Teodorina Secară: După acești ani de pandemie, ne spălăm mai mult pe mâini, dar nu și pe dinți. Și aceasta e cauza majorității problemelor dentare

Teodorina Secară: După acești ani de pandemie, ne spălăm mai mult pe mâini, dar nu și pe dinți. Și aceasta e cauza majorității problemelor dentare

Filosofie, jurnalism, medicină dentară. O intersecție nu foarte obișnuită, dar firească pentru Teodorina Secară, fondatoarea clinicii Northo. Teodorina a urmat Filosofia, și-a început cariera ca jurnalist, și a cunoscut, prin intermediul presei, mai mulți oameni remarcabili din domeniul medicinei, care au influențat-o să aleagă medicina dentară. În prezent, e medic primar în ortodonție și ortopedie dento-facială, a urmat stagii de pregătire în clinici din SUA, Germania, Spania si Italia și peste 60 de cursuri internaționale de perfecționare.

Pe noi toți ne “bântuie" întrebări fundamentale despre existență, cunoaștere, valori, limbaj, rațiune etc. De unde venim? Încotro ne ducem? De la Aristotel, până în sec. XIX, ”filosofia naturală” cuprindea medicină, fizică și astronomia. Era înțelegerea naturii într-o cheie metafizică, precursoarea științelor, un fel de avangardă a investigației științifice. Cele două domenii, filosofia și medicina, sunt legate dintotdeauna, într-un mod firesc, spune Teodorina.

Vorbim cu Teodorina Secară în rândurile de mai jos despre filosofie, medicină și antreprenoriat, care sunt provocările medicinei dentare în prezent și cum s-a schimbat atitudinea românilor față de propria sănătate. 

 

De la filosofie la medicină

Consider că drumul meu în medicină a început acum 25 de ani, la Cluj, centru academic efervescent, multietnic, locul perfect în care o fată, cu drag de carte și minte deschisă, poate crește frumos.

Eram studentă la Filosofie și jurnalist, iar asta îmi oferea o expunere neobișnuită la evenimente și oameni, la care altfel nu aș fi avut acces.

Lucrând pentru postul tv local NCN, Monitorul de Cluj și Clujeanul, unde aveam o pagină de autor, “Povestirile Teodorinei”, coperta a doua a publicației, am cunoscut oameni remarcabili care m-au inspirat, printre ei medici dentiști ce-și împlineau cu pasiune vocația, la noi în țară sau în străinătate, în Germania, Austria ori Italia. M-au impresionat profesionalismul cu care-și serveau semenii, clinicile lor tehnologizate și am știut că asta  vreau să fac mai departe - medicină dentară.

Au urmat 6 ani de studiu plini, cu veri petrecute în clinici private din vestul Europei și familiarizarea cu sisteme medicale performante, ce furnizează tratamente stomatologice la standarde înalte.

O șansă extraordinară, pe care am folosit-o pentru a învăța ce înseamnă fluxurile, procedurile dintr-un cabinet, abordarea pacientului, rezolvarea planurilor complexe de tratament, importanța tehnologiei și a materialelor de ultimă generație în succesul tratamentelor dentare.

După aderarea României la UE, a devenit și normalitatea noastră, din fericire.

 

Învățături 

Le sunt recunoscătoare, în primul rând, profesorilor de la UMF Cluj “Iuliu Hațieganu" pentru că ne-au modelat astfel încât să ne perfecționăm continuu, pe mine și pe colegii mei. Să căutăm soluții inovative, să fim deschiși și să implementăm proceduri și tehnici de avangardă. Chiar dacă dotările nu erau ideale, conta mindset-ul. Ulterior, în timpul rezidențiatului de 3 ani, în Ortodontie și Ortopedie dento- facială, pe care l-am făcut la București la UMF “Carol Davila”, am remarcat aceeași deschidere către nou, conducătorul catedrei invitându-l pe inventatorul sistemului lingual Incognito, Dirk Wiechmann, să ne țină un curs, încă din 2007. Momentul mi-a deschis apetitul pentru ortodontie ”invizibilă” și am urmat un Masterat în Ortodontie Linguală la Universitatea din Valencia, Spania. O influență majoră a avut asupra evoluției mele Richard McLaughlin, co-inventatorul sistemului MBT, folosit de ortodonții din întreaga lume.

Programul de 2 ani, de instruire în clinica sa din San Diego, California, mi-a schimbat perspectiva. Apoi, întâlnirea cu sistemul revoluționar Invisalign, integral digitalizat – evident, soluția de tratament ortodontic a generației de azi și a celor de mâine.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra acestui domeniu

Rolul nostru, al medicilor dentiști, e același, la început de carieră sau pe parcursul acesteia: să ne tratăm pacienții cu empatie, cu toată priceperea și grija noastră, așa cum ne-am trata proprii părinți sau copii. Desigur, în fiecare zi mai bine decât în precedenta. Ne perfecționăm continuu și ne rafinăm, astfel încât pacienții noștri să beneficieze de tratamente eficiente, în condiții de siguranță și confort fizic și emoțional.

 

Intersecții

Pe noi toți ne “bântuie" întrebări fundamentale despre existență, cunoaștere, valori, limbaj, rațiune etc. De unde venim? Încotro ne ducem? Ce e conștiința? Ce e ființa? Care e natura realității? De la Aristotel, până în sec. XIX, ”filosofia naturală” cuprindea medicină, fizică și astronomia. Era înțelegerea naturii într-o cheie metafizică, precursoarea științelor, un fel de avangardă a investigației științifice. Cele două domenii, filosofia și medicina, sunt legate dintotdeauna, într-un mod firesc. La nivel personal, trecerea a fost la fel de firească.

