ajutati de membrii familiei (alti muncitori nu am avut la schimbul 3 :)) am pus totul pe pozitii pana in urmatoarea zi la ora de check in: ora 14:00 fix. :) Provocarile au venit din depasirea termenelor de livrare… de la corturi la absolut tot. Restrictiile pandemiei s-au resimtit… toate au venit cu intarziere si cu peripetii… inca asteptam restul de 8 baterii ale centralei solare. :)
Investitia initiala
Cea mai mare investitie a fost in curent si statia de epurare. Functionam complet in sistem off grid. Aductiunea de apa este de peste 800 de m. Totul este sub pamant, nu se vede, dar se simte, cum s-ar spune. Am vrut toalete ca la hotel, curat si prietenos cu mediul inconjurator. As putea spune ca investitia majora a fost in infrastructura. In rest, nu am facut rabat de la calitate si bun gust.
Alegerea locului
Locul ne-a ales el pe noi… este o legatura speciala cu locul respectiv. Pe langa panorama, cred ca locul trebuie sa aiba un anume vibe. Acesta nu se poate descrie in cuvinte, se simte si gata. Si suntem fericiti ca asta a fost si feedbackul primit de la clienti… locul are ceva aparte. Zona mai este cunoscuta sub denumirea de Gradina Maicii Domnului. Nu cred ca este intamplatoare nici denumirea, nici apropierea de Sf Manastire Brancoveanu.
Exista zone mai potrivite pentru glamping decat altele?
NU cred ca existe zone potrivite sau nu. Am vazut unitati de glamping amenajate in curte, in centrul orasului, la mare, in padure… cred ca pentru fiecare exista loc in piata. Fiecare isi are clientul sau. Oamenii sunt diferiti, este firesc sa aiba si preferinte diferite, la fel cum este firesc ca si servciile oferite sa le acopere. :)
E un trend
In urma cu cativa ani glampingul si-a facut aparitia timid in Ro. In afara erau deja bine cunoscute aceste unitati de primire cazare. Anul boom-ului a fost anul trecut, cand glampingul a devenit o necesitate mai mult decat un moft. :) Conditiile impuse de regulile de distanatre sociala, precum si dorinta de concediu au prins tare bine turismului romanesc. Romanii au inceput sa experimenteze concediile in Ro si variante adiacente de cazare.
Diferentele intre glamping si camping
Metaforic vorbind, la camping vii cu bagaj de mana, bagaj de cala si extra bagaj de cala, iar la glamping vii elegant doar cu bagajul de mana. :) Asa cum am spus mai sus, la glamping ai tot confortul unei camere de hotel, intr-un cort. Mai putin toalete….Ne-am gandit ca la urmatorele unitati sa incercam o aroganta si toaletele sa nu mai fie comune, ci sa fie individuale. Vom vedea…
Nu as putea sa vorbesc depre avanataje si dezavantaje… in fond este o alegere personala. Unii prefera glamping, altii prefera camping.
Clienti ideali
Toti cei care vor sa experimeteze natura, dar sa nu renunte la confortul camerei de hotel. Este chiar romantic, daca vrei o parere personala. :) intimitate, clar de luna, cerul cum nu l-ai mai vazut, rasarit, panorama… si apoi confort si asternuturi proaspete. Mic dejun proaspat care poate fi servit in pat… cine nu ar dori macar o noapte?
Turistii de la glamping sunt cei care evadeaza din orase. Sunt turistii de week-end, insa in perioada concediilor am avut plin si in timpul saptamanii. Este absolut obligatoriu ca si zona sa le ofere ceva, de vizitat, de facut, de explorat.
Prejudecati
Prejudecatile sunt de cele mai multe ori legate de toalete si dusurile comune. Dar dupa ce le vad pe ale noastre cred ca demontam putin aceste idei. Nu vreau sa sune ca lauda, dar sunt impecabile, cu muzica ambientala si arome florale.
Strategia de promovare
Pana acum nu am acordat suficienta atentie promovarii, mereu au fost altele de pus la punct. In afara de ceva reclama pe google si facebook, nu am facut mai eforturi. Site-ul l-am vrut intr-un anume fel, cu un anume mesaj, cu o apropiere de oameni si natura si cred eu ca am reusit. Mesajele sunt simple: chill, relax & brain shower.
Care sunt lunile cele mai bune
Este clar ca lunile calde sunt preferate si cele recomandate, insa noi intentionam sa cream conditii ca experinta de glamping sa poata fi traita si pe zapada. Dar nu dorim sobe pentru incalzire, dorim ca deranjul turistului sa fie minim si siguranta maxima, o sa gasim solutii complementare cu siguranta. Anul trecut, vremea a tinut cu noi si am avut turisti pana la finele lunii octombrie. Anul acesta a fost o provocare si in septembrie, din punct de vedere climatic. :)