Cand brodeaza, mintea i se limpezeste, iar sentimentul pe care-l are cand termina de lucrat un nou obiect este unic. Broderia a aparut in viata Dorinei Stanescu in momentul in care a cautat o solutie prin care sa pastreze imaginea de pe un hanorac drag. De atunci, nu a mai lasat din mana acul, ata si ghergheful.
Brandul ei, Roan Atelier, a aparut firesc si atrage clientii care se identifica cu mesajele cusute de ea pe haine, mesaje feministe brodate cu sete impotriva nedgareptatilor pe care le vede constant in jur la adresa femeilor.
”Nu cred ca voi ramane fara inspiratie prea curand, iar setea cu care lucrez, nu o vad nici p-asta prea curand stapanita pentru ca rage’ul pe nedreptatile din jur e cu fiecare zi si mai mare, plus ca imi place prea mult sa brodez”
Dorina Stănescu povesteste in cele ce urmeaza despre cum a trecut de la mediul corporate la brodatul pe teme feministe.
Din istoricul tau
Vin din mediul de corporate, de unde am acumulat importante si pretioase experiente care acum ma ajuta mult, insa viata imi era foarte aglomerata si lipsita de sens, pratictic lucram mult ca sa implinesc visurile altora. :)
De ce ai ales mestesugul si creatia
Din anxietate. :) Trecand printr-o perioada mai intensa, am cautat sa fac ceva sa-mi linistesc mintea, asa ca instinctiv am pus mana pe o croseta, am achizitionat multe fire si am inceput in forta sa crosetez manual o patura de lana de 2m/1.60m, de care sunt foarte mandra si care inca imi tine de cald.
Am continuat si mai in forta cu un covor pe care l-am crosetat, de 3m/2.40m. :)
Pasiunea pentru brodat
Pasiunea pentru brodat a venit foarte natural, undeva la inceput de 2018, din dorinta de a pastra imaginea de pe un hanorac foarte drag mie. Am gasit un ac si ceva ata prin casa si am inceput sa cos peste imaginea respectiva. Am fost cucerita de brodatul manual de la prima impunsatura de ac de cat de calma, clara si limpede imi devine mintea, si de cat de tare imi place acest sentiment, ca sa nu mai zic cata satisfactie am avut cand am terminat de cusut, vazand rezultatul obtinut. A fost un moment de magie pura pentru mine, iar de atunci nu am mai lasat din mana acul, ata si ghergheful.
Temele pe care le alegi pentru broderie
La fel de natural a venit si ideea brodatului pe teme femeiesti si cu mesaje feministe, cand la un moment dat Mihaela Brailescu mi-a spus clar si raspicat sa brodez pe aceasta tema. Prima broderie pe tema feminista, Labias, a fost executata pentru Mihaela, ideea ei fiind, broderia “Juicy Mary” tot dintr-o discutie cu ea a venit. Ii sunt si mereu ii voi fi recunosctoare Mihaelei pentru ca m-a pus pe acest drum, al brodatului pe teme feministe. Aici ma identific cel mai mult, aici cred ca am cele mai multe de zis, si o fac cu o pasiune imensa, simt ca, in sfarsit, am armele potrivite cu care sa lupt impotriva patriarhatului adanc inradacinat in multi dintre noi.
Superputerea creatiilor tale
Broderiile Roan Atlier nu se pot compara cu alte obiecte din piata, pentru ca in piata nu exista ceva similar, cu care sa le compari :). In atelier tot este executat manual si personalizat in functie de dorinta fiecarei persoane in parte. De la desenatul/trasferului imaginii pe obiect, la brodat, pana la legatul funditei pe pachetul ce urmeaza a fi expediat, totul este foarte personal si personalizat, fiecare are o experienta unica in urma careia primeste o piesa unica sau dintr-o serie extrem de exclusivista, si cine stie, un obiect de arta purtabila pe care il poate da mai departe generatilor viitoare. Asta este superputerea lor.
Clientii Roan Atelier
Mesajele broderiilor Roan Atelier sunt clare, directe, ceea ce ma face sa cred ca sunt oameni care se identifica cu ele. Am observat ca cei/cele mai multi/multe ajung la mine pentru ca au vazut broderiile purtate de alte persoane, le-au placut, s-au interesat, m-au gasit. :) Social Media ajuta sa fiu gasita destul de usor.
De ce revin
Intrebarea “de ce revin?” m-a intrigat si pe mine, asa ca am intrebat. :)
Sana (asa o cheama, da :) ) spune ca revine pentru ca e unic conceputul, executia este creativa si impecabila, se identifica cu mesajele broderiilor care sunt puternice, chiar sfidatoare si, in acealsi timp, delicate, asa cum ar trebui sa fie feminismul in general. Pumn de fier in manusa de catifea, cum spunea Florentina Ionescu de la Asociatia ACCEPT.
Ioana spune ca revine pentru ca sunt produse facute in Romania, apreciaza mult persoanele care lucreaza cu pasiune si care incurajeaza conceputul de “slow fashion”. Pentru ca broderiile R.A. sunt foarte atent executate, o fascineaza fiecare impunsatura de ac, fiecare cusatura este aseazata cu drag pe obiect.
