Asociația Recolamp, cel mai important jucător din piața reciclării deșeurilor din surse de iluminat, anunță că a obținut licență pentru extinderea activității la toate categoriile de deșeuri din echipamente electrice și electronice (DEEE 1-6) prevăzute de legea nr 5/2015.
Astfel, după 15 ani de activitate consistentă pe piața colectării și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat, Asociația Recolamp își extinde activitatea la toate categoriile de DEEE-uri, prevăzute în legea nr. 5/2015, și anume: echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi echipamente care conţin ecrane cu o suprafaţă mai mare de 100 cm2, echipamente de mari dimensiuni (având oricare dintre dimensiunile externe mai mare de 50 cm), echipamente de mici dimensiuni (nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm), echipamente informatice şi de telecomunicaţii de dimensiuni mici (nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm)
“Începând din august 2022, Asociația Recolamp va fi prezentă și foarte activă în toate segmentele de deșeuri din echipamente electrice și electronice. Odată cu această reușită a extinderii activității noastre ne-am setat două mari obiective. Primul este de a deveni cel mai important jucător din piața DEEE-urilor, iar cel de-al doilea de a continua să ne îndeplinim obiectivul de colectare și să continuăm campaniile de informare, conștientizare și educare cu care ne-am făcut remarcați în cei peste 14 ani de activitate”, a declarat Violeta Cazan, asociat în marketing al Recolamp.
Un lider de piață
Cunoscută pentru activitatea sa de 15 ani în domeniul gestionării deșeurilor din echipamente electrice și electronice, cu specializare în deșeurile din echipamente de iluminat din România, cu campanii naționale dedicate responsabilizării populației pentru un viitor mai verde, Asociația Recolamp este cel mai vechi jucător din piața DEEE din România.
Asociația Recolamp a reușit să încheie anul 2021 cu un bilanț pozitiv, în ciuda crizei sanitare și a creșterii țintei de colectare de la 45% la 65%. Astfel, cifra anului trecut este de peste 4.800 tone de echipamente electrice și electronice, colectate, tratate și reciclate de către Recolamp.
Pentru 2022, Asociația Recolamp face în continuare apel la consumatorii casnici și la companii să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător, pentru că îndeplinirea obiectivelor de colectare depinde în primul rând de ei. Recolamp își va continua misiunea de a responsabiliza populația să recicleze deșeurile periculoase, prin campanii, acțiuni de responsabilizare și dezvoltarea infrastructurii, însă atingerea obiectivului de colectare de 65% este complicată. Solidaritatea și mobilizarea populației la nivel național sunt premise importante care pot influența pozitiv atingerea țintelor.
S-a ars, reciclează-l!
Înființată în 2007 de companiile Tungsram Operations Kft., Ledvance GMBH şi Signify România, în calitate de membri fondatori, Asociația Recolamp este una dintre primele asociații colective din România care preia responsabilitatea gestionării deșeurilor de la producătorii de echipamente electrice și electronice, fiind specializată pe colectarea de deșeuri din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simplă și presupune doar semnarea unui protocol în baza căruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectivă speciale, în funcție de cantitatea și de tipul de deșeuri generate. Atunci când recipientele sunt pline, în termen de 10 zile, un colector autorizat ridică deșeurile și le transportă în condiții de maximă siguranță la instalațiile de reciclare autorizate, unde substanțele toxice din deșeuri sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintră în circuitul de producție.
Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul asociației, , sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau pentru ridicarea deșeurilor colectate.
Recolamp este membru al EucoLight
Fondată la mijlocul anului 2015 și cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din lămpi şi echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colectează şi reciclează, în total, 79% din deşeurile de lămpi colectate în cele 18 ţări în care îşi desfăşoară activitatea.