[Noii antreprenori] Bianca Militaru: La ora 8 sunt deja la coffee shop unde, timp de 10 ore fac cafea, povestesc cu oamenii, dau telefoane și scriu e-mail-uri

[Noii antreprenori] Bianca Militaru: La ora 8 sunt deja la coffee shop unde, timp de 10 ore fac cafea, povestesc cu oamenii, dau telefoane și scriu e-mail-uri

Undeva, într-un colț de stradă din centrul Bucureștiului se află un loc de dat trezirea și de adunat la o poveste în pauza din zilele de muncă, indiferent de anotimp. Cafeneaua se numește Atipic, iar la cârma afacerii se află Bianca Militaru. Are 26 de ani, e născută în Buzău și s-a mutat în București pentru studii.

Drumul meu a fost destul de clar; după primul an de facultate am încercat să lucrez într-un call center, însă după 2 zile mi-am dat seama că nu pot face asta. Așa am ajuns să lucrez într-o ceainărie (Camera din față) unde am văzut ce înseamnă să stai pe partea cealaltă a barului. Și mi-a plăcut mult.

Doar că o vizită la un coffee shop din Cambridge a schimbat totul, așa a decis că vrea să aibă propriul loc, în care lumea să-și bea cafeaua de specialitate și să se simtă ca acasă. Apreciază orice feedback venit de la clienți, de aia îi place să stea cu ei la o poveste. Peste 2 ani ar vrea să-și ducă afacerea și în locul de unde a pornit totul, Cambridge, Marea Britanie.

 

Primii pași

În 2018 am vizitat un coffee shop mic din Cambridge, UK, numit Bould Brothers - un coffee shop deținut de doi frați care făceau cafea. Am fost primită cu brațele deschise, iar pe lângă cafeaua incredibilă, m-am simțit instant ca acasă. Iar asta mi-am dorit și eu. Așa că, doi ani mai târziu asta am făcut și eu alături de fratele meu, Narcis. Greutățile întâmpinate în București când aveam 20 de ani m-au împins și inspirat să fac pasul ăsta.

 

Mentori & inspirație

Poți învăța câte ceva de la fiecare persoană întâlnită. De menționat sunt Călin Dobre (Emozia Coffee Manifesto), Adam AmberBoy Kiss(Espresso College) și Paul Ungureanu (Boiler Coffee Shop).

 

Abilități de antreprenor

Răbdarea. Pentru mine pare a fi cel mai important aspect al drumului către și prin antreprenoriat. Eu sunt un om rezonabil și consider că m-a ajutat foarte mult în procesul ăsta.

 

Activități pentru deconectare

Mi-aș dori să am mai mult timp să citesc, însă fiind și antreprenor și studentă în ultimul an, mă folosesc de timpul liber pentru a studia și a-mi scrie lucrarea de licență. Însă orice carte citită reprezintă un aport fenomenal în viața oricărui individ.

Aș vrea să zic “meditație”, dar în vremurile astea e destul de greu să lași toate grijile deoparte și să te relaxezi, însă muzica ajută foarte mult (plus lipsa social media).

 

Așteptări vs. Prezent

Am pornit pe drumul ăsta cu gândul că va fi greu. Și așa a fost. Însă asta nu a făcut decât să mă pregătească pentru ce urma: o serie de uși închise, respingeri și multă birocrație. Dar am avut noroc de oameni buni și dragi care m-au ghidat și m-au ajutat să trec prin toate.

 

Surprize plăcute sau neplăcute

“Nu vă putem primi cererea aceasta, este printată pe foaie albă. Aveți nevoie de foaia galbenă pe care o găsiți în primărie.”

Birocrația m-a surprins. Atât plăcut cât și neplăcut. Să nu poți depune o cerere (descărcată de pe site-ul primăriei) din cauza culorii ei, chiar dacă informațiile sunt identice, este ceva incredibil. Dar toate au o rezolvare, trebuie doar să ai multă răbdare.

 

Lecția de antreprenoriat

Sunt abia la început de drum și consider că mai am multe de învățat. Cel mai greu pentru mine a fost să înțeleg că am nevoie de timp liber pentru a putea continua. Primele luni le-am muncit încontinuu, fără zile libere, și se simțea, atât în atitudinea mea, cât și în activitatea cafenelei. Am înțeles că businessul continuă chiar daca îmi iau o zi liberă pe săptămână.

 

Partea cea mai grea

Să rămâi optimist în vremuri pandemice. Fiecare zi este diferită și nu știi niciodată ce te așteaptă.

 

Cum te diferențiezi în piață

Suntem un mic coffee shop ce servește cafea de specialitate adusă de la prăjitorii locale, dar și din Europa. Noi considerăm că ne diferențiem în primul rând prin atitudine. Suntem sinceri și prietenoși și considerăm că oricine ne calcă pragul trebuie să se simtă ca acasă. Investiția a fost de aproximativ 30.000€, asta însemnând aparatură și amenajare.

 

Obiectivele de început în prezent

Încă muncim la asta. Scopul este să ne dezvoltăm. Vrem să deschidem și în Cambridge în 2 ani.

 

Care sunt valorile cele mai importante

Consider orice feedback un feedback pozitiv, pentru că doar așa poți înțelege ce faci bine și ce nu. Iar asta ne ajută atât pe mine, cât și pe client. Onestitatea este regula de aur. Oamenii nu se vor întoarce niciodată într-un loc în care nu se simt bine, iar dacă ești onest și primitor, nu ai nimic de pierdut.

 

Clienți & target

Ne adresăm în primul rând băutorilor de cafea de specialitate. Dar ușile noastre sunt deschise pentru toți cei care vor să bea o cafea bună și să piardă puțin timp povestind cu noi. Ne place tare mult să povestim și să ne cunoaștem vizitatorii.

 

Cum arată o zi de muncă

Îmi încep ziua la ora 06:15 cu prima cafea și cele 15 minute de liniște, fără telefon, doar trezirea. La ora 8 sunt deja la coffee shop unde, timp de 10 ore fac cafea, povestesc cu oamenii, dau telefoane și scriu e-mail-uri. La ora 18:00 telefonul se închide și mă focusez strict pe planul personal.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related