Sandra spune ca revine pentru ca broderiile R.A. imbina arta cu moda si cu politica, foarte frumos. Pentru ea nu exista gest de rebeliune la adresa patriarhatului mai frumos decat atunci cand poarta broderiile de la mine.
Articolele preferate
Nu pot arata clar spre o broderie anume, sau cateva anume, care ar fi preferate, pentru ca literally toate sunt apreciate, toate transmit ceva, toate se cer in egala masura. :)
Ce ai invatat despre consumatorii romani
Am invatat ca sunt oameni cu gusturi fine, care apreciaza arta si calitatea la adevarata valoare, si ca sunt foooooaaaarrte rabdatori. :)
Procesul creativ. De la idee catre obiectul final
Multa documentare, ore si ore intregi de munca, multe frustrari, si mai multe incercari, si o imensa satisfactie la final cand vezi ca ti-a iesit.
Unde iti gasesti inspirația
De fel, pe mine inspiratia ma gaseste facand, in timp ce lucrez imi deruleaza multe idei, dar ma mai suna si Dan Zarug sa-mi ceara tricou cu sfarcuri (da, de la el a pornit ideea sfarcurilor brodate) sau alta persoana sa imi ceara sa-i brodez un uter care arata degetul, si asa a aparut broderia “fuckit”. Inspiratie gasesc si intr-o simpla plimbare pe strada, doar sunt femeie, si toata lumea stie cat de respectate si onorate sunt femeile in Romania. Cu cateva zile inainte citeam un articol din Vice, scris superb de Alina Dumitriu, in care vorbeste despre violenta impotriva unei femei tinere si despre nepasarea martorilor in care am gasit multa inspiratie. Sincer, nu cred ca voi ramane fara inspiratie prea curand, si nu vad nici setea cu care lucrez prea curand stapanita pentru ca rage-ul pe nedreptatile din jur e cu fiecare zi si mai mare, plus ca imi place prea mult sa brodez.
Rutina de lucru
Imi place sa lucrez peste tot, mai ales in natura, insa cel mai confortabil ma simt in atelier, cu motanul langa mine si muzica pe fundal. Muncesc 12-14 ore pe zi, suna a workoholism insa cand e cu placere nu prea simti ca muncesti, simti doar oboseala la un moment dat si atunci stii ca trebuie sa te opresti, in rest nu ma opreste nimic din brodat.
Intre creatie si antreprenoriat
Experientele precedente mi-au oferit cunostinte si experiente importante ca acum sa ma pot descurca cu usurinta, si trebuie sa recunosc ca antreprenoriatul imi ocupa cea mai mica parte din timp, marea majoritate o aloc creatului, brodatului.
Promovarea
Cea mai buna promovare este satisfactia clientilor, asa ca ma bazez pe promovarea din “gura in gura”. Imi fac vizibila munca pe canalele de social media, iar aici strategia este simpla, cred cu tarie in tot ce este natural, oraganic, firesc. Nu este un content gandit dupa nu stiu ce strategie de “succes”, nu postez la acele ore, oricare ar fi alea, nu platesc reclame, totul este foarte natural, spontan, personal.
De 2 ani, cu sustinerea si increderea curatorilor, in special al Ralucai Ilaria Demetrescu, broderiile R.A. pot fi vazute si admirate in diferite expozitii de arta contemporana.
In 2020 broderia Phallus a fost prezenta in cadrul expozitiei “Phallus Impudicus” de Alert Studio- curatoare R.I. Demetresu, in 2021 broderia “Labias” a fost prezenta la Romanian Creative Week de la Iasi, tot in 2021 “Juicy Mary” a impresionat frumos la Art Safari, pavilionul de arta contemporana, in cadrul expozitiei Superheroes/Antiheroes – tendinte in arta contemporana romaneasca – curatoare R.I. Demetrescu.
2022 a inceput cu targul de arta “Porn’o Clock unde broderia “FuckIt” a fost prezenta, tot in 2022 broderiile Roan Atelier au fost prezente in cadrul expozitiilor “Flori si Oameni”- Conteporan Hair Space, “Lust is in the Air” – The institute (Combinatul Fondului Plastic), ambele curatoriate de R. I. Demetrescu, iar in prezent broderia “Bloody Uterus – Menstruate with Pride” poate fi admirata in cadrul expozitiei “Fazele Lunii” de la Contemporan Hair Space pana pe 30 noiembrie.
Brandul tau in social media
Cred ca se vede bine, cred ca inspira curaj si asumare, sper sa provoace noi intrebari in mintile celor care ma urmaresc, si cred ca o face, ma convinge fiecare comanda primita prin intermediul acestor canale.
Cu ce ganduri si dorinte mergi mai departe
Mai departe in acest an merg cu multa recunostinta si apreciere pentru toate experienetele avute si oamenii care ma inconjoara, si cu multa deschidere si incredere pentru tot ce va urma.
Nu am obiective fixe, targete de atins, pentru ca le percep ca pe niste limitari oricat de marete ar fi. Imi doresc tot ce pot obtine, si pentru atingerea acestor “obiective” sunt foarte constienta ca trebuie sa muncesc mult, intr-un ritm sustinut, dar mai ales cu sens.