[Glamping in Ro] Alina Marinescu: Mi-am dorit sa fac ceva in Romania care sa inspire si sa arate lumii intregi cat de frumoasa este aceasta tara

[Glamping in Ro] Alina Marinescu: Mi-am dorit sa fac ceva in Romania care sa inspire si sa arate lumii intregi cat de frumoasa este aceasta tara

Alina Marinescu iubeste Romania (da, se pare ca inca mai exista astfel de oameni) si crede ca e o tara cu un potential enorm. Asa ca s-a intors aici, lasand in urma viata linistita si confortabila din Elvetia. Si-a dorit sa faca ceva special in Romania, care sa inspire si care sa arate lumii intregi cat e de frumoasa. Asa ca a fondat Ursa Mica Glamping Resort, primul glamping din Romania. Spune ca a ajuns sa creeze un astfel de loc deoarece si-a dorit sa aiba o contributie in acest carusel numit “viata”, sa aduca bucurie, aventura si inedit in viata oamenilor, sa ofere un loc in care oamenii sa se reconecteze cu natura si cu ei insisi, sa ramana cu amintiri de neuitat.

Am hotarat sa aducem o contributie turismului romanesc astfel incat sa punem Romania pe harta glampingului international, o contributie in viata cat mai multor oameni care vor incerca acest concept transformational si o contributie pentru planeta noastra pentru ca ne-am dorit ca acest business sa fie sustenabil.

Alina spune ca turistul ideal nu exista, dar la asta lucreaza de cand au deschis. Chiar daca exista prejudecati legate de vreme, animale si servicii, toate sunt spulberate in mod terapeutic, odata ce oamenii ajung in locatie. 

 

Relatia cu glampingul

Sunt licentata in marketing si arta actorului si masteranda in relatii publice, am experienta de peste 15 ani in vanzari in domeniile publicitate, telecomunicatii, trading, commodities si energy.

Imi place sa petrec timp in natura, ador plimbarile pe jos sau cu bicicleta pe munte, sunt indragostita de ski, sailing si diving, iar camparea am descoperit-o la 27 de ani, atunci cand l-am cunoscut pe sotul meu. Cu el am petrecut multe nopti la cort, in locuri salbatice, de o frumusete extraordinara, unde caram cu noi mici dotari de confort urban dar si caviarul si sampania. :) Aceasta insemna pentru noi campingul: locuri minunate, liniste, un minim confort si rasfat in acelasi timp. Am avut multi prieteni care au mers cu noi dar singuri nu s-ar fi dus, atat pentru faptul ca nu aveau echipamentul dar nici nu ar fi fost dispusi sa faca toata acea munca sau pentru ca nu stiau cum si unde sa aleaga locul de campare. Mi-am dat seama ca desi sunt beneficii enorme atunci cand mergi cu cortul, majoritatea nu vor face toata aceasta organizare. Cu glampingul am luat contact in Elvetia, atunci cand incercam sa il aduc pe sotul meu alaturi de mine sa locuim acolo. Deoarece el este un impatimit al muntelui, tot colindam impreuna muntii minunati ai Elvetiei si astfel am aflat de un glamping acolo. Am incercat sa fac rezervare dar era totul plin, nu am ajuns acolo niciodata.

Facilitatile resortului le-am descoperit in calatoriile noastre din toata lumea (de exemplu ciuberele le-am descoperit in Dolomiti, in Italia, sauna externa in Estonia) si am facut aceasta imbinare, glamping cu facilitati.

 

Liniile de business & servicii

Ursa Mica are 3 linii de business:

1. Ursa Mica Glamping Resort, primul glamping din Romania, deschis in 2016.
Localizat pe culoarul Rucar-Bran, la poarta Transilvaniei, pe o proprietate privata de 40.000 mp unde oferim o multitudine de servicii:

