Dedeman a cumpărat 14,5 hectare de teren în Timișoara de la Ţiriac Imobiliare, într-o tranzacție intermediată de Colliers

Dedeman a cumpărat 14,5 hectare de teren în Timișoara de la Ţiriac Imobiliare, într-o tranzacție intermediată de Colliers

2021 s-a dovedit un an record pentru piața terenurilor în ultimii 15 ani, iar perspectivele se arată foarte bune și pentru anul acesta.

Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piața locală, a achiziționat de curând, de la Ţiriac Imobiliare, un teren în suprafață de 14,5 hectare în nordul Timișoarei, lângă viitorul magazin Ikea, într-o tranzacție intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers. Astfel, Dedeman își consolidează poziția în orașul din Nord-Vestul țării, unde mai deține încă două magazine. Achiziția are potențialul  unui catalizator pentru noi tranzacții semnificative în 2022, fiind un reper important în privința lichidității pieței locale, contribuind astfel la creșterea încrederii investitorilor.

„Dedeman a cumpărat unul dintre cele mai bune terenuri din Timișoara, din punctul de vedere al potențialului imobiliar. Zona Dumbrăvița crește constant de câțiva ani, iar această tendință va continua odată cu deschiderea magazinului Ikea și a direcției de expansiune a dezvoltărilor rezidențiale. În aceste condiții, viitorul proiect - indiferent de configurația ce va fi decisă de noul proprietar - are toate șansele să devină un magnet pentru întreaga regiune de Nord-Vest a țării”, explică Sinziana Oprea, Director Land Agency în cadrul Colliers România.

Anul trecut, piața tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (rezidențiale, de retail, birouri, hoteluri, cu excepția celor din agricultură și industriale) a înregistrat cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. Volumul total al tranzacțiilor a depășit 800 de milioane de euro, în creștere de peste două ori și jumătate față de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată raportul anual Colliers pentru 2021.

Bucureștiul și zonele limitrofe au reprezentat aproximativ 75% din volumul nominal de tranzacții, estimează consultanții Colliers, explicând totodată că există numeroase tranzacții mari pentru proiecte mixte, unde nu este stabilită cu certitudine ponderea alocată de dezvoltatori diverselor sectoare. Dezvoltatorii de retail (inclusiv retailerii pe cont propriu) și cei de rezidențial au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

După București, consultanții Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orașe mari, cum sunt Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Brăila, Oradea, Sibiu, dar și pentru anumite orașe cu o populație mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călărași.

Mai departe, anul 2022 a început cu o serie de tranzacții solide, care arată că există încă un interes puternic pentru piața imobiliară locală și, prin urmare, pentru cumpărarea de terenuri pentru proiecte viitoare. De exemplu, fondul de investiții NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, tocmai a achiziționat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galați, pentru un proiect imobiliar mixt, într-o tranzacție intermediată tot de către de compania de consultanță imobiliară Colliers.

„În mod normal, după un an excepțional precum 2021 - care echivalează cu  doi ani de dinainte de pandemie - am putea înclina să credem că anul următor va fi un pic mai slab, deoarece dezvoltatorii vor dori să ia o pauză, având deja un stoc bun de terenuri și vor fi preocupați să înceapă să livreze proiecte. Dar un astfel de argument nu se potrivește bine cu interesul ridicat pe care îl vedem în prezent în piață, așa că ne așteptăm mai degrabă ca 2022 să ofere rezultate destul de asemănătoare cu cele din 2021”, precizează Sînziana Oprea. „Totuși - completează ea -, nu putem neglija potențialul impact pe care escaladarea conflictului ruso-ucrainean îl poate avea asupra pieței. Deocamdată, din fericire, semnele sunt foarte timide pe piața de terenuri”.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, consultanții Colliers nu se așteaptă la schimbări majore și punctează că spațiul de manevră este limitat pentru proprietari. Acest lucru se datorează faptului că dezvoltatorii se confruntă nu doar cu presiuni asupra chiriilor (în special în cazul birourilor), ci și cu o creștere generală a costurilor de construcție, ceea ce înseamnă că, în cazul proiectelor rezidențiale, vânzările ar putea fi afectate, iar acest lucru limitează posibilitatea de a plăti prețuri mai mari pentru achiziția terenurilor. Cu toate acestea, terenurile cu o poziție foarte bună și cu PUZ sau autorizație de construire obținute pot înregistra prețuri cu 20-30% mai mari față de terenuri similare fără autorizații de construire.

O altă tendință pe care consultanții Colliers o urmăresc în 2022 este deschiderea de noi subpiețe care pot interesa investitorii, influențate în special de dezvoltările de infrastructură. Pentru București, acest lucru înseamnă creșterea interesului pentru terenurile din zona Autostrăzii A0, dar și a celor care ar putea beneficia de extinderea metroului din Berceni.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related