 

Perioada din presă

Am crescut enorm, am avut parte de întâlniri esențiale și provocări care m-au transformat și mi-au educat respectul pentru semeni, tenacitatea și rezistență la frustrare. De la personajele despre care scriam, oameni remarcabili, am învățat să nu renunț, să cred în povestea mea personală și s-o istorisesc în felul meu unic. Fiecare dintre noi are o poveste irepetabilă și, fără ea, lumea noastră nu ar fi așa de specială.

 

Povestea clinicii Northo

Clinica de ortodonție NORTHO, integral digitalizată, e un vis împlinit, apărut la vârsta maturizării mele profesionale. E un spațiu dedicat ortodonției și ortopediei dento-faciale, într-o locație exclusivistă. Reunește medici ortodonti cu multă experiență și peste zece mii de cazuri tratate. Am investit în 5 unituri dentare și în tehnologie de ultimă generație, punând la dispoziția pacienților aparatură de radiologie performantă, studio foto, scannere intraorale, sistemul Modjaw 4D, imprimantă 3D. Prin tehnicile de scanare și programele digitale avansate, pacienții vor putea vizualiza încă de la consultație rezultatul pe care-l vor obține în urma tratamentului ortodontic. Vor beneficia de tratamente moderne și confortabile, într-un timp cât mai scurt și cu cât mai puține vizite la clinică.

Northo e singura clinică din România cu o certificare Invisalign Diamond, certificare care validează experiența noastră clinică vastă cu acest sistem de tratament revoluționar, ce are la bază algoritmi, inteligență artificială, aplicație de verificare pe telefonul mobil și planificare digitală.

Pacienții care ajung la Northo ne recomandă pentru că sunt impresionați de experiența pe care o au aici, de interacțiunea cu personalul, felul în care e amenajată clinica și profesionalismul nostru, cât și de beneficiile tehnologiei în realizarea tratamentului ortodontic. În plus, Northo e singurul centru de ortodonție din București cu radiologie proprie, astfel încât pacienții nu mai trebuie să se ducă în altă parte pentru radiografii ori scanări. Rezultatele pe care le-am obținut în primele luni de activitate, feedback-ul pacienților ne motivează și ne fac optimiști în strategia noastră.

 

Provocările unui astfel de business pe piața din România

Ca și în alte domenii, cea mai mare provocare o reprezintă resursa umană, identificarea și fidelizarea ei. Apoi, o altă provocare e dată de informația insuficientă sau trunchiată care ajunge la pacienți, referitoare la tratamentele ortodontice cu aparate mai puțin vizibile, de tip Invisalign, ori linguale. Aceste tipuri de tratamente au la bază platforme digitale de simulare a rezultatelor, de printare 3D, aplicații pe telefonul mobil, algoritmi de calcul care, combinați cu experiența specialistului, pot oferi rezultate predictibile pacienților interesați de sănătatea lor dentară. Deși a fost inventat acum 25 de ani și a fost deja ales de peste 12 milioane de pacienți, tratamentul revoluționar Invisalign e puțin folosit la noi. Avem foarte puține cazuri tratate, la nivel național, în pofida faptului că aparatul e invizibil, confortabil, eficient, predictibil și ușor de purtat, fără a-ți afecta rutina zilnică.

Deși a crescut mult numărul pacienților care se adresează ortodontilor pentru diagnosticare și tratament, oamenilor nu le este prea clar cu ce se ocupă aceștia. Au impresia că aliniază dinți și atât, neînțelegând complexitatea și beneficiile aduse. Conform DEX-ului, verbul tranzitiv “a alinia” înseamnă a ajusta elementele componente ale unui sistem pentru a-i asigura o bună funcționare. Și ortodontii asta fac, pun în echilibru dinții de pe cele două arcade, maxilară și mandibulară, cu musculatură masticatorie și articulațiile temporo-mandibulare, cele prin care mandibulă se prinde de craniu, pentru ca tu să poți avea o mușcătură funcțională și un zâmbet de care să fii mândru. Să nu auzi zgomote când mănânci, să nu-ți trosnească maxilarele sau chiar să se blocheze, să nu ți se tocească dinții, să se carieze pentru că sunt foarte înghesuiți și nu-i poți curăța, să nu te doară capul sau să-ți obosească mușchii masticatori, să nu sforăi sau să-ți scrâsnești dinții.

Specializarea noastră se cheamă ortodonție și ortopedie dento-facială și noi suntem cei în măsură să diagnosticăm și să tratăm aceste afecțiuni.

 

Atitudinea românilor față de propria sănătate

După acești ani de pandemie, ne spălăm mai mult pe mâini, dar nu și pe dinți. Și aceasta e cauza majorității problemelor dentare, mai mult de 80% dintre conaționalii noștri confruntându-se cu acestea. Studiile arată că majoritatea populației se spală pe dinți doar o dată pe zi sau mai rău, o dată la câteva zile, că persistă ideea că dinții de lapte nu trebuie curățați prea mult sau tratați, că oricum se schimb și că ajungem la vârsta de peste 35 de ani cu cel puțin un dinte lipsă.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Sectiune



Branded


Related