  • experienta glamping in 12 corturi de lux din bumbac ecologic, toate cu vedere la Piatra Craiului, inalte de 3 m, impermeabile, situate pe o platforma de lemn cu terasa proprie, dotate cu tot confortul (paturi cu saltele de cea mai buna calitate, pilote, perne, lenjerie, halate, prosoape toate premium si curatate in spalatorie profesionala, incalzite cu sobe pe lemne, dotate cu sisteme de siguranta (senzor de fum si stingator de incendiu).
    Corturile sunt deservite de grupuri sanitare moderne, cu dusuri cu cabina individuala, toalete, chiuvete. Aici, clientul va gasi tot ceea ce are nevoie pentru igiena (gel de sus, sapun antibacterian, prosoape de hartie etc.),
    In curand acestora li se vor alatura inca 12 bungalows si vom ajunge la o capacitate de cazare de aproximativ 100 de persoane.
  • un restaurant unde esti servit de catre echipa Ursa Mica Glamping cu mancare traditional romaneasca, gatita proaspat in fiecare zi, cu cat de multe ingrediente se pot achizitiona de la producatori romani, cu o lista de bauturi generoasa, de la racoritoare, calde, vinuri bune, long-drinks, digestive etc.
  • o zona de relaxare cu sauna si ciubere in aer liber,
  • activitati spre Parcul National Piatra Craiului cu ghid: drumetie, catarare, ture de mountain-bike si E-bike, orientare turistica sau tehnici de supravietuire.
  • vizite cu ghid la cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania
  • evenimente culturale si sportive (concerte sau programe sportive).
  • Incepand cu acest an vom functiona pe tot timpul anului ca urmare a finalizarii restaurantului si celor 12 bungalows, un concept unic in Romania.

2. Huzur Pop-up Glamping
Primul pup-up glamping din Romania, care a fost lansat la Palatul Stirbey in 2019 si deserveste evenimente si festivaluri (Electric Castle, SummerWell).

3. CanvasCamp reprezentanta in Sud-Estul Europei a producatorului de corturi si accesorii de lux – CanvasCamp si consultanta pentru toti cei care au deschis glampinguri in Romania, Republica Moldova si pentru cei care doresc sa deschida astfel de business-uri in viitor.

 

O idee mare pentru Ursa Mica

Ursa Mică Glamping Resort este rezultatul natural al călătoriilor noastre inedite, de-a lungul timpului, în toată lumea. Ne-am lăsat inspirați de conceptele noi pe care le-am experimentat în Elveția și Italia și am adăugat experiența noastră de business, acumulată în peste 20 de ani de activitate profesională în România, Elveția și Sud-Estul Europei pentru a crea un loc, în munți, în care să ai aproape tot confortul de acasă.

Atunci cand mergeam cu cortul, alegeam cele mai frumoase locuri salbatice, aduceam cu noi multe obiecte pentru a ne asigura un minim confort, dar si rasfaturi (sampanie, caviar), obtinand beneficii incomensurabile - amintiri pentru o viata intreaga, privelisti unice, rasfat sub cerul plin de stele. Totodata mi-am dat seama ca tot acest efort nu va fi facut de multa lume in detrimentul pierderii acelor beneficii extraordinare. Si mi s-a confirmat acest lucru atunci cand multi prieteni de ai nostri care au ales sa mearga cu cortul alaturi de noi, au ales sa nu mearga singuri, atat pentru faptul ca nu aveau echipamentul dar nici nu ar fi fost dispusi sa faca toata acea munca de organizare sau nu ar fi stiut sa aleaga locul de campare.

Momentul in care mi-a venit ideea a fost atunci cand am decis ca ma voi intoarce din Elvetia in Romania si ca ma voi reintoarce la antreprenoriat. Atunci am hotarat sa facem ceva cu totul unic si inedit in Romania, cu care sa avem o contributie in vietile oamenilor precum si o contributie pentru Romania. Asa s-a nascut Ursa Mica Glamping Resort.

 

De ce tocmai glamping?

Initial am pornit de la un vis personal, acela de a ne desfasura activitatea in natura acolo unde iubim sa fim si sa facem acela activitati care ne bucura sufletul si sa ii ajutam si pe altii sa aiba aceste experiente transformationale. Odata cu discutiile de constructie a glampingului, acest vis a devenit mult mai mare. Am hotarat sa aducem o contributie turismului romanesc astfel incat sa punem Romania pe harta glampingului international, o contributie in viata cat mai multor oameni care vor incerca acest concept transformational si o contributie pentru planeta noastra pentru ca ne-am dorit ca acest business sa fie sustenabil.

 

Provocarile de la inceput

Ca orice inceput, greu, necunoscut, fiind primii am gandit si creat conceptul conform visului nostru si am avut multe provocari.

Ca orice pionieri ne-am lovit de conceptele cunoscute de mers cu cortul, de necunostinta si neincrederea oamenilor ca acest business chiar exista, de greutatea de a gasi furnizori care sa vina in varful muntelui, de lipsa de personal.

 

Cat costa sa deschizi o astfel de afacere

Investita initiala a fost de 500.000 EUR, foarte multa munca, energie si peste 3 ani de creare si implementare a proiectului.

Am investit in terenul de 40.000 mp, am considerat ca e nevoie de spatiu suficient si un teren cu o priveliste extraordinar de frumoasa, la munte, la 1250 m altitudine unde aerul este foarte curat.

Am investit in lucrari de infrastructura, restaurant complet echipat, 12 corturi mobilate si dotate cu soba de incalzit, inclusiv elemente de siguranta (stingator de incendiu si senzor de fum), platformele corturilor, grupurile sanitare moderne, zona de relaxare cu sauna, ciubere, renovarea unei case traditionale romanesti de la 1950, panouri solare pentru energia electrica si apa calda, proiectele arhitecturale, proiecte de instalatii pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, in autorizatii necesare, investitie in brand si in promovare.

 

Un loc cu o energie minunata

Am construit initial intr-o alta locatie si acolo am vazut exact ce anume inseamna sa construiesti si sa conduci un glamping.

Acolo am invatat „the hard way” ca glampingul costa foarte mult sa il aduci la un standard care sa satisfaca clientii, investitorii, mediul si natura.

Glampingul nu este doar despre a ridica corturile frumoase pe platforme ci despre facilitatile pe care le oferi, despre respectul pe care il ai fata de natura, despre locatie, infrastructura acesteia si ce pot face turistii la locatie si in zona respectiva.

Am invatat foarte multe si in cele din urma am decis sa inchidem pentru a cauta o alta locatie care sa satisfaca pe termen lung proiectele noastre.

Locatia actuala din Transilvania, de pe culaorul Rucar-Bran, la granita satelor Sirnea - Ciocanu, are o poveste in sine, o poveste frumoasa. Am gasit-o intamplator, cautand in alte parti, alte terenuri. :) Treceam mereu pe langa acest teren in cautarea altora.

Era afisat un panou cu „de vanzare”, zona avand multe astfel de panouri. Am fost curioasa despre acel teren, am fost descurajata initial de cei care stiau povestea terenului, spunandu-mi ca este un teren care are mai multi mostenitori, unul dintre ei fiind plecat din Romania si ca nu se vindea de mai bine de 10 ani, si chiar asa era. M-am lasat pagubasa in ziua in care am intrebat. Dar cum se spune, „noaptea este un sfetnic bun” si a doua zi m-am trezit si am spus ca vreau sa sun la acel numar de telefon. Am sunat si am simtit de la prima convorbire ca s-a creat o legatura frumoasa cu unul dintre proprietarii terenului. Ne-am inteles de minune si am asteptat timp de cateva luni sa se finalizeze toate actele pentru a realiza achizitia, timp in care se putea intampla orice si acel teren sa nu mai fie al nostru.

Inainte sa luam decizia de a-l cumpara sotul meu m-a rugat sa ma odihnesc putin pe acest teren (eram atunci insarcinata in 8 luni si jumatate si tot mergeam pe munti in cautare de terenuri) si sa-i spun cum ma simt, ce energie are terenul, lucru neobisnuit, el fiind o persoana extrem de rationala. I-am confirmat ca ma simt minunat si ca il luam si atunci am luat decizia de cumparare.

Pe scurt, cred ca acest teren a fost sa fie al nostru, mai mult a venit el la noi decat noi la el. :)

Criteriile pe care le-am luat noi in calcul au fost:

  • accesibilitatea (sa se ajunga usor acolo, sa fie aproape de un oras mare si de un aeroport),
  • sa fie un teren la munte, cu o priveliste care iti taie respiratia, la o altitudine mai mare deoarece ne doream ca oamenii sa vina in natura sa aiba parte de aer curat, sa nu avem tantari (pentru noi zonele cu tantari erau tare neplacute pentru statul la cort),
  • uitilitati,
  • o zona cu potential turistic foarte mare, cu posibilitatea de a practica activitati sportive intr-o zona minunata (muntii Piatra Craiului si Bucegi) si vizite la obiective turistice importante (asa cum este Transilvania zona in care suntem). :) si nu in ultimul rand un teren cu o vibratie si o energie inalta.

Noi ne-am dorit sa punem glampingul la munte, la altitudine inalta, unde nu exista trafic, poluare, aerul este foarte curat, sanatos, natura este uimitoare si panorama spectaculoasa. De asemenea, ne-am dorit o zona cu o temperatura buna astfel incat sa te poti odihni pe timpul zilei in cort sa nu fie foarte cald si sa poti sta pe terasa seara fara sa te feresti de tantari si insecte. Altii pot considera altceva.

 

Glampingul ca trend

Acest trend a pornit odata cu deschiderea de catre Ursa Mica in 2016 a primului glamping resort din Romania si a crescut ca urmare a faptului ca oamenii au inceput sa caute altfel de experiente. Pandemia a accentuat dorinta oamenilor de a se apropia de natura si de a petrece timp la aer curat si locuri neaglomerate. Am observat ca acest concept se va dezvolta, noi vindem corturile de lux CanvasCamp inca din 2016 si oferim consultanta pentru deschiderea de glampinguri, am deschis in 2019 primul Pop-Up Glamping si singurul din Romania si de asemenea promovam foarte mult conceptul.

 

Glamping vs. camping

Noi credem, si asa am si conceput locatiile noastre, ca un glamping este pozitionat intr-o zona cu o priveliste deosebita, ofera experienta de cazare intr-un cort de lux dotat cu tot confortul, inclusiv incalzit, cu grupuri sanitare moderne si de asemenea ofera un pachet de servicii complet (restaurant, bar, zona spa, activitati, evenimente) si nu doar partea de cazare la cort in natura asa cum este conceptul de camping.

 

De unde vine atractia pentru glamping?

Cei care isi doresc sa incerce acest concept, cei care sunt curiosi, cei care nu au dormit niciodata la cort, cei care iubesc statul in natura sau mersul la cort dar nu vor sa care tot echipamentul cu ei, cei care isi doresc confort si servicii in natura, cei care doresc sa se reconecteze cu natura, cei care vor sa scape de stress, cei care vor sa aiba experiente, cei care doresc sa incerce ceva inedit.

Atractia vine din noutatea si ineditul conceptului din serviciile si experienta si beneficiile pe care ti le ofera acest concept atat la nivel fizic cat si psihic.

 

Profilul clientilor

Sunt oameni minunati, care doresc sa incerce altfel de experiente, care vor sa stea in natura, care doresc o mancare proaspata, care apreciaza un vin bun, o cafea buna, un cocktail, sunt cei care apreciaza faptul ca ne pasa ce servicii oferim si am construit cu drag si suflet acest concept, sunt oameni de toate varstele care doresc sa exploreze, sa aiba parte de o experienta transformationala la nivel fizic si psihic.

 

Turistul ideal

:) Nu exista asa ceva, noi suntem dispusi sa ii ajutam pe toti sa incerce, insa cu siguranta este important si de ajutor sa cunosti regulile si sa te informezi despre locatia in care ajungi, despre imbracamintea si incaltamintea pe care e necesar sa o ai oricum in bagaj.
Noi educam de 6 ani piata pentru conceptul de glamping prin diferite canale.

 

Prejudecatile de pe teren

Este foarte mult apreciat, suntem in al cincelea sezon si avem peste 7000 de clienti si multi altii care ne spun ca nu au apucat loc liber niciodata la noi. Dar, da, exista si persoane conservatoare care nu doresc sa incerce o astfel de exeprienta si prefera clasicul hotel, carora li se pare scump deoarece compara un pachet de servicii oferit de o echipa de oameni pe o proprietate privata cu facilitati multiple, cu o cazare la un cort oarecare, montat intr-un loc oarecare pe care il alegi nestiind al cui este sau daca poti sta acolo sau intr-un camping.

Prejudecatile sunt multe, in general cele legate de vreme - ce se intampla daca bate vantul, daca ploua, daca fulgera. Am trecut cu bine de 5 ani prin toate starile vremii capricioase si oaspetii au prins incredere in ei si ne-au laudat foarte mult calitatea corturilor care au rezistat si in timpul furtunilor sau al zapezii.

Mai este retinerea de baie comuna dar aici ne-am facut treaba foarte bine deoarece multi ne-au spus ca au gasit la noi la grupurile sanitare curatenie mai mare decat intr-un hotel de 4**** iar altii ne-au spus ca datorita noua au incercat si alte experiente inedite cu baie la comun curate si dotata cu tot confortul (de exemplu saillingul).
Alte prejudecati mai sunt cele legate de animale salbatice sau de faptul ca sunt sus pe munte si nu sunt in apropierea unui oras insa odata ajunsi la noi clientii scapa de ele, suntem un fel de terapeuti. :)

 

Cum va promovati

Pentru noi cea mai importanta promovare este cea pe care ne-o fac oaspetii nostri si tinem foarte mult ca ei sa primeasca cele mai bune servicii pentru ca mai departe sa povesteasca si altora. De asemenea investim mult in mediul digital unde avem comunitati mari si frumoase si unde oamenii afla de noi dar si prin partenerii nostri.

 

Cum arata o zi de cazare la glamping

Asa cum isi doreste oaspetele nostru. :) Unii prefera varianta relaxata: dimineata merg la micul dejun sanatos cu produse la de producatorii locali, isi beau cafeaua sau ceaiul la restaurant cu o priveliste minunata in fata si dupa aceea aleg sa petreaca intreaga zi in resort unde se rasfata cu bauturi bune de la bar sau sa aiba drumetii usoare pe langa, sa se joace cu cateii nostri ciobanesti minunati, sa manance copios la pranz, sa faca siesta in cort dupa amiaza iar spre seara sa se bucure de muzica buna, un vin bun sau un prosecco si de o relaxare la sauna si ciuber iar spre seara sa se bucure de feeria noptii.

Altii aleg in timpul zilei sa practice sporturi cu ghizii nostri atestati cum ar fi tururi de E-bike sau mountain-bike, trrekking spre Parcul National Piatra Craiului, Stana Grind, viziteaza satele pitoresti Ciocanu, Sirnea, Pestera sau Magura, sau vor ceva mai provocator sa urce pe varfuri (Varful Piatra Mica din masivul Piatra Craiului) sau sa faca catarare in Chei.

Mai sunt si alti oaspeti care pot alege in loc de activitatile sportive, tururile cu ghid sau pur si simplu vizitarea obicetivelor multiple din zona noastra, culoarul Rucar-Bran si Transilvania:
Cheile Zărneștiului, Castelul Bran, Peștera Dâmbovicioara, Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Valea Cetății Râșnov, Cetatea Râșnov, Cheile Râșnoavei, Dino Parc, Peștera Liliecilor și întreg Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Național Bucegi, satele tradițiionale românești Ciocanu, Șirnea, Peștera, Măgura; Poiana Brașov, Rezervația de urși de la Zărnești, Mânăstirea Nămăiești, Mânăstirea Rupestra Sinca Veche, Transeele din Primul Razboi Mondial.

 

Lunile cele mai bune

Fiecare luna are farmecul ei, natura este mereu altfel in fiecare zi, cu atat mai mult in fiecare luna sau anotimp. Vegetatia, privelistea, lumina, ce se intampla in jur cu animalutele mici si mari, totul este diferit in fiecare zi, cu atat mai mult in fiecare luna: verdele minunat al primaverii si lumina blanda, soarele extrem de placut la munte in timpul verii si florile ce te inconjoara peste tot, pasarile, gandaceii, totul iese la viata in vara, cate o caprioara in zare sau o vulpe, culorile minunate ale toamnei si uneori peisajele de iarna (zapada de pe munti ) care se intrepatrund cu toamna si primavara.

Recomandam sa incercati fiecare perioada deoarece veti fi uimiti cat de diferita este mama Natura si ce experiente diferite veti avea de fiecare data, va veti simti la noi ca si cum mereu ati merge mereu intr-o alta locatie. :)

De anul acesta ne vom astepta oaspetii si in timpul iernii intr-un restaurant inedit, la casutele tip glamping, este un prociect minunat la care am muncit foarte mult sa il vedem finalizat si care este unic in Romania